אם אתם קוראים את הפוסט הזה, יכול להיות שאתם שוקלים הומאופתיה כדי לעזור לכלב שלכם. ואלו חדשות טובות. הומאופתיה היא שיטת טיפול הוליסטית, בה נעשה שימוש בדילולים מאד גבוהים של חומרים ממקור חי, צומח או דומם או מרקמות בגוף. למעשה, בטיפות הומאופתיות אין כבר חומר כלל, ומה שמטפל בבעיה, זו האנרגיה של אותו החומר. במילים אחרות, הומאופתיה שייכת למה שנקרא היום רפואת תדרים.
לכן תרופה הומאופתית (רמדי) אינה דומה לכל אספירין או תרופה אחרת שהשתמשתם בה. התרופות בהומאופתיה מותאמות לכל כלב בנפרד. אין תרופה אחת שמתאימה לכולם. אם שני כלבים יגיעו להומאופת עם אותם תסמינים של דלקת אוזניים למשל, כל אחד יצא עם תרופה שונה המתאימה אך ורק לו. הומאופתיה יעילה מאד בטיפול במחלות כרוניות, במצבים אקוטיים, וכרפואה מונעת.
הפוסט לא ידון באיך לבחור את התרופה הנכונה אלא יציג מידע בסיסי שיעזור לכם להשתמש בתרופות הומאופתיות עבור הכלבים שלכם.
הומאופתיה היא מערכת ריפוי טבעית שקיימת כבר 200 שנה. היא מבוססת על הרעיון ש"דומה מרפא דומה". לדוגמה, התרופה להרעלה מקיסוס רעיל נקראת Rhus toxicodendron, העשויה מקיסוס רעיל. אותה תרופה מטפלת גם בגירויים בעור, גירוד ופריחה – שהם תסמינים של קיסוס רעיל המופיעים גם במצבים אחרים.
תסמיני המחלה הם סימני לחימה של הגוף נגד מצוקותיו. אם מוצאים את החומר שמסוגל לגרום לסימפטום מסוים בגוף בריא - למעשה מוצאים את התרופה שתעזור לאזן את החולה שמגלה סימפטום כזה. לדוגמה, Cinchona גולמי גורם לעוויתות וצמרמורת. לכן Cinchona כתרופה הומאופתית מרפאה עוויתות וצמרמורת. לכן תרופה זו משמשת בהצלחה רבה בטיפול במלריה.
להומאופתיה יש אלפי תרופות לאלפי תסמינים. והתרופות פועלות על כל הגוף של הכלב כדי להקל על התסמינים, להחזיר את הגוף לאיזון ולרפא מחלות. ההומאופתיה מתייחסת לכל הווייתו של הכלב - מצבו הנפשי, הרגשי והפיזי. אבל זה הרבה מעבר לזה.
הומאופתיה פועלת לאיזון האנרגיה של הגוף, הנקראת בפי ההומאופתים ככוח החיוני (Vital Force). זו האנרגיה שנותנת לגוף את הכוח לרפא את עצמו. כל שיבוש בכוח החיוני יוצר חוסר איזון. תסמיני המחלה הם השתקפות של מה שקורה בפנים. תרופות הומאופתיות התואמות את הסימפטומים מעוררות את הכוח החיוני ומאזנות אותו כך שהגוף יוכל לרפא את עצמו.
הומאופתיה מיועדת לא רק לאנשים. היא גם בטוחה לכלבים ולבעלי חיים אחרים. יש אנשים שאפילו משתמשים בה כדי לטפל בצמחים. הומאופתים בוחרים תרופה על סמך כל התסמינים (לא רק עבור התלונה הראשית או המחלה שבגללה המטופל הגיע). לכן בטיפול הומאופתי השאלה היא לא רק אם המחלה עצמה עברה אלא האם המצב הכללי של הכלב השתפר – זה הסימן שהכלב הוא בכיוון לריפוי. קחו לדוגמה כלב שהגיע בגלל גירוד בעור אבל הוא גם לא אוכל טוב וחסר אנרגיה. טיפול הומאופתי יוגדר כמוצלח רק אם יהיה שיפור בכל התסמינים. כלומר, אם הגירוד שבגללו הוא הגיע יעבור, אבל הוא עדיין יהיה חסר אנרגיה – הכיוון הוא לא של ריפוי וצריך לשנות תרופה.
מומלץ מאד לתעד ביומן את אורח החיים של הכלב. היומן יכול לכלול מה הוא אוכל, אילו תוספי מזון אתם נותנים לו, ואת הפעילויות וההרגלים שלו. עליכם לשים לב לכל המוזרויות שאתם רואים, ולשינויים במהלך הימים, השבועות והחודשים. ואז אם משהו קורה, אתם יכולים להקדים תרופה למכה על ידי בדיקה האם היו שינויים בשגרה או בתזונה. אם הכלב חולה או פצוע, רשמו את כל הסימפטומים. אלה כוללים שינויים במצבו הנפשי או הרגשי, או בהתנהגותו. בזמן שאתם נותנים לכלב תרופות הומאופתיות, כתבו את שם התרופה, מתי היא ניתנה ועקבו אחרי כל שינוי. זה יעזור לכם לקבוע אם התרופה עובדת. יש הרבה מחלות קלות או פציעות שאתם יכולים לטפל בעצמכם עם תרופות הומאופתיות. אבל יש מקרים אחרים שבהם תזדקקו להומאופת מנוסה. כך תדעו את ההבדל:
מצבים אקוטיים הם מצבים קצרי טווח שמתרחשים במהירות ויש להם תסמינים ברורים. מצבים אקוטיים יכולים לכלול עקיצת דבורה, שלשול או נקע, או מקרי חירום כמו תגובה אלרגית או אכילת מזון רקוב מפח האשפה. במקרים אלה קל ללמוד כיצד להסתכל על הסימפטומים ולבחור תרופה הומאופתית עבור הכלב שלכם. ישנן תרופות הומאופתיות רבות לעזרה ראשונה שכלולות בערכה שניתן לרכוש.
מצבים כרוניים הם בעיות מתמשכות ארוכות טווח. ריפוי הומאופתי יכול להימשך מספר ימים, שבועות או יותר. זו הסיבה שאתם צריכים הומאופת מיומן שילווה אתכם.
ישנם וטרינרים הוליסטיים שהם גם הומאופתים. חלקם עוסקים בהומאופתיה וטרינרית באופן בלעדי. לעתים קרובות הומאופתים אלה יספקו ייעוץ מרחוק. בארץ יש מספר וטרינרים הומאופתים אבל אפשר להתייעץ גם עם הומאופתים בארה"ב כי התרופות זהות והשיטה לבחור אותן זהה.
ההומאופתית שתבחרו תציג עשרות שאלות כדי לקבל תמונה אמיתית של הכלב שלכם דרך הסימפטומים שלו. היא תנתח את כל תמונת הסימפטומים של הכלב, תוך התחשבות בסימפטומים פיזיים, נפשיים ורגשיים. בהתבסס על ניתוח זה, היא תבחר את התרופה הטובה ביותר שתעזור לכלב להחלים. היא תבקש מכם להתבונן בכלב ולתעד כל שינוי, והיא תרשום תרופות הומאופתיות שונות לכלב שלכם עם התקדמות הריפוי.
עכשיו בואו נדבר על איך להתבונן בסימפטומים.
ברגע שתכירו את ההומאופתיה יותר לעומק, תלמדו לא להיכנס לפאניקה כשאתם רואים משהו לא תקין בכלב. התסמינים הם הדרך של הגוף לומר לכם שמשהו לא בסדר. והתסמינים הם גם דרך הריפוי של הגוף.
הומאופתיה אינה מגיבה למחלה ומדכאת תסמינים באמצעות תרופות (כפי שמגיבה הרפואה הקונבנציונלית). ההומאופתיה פועלת עם הגוף כדי לתמוך ביכולת הריפוי שלו. לדוגמה, אם לכלב יש חום, וטרינר רגיל ייתן לו תרופות כדי להוריד אותו. ואז מה קורה? החום נעלם אבל המחלה עדיין קיימת. לעומת זאת, ההומאופת רואה בחום סימן לכך שהגוף פועל לרפא את עצמו. החום הוא סימפטום שעוזר להומאופת לבחור תרופה התומכת בריפוי הגוף עצמו.
כאשר אתם עובדים עם הומאופתית, היא תרשום כל סימפטום, גם אם הוא נראה לא קשור לתלונה הראשית שבגינה הכלב הגיע. היא סומכת עליכם להכיר את הכלב שלכם ולשים לב לדברים יוצאי דופן ולא אופייניים לכלב. לכן, אם יש לכם יומן עבור הכלב שלכם, הרבה מהמידע שהיא תצטרך יהיה כבר רשום. והכל חשוב. אם הכלב פתאום מסרב למזון מסוים; הפסיק לישון בחדר השינה שלכם ועבר לדלת האחורית; או שהוא האט בהליכות שלו. כל אלה הם תסמינים שכדאי לשים לב אליהם.
ההומאופת יאסוף את כל המידע לתמונה גדולה וישתמש בה כדי לקבוע את התרופה הטובה ביותר עבור הכלב. תסמינים סביבתיים, רגשיים, התנהגותיים ופיזיים עוזרים לקבוע את התרופה הנכונה. למשל, שני כלבים מראים את אותם תסמינים פיזיים: שיעול, עייפות, סירוב לאוכל. אבל האחד עלול להיות עצבני ולהימשך לאזורים קרים כמו רצפה קרה, בעוד השני מרעיף חיבה ומעדיף לשכב במקום חמים. התסמינים השונים הללו מובילים לכך שכל כלב יזדקק לתרופה אחרת.
ככל שתלמדו יותר על הומאופתיה, תוכלו, בעזרת חושי הראיה, המישוש והריח שלכם, לשים לב לסימפטומים שיעזרו להומאופת לבחור את התרופה המתאימה. כאשר אתם יודעים באיזו תרופה להשתמש, הנה מידע לגבי היכן להשיג אותה, כיצד לבחור עוצמה וכיצד להשתמש בה.
רוב התרופות הנפוצות הן זולות וקל למצוא אותן. רובן זמינות בחנויות בריאות, בבתי מרקחת כמו גם באינטרנט. התרופות זמינות ככדורים לבנים זעירים או כנוזל.
Potency הם המספרים הרשומים ליד שם התרופה (כמו Arnica montana 30C). העוצמה משמעותה היא כמה פעמים התרופה דוללה. ככל שתרופה מדוללת יותר פעמים, כך העוצמה גבוהה יותר. כוחות גבוהים יותר פועלים בצורה עמוקה יותר כדי לעורר את הכוח החיוני.
עוצמה נמוכה נחשבת ל- 6x ו 30x . מכיוון ש -X שווה ל-10, זה אומר שהתרופה מדוללת ביחס של 1:10, 6 או 30 פעמים.
הרמה הבאה של העוצמה היא 6c, 30c, 200c . מכיוון ש -C שווה 100, התרופה מדוללת ביחס של 1:100, 6 או 30 או 200 פעמים. אז 200c היא תרופה "בעוצמה גבוהה יותר" מ-30c, ו-30c גבוה מ6c.
עוצמות גבוהות יותר הן 1M, 10M, 50M.
M פירושו 1000c. כך שעוצמה של 1M דוללה ביחס של 1:100, פי 1000. עוצמת ה-M הן תרופות הפועלות הרבה יותר חזק. השתמשו באלו רק בהוראת ההומאופת.
עבור מצבים אקוטיים שתטפלו בעצמכם בבית, 30c או 200c הן העוצמות הטובות ביותר שנמצאות בהישג יד. תרופות בעוצמה של 30c הן הכי נפוצות בחנויות הבריאות. אבל תרופות של 200c יכולות לפעול מהר יותר כעזרה ראשונה במצבי חירום.
טיפ מקצועי: כדי להגביר את העוצמה של הרמדי, קחו כפית מהתרופה הנוזלית וערבבו אותה עם חצי כוס מים מינרלים. (זכרו שדילול הופך אותה לחזקה יותר.) לאחר מכן תנו לכלב כפית או טפטפת מהתרופה.
נסו לא לגעת בכדורים עם הידיים. החומר הפעיל נמצא בצד החיצוני של הכדורים ותרופה יכולה להזדהם במידה והיא מתחככת באצבעות. רוב הכדורים מגיעים בצינור עם מכסה טוויסט. אתם הופכים את הצינור ונותנים למכסה כמה פיתולים כדי להפיל 3 או 4 כדורים לתוך המכסה.
הומאופתיה היא רפואה אנרגטית. זה אומר שאסור לאחסן את התרופות ליד מכשירים אלקטרומגנטיים כמו טלוויזיות ומחשבים. נסו להימנע מלהשאיר אותן בשמש לכל פרק זמן. אתם יכולים לתת את הכדורים ישירות לכלב כמנה יבשה או שאתם יכולים להמיס אותם בנוזל. זה ידוע בשם מינון רטוב. הנה שתי השיטות.
לא תמיד קל לתת את התרופות לכלבים שלנו, אז בחרו בשיטה המתאימה לכם ביותר. במצבים אקוטיים, מנה רטובה היא לרוב המומלצת ביותר.
גודל המינון בהומאופתיה אינו משנה. אתם יכולים לתת 10 כדורים (או טיפות) לצ'יוואווה או כדור אחד לדני גדול. מתן 2-3 כדורים או טיפות לכלב בכל גודל תחשב למנה בגודל טוב.
למעט במקרה חירום, תנו את התרופה חצי שעה לפני או אחרי האוכל. אז עדיף לא לנסות להסתיר את התרופות במזון או בחטיפים. תרופות הומאופתיות צריכות ליצור קשר עם הממברנות הריריות. כלומר עם החניכיים של הכלב. אם תשלפו את שפתו התחתונה של הכלב שלכם ליד הפינה, תגלו שיש לו שם כיס מובנה. זרקו את הכדורים היישר מהמכסה לתוך הכיס הזה או שכנעו את הכלב לשכב כדי שתוכלו לכוון את הכדורים לעבר החניכיים העליונות.
אתם יכולים לתת לו נוזל באותו אופן. פשוט השתמשו בטפטפת כדי להניח את התרופה על החניכיים שלו או לטפטף אותה לתוך הלחי שלו.
הומאופתים רבים ממליצים על מינונים רטובים לכלבים. ובעלי כלבים רבים מעדיפים מינונים רטובים מכיוון שקל יותר לתת אותם. מינונים רטובים יכולים לחדור עמוק יותר מאשר כדורים יבשים. כמו כן, כאשר אתם צריכים לתת מינון תכוף במצבים אקוטיים, הרבה יותר קל להחזיק את המנה הרטובה על השיש למינון חדש.
אתם יכולים בקלות להכין מנה רטובה באופן הבא: מניחים 2-3 כדורים או טיפות של תרופה נוזלית בכוס קטנה של מי מעיין או מים מזוקקים. (לעולם אל תשתמשו במי ברז לא מזוקקים). לחלופין, אתם יכולים להשתמש בבקבוק אמבר עם טפטפת זכוכית. לאחר מכן אתם דופקים את בסיס בקבוק הזכוכית בכף ידכם בערך 10 פעמים.
מנה בודדת היא כפית או טפטפת. כאשר אתם נותנים אותה לכלב שלכם, תנו אותה בכמויות קטנות כדי לוודא שהנוזל יהיה על החניכיים שלו זמן רב ככל האפשר. טפטפו אותה לתוך הלחי שלו או על החניכיים שלו בדיוק כמו שאתם מכניסים את הכדורים.
טיפ מקצועי: באופן אידיאלי, המכלים והטפטפות שלכם צריכים להיות עשויים מזכוכית. חובה לעקר אותם על ידי הרתחה בין תרופות שונות כדי למנוע זיהום. אין לקרר את התרופה הנוזלית. אתם יכולים לשמור אותה על השיש למשך 2 או 3 ימים. לא לשכוח לנער את הבקבוק כפי שתיארנו למעלה לפני שנותנים מנה.
אם הכלב נמצא תחת טיפולו של הומאופת למצב כרוני, עקבו אחר ההוראות של ההומאופת שלכם.
במצבים אקוטיים, אתם יכולים לתת מנות לעתים קרובות יותר. הוטרינרית ההומאופתית ד"ר די בלנקו ממליצה על מינון זה לטיפול במצבים אקוטיים:
אם אתם משתמשים ב-30c או פחות, המינון יהיה כל 15 דקות למשך 4 מנות. ואז פעם בשעה למשך שעתיים, עד שתראו תגובה.
עם עוצמה גבוהה יותר כמו 200c אתם יכולים לתת מנה כל 30 דקות למשך 2-3 מנות, או עד שתראו תגובה.
כאשר נותנים תרופה למקרה אקוטי, יש להעריך את תוצאות התרופה מהר יותר מאשר במקרה כרוני. התגובה והשינויים יתרחשו הרבה יותר מהר. לאחר שתתנו את התרופה, צפו לשינויים בכלב. זכרו שהשיפור יכול להיות עדין, כמו כלב רדום שמרים את ראשו.
אתם צריכים לשים לב למצבו הפיזי והרגשי. ראו כיצד הכלב מגיב תוך 15 דקות, שעה או מספר שעות. אם הכלב מתחיל להשתפר, התרופה עושה את העבודה שלה, במקרה זה הפסיקו את המינון. אם אתם רואים שהסימפטומים הראשוניים מופיעים שוב, או אם השיפור נפסק, אתם יכולים לתת שוב פעם אחת. המשיכו בתהליך זה לפי הצורך. אם הכלב לא מתחיל להשתפר לאחר המנות הראשונות (תוך כמה שעות), הגיע הזמן לנסות תרופה אחרת.
כאשר הכלב חולה או פצוע, אתם עלולים להתפתות לנסות מספר תרופות בבת אחת. אבל כך אתם לא יכולים לדעת מה באמת עובד או לא עובד. אם אתם מנסים תרופה הומאופתית, פשוט השתמשו באחת בכל פעם. בחרו את הטובה ביותר שתתאים לתסמינים של הכלב שלכם. אם הראשונה לא עוזרת תוך 1-2 שעות, אז אתם יכולים לנסות תרופה אחרת. חזרו על תהליך המינון, המתינו והתבוננו.
יסודות אלה צריכים לתת לכם את הביטחון לנסות תרופות הומאופתיות עבור הכלב שלכם. הומאופתיה היא שיטת ריפוי רבת עוצמה ומהירה למקרים אקוטיים שתוכלו לטפל בהם בעצמכם. וכאשר לכלב יש בעיות כרוניות, הומאופת וטרינרי נמצא במרחק של רק טלפון או שיחת זום.
במידה ותירצו המלצות לוטרינרים הומאופתים, בבקשה צרו אתי קשר.
מקור: Joanne Keenan - Dogs Naturally