לאנה כלבתי נאספה מהרחוב בגיל 3 חודשים כשעל גופה (ביחוד ברגלים, בידיים וקצה הזנב) היו מין קרחות אדומות בצורת טבעת שמאד גרדו לה. היו פעמים שהיא ממש נשכה את עצמה מרוב גירודים. עברנו שלושה וטרינרים קונבנציונאלים. כל אחד נתן משחה אחרת שכלל לא עזרה. היינו כמרחק פסיעה מסטרואידים, אבל טיפול הומאופתי שארך 3 חודשים בערך בליווי טיפול טבעי להקלה בגירוד, חיסל את הפיטריה אחת ולתמיד. אם כלבכם מאובחן או יאובחן בפיטריה במהלך חייו, הפוסט הזה מסביר כיצד לטפל בה ללא כימיקלים.
השם ring worm מטעה. זו לא תולעת אלא סוג של פיטריה הנקראת בעברית גזזת והיא מדבקת מאד בין כלבים בינם לבין עצמם ובין כלבים ואנשים. לכן, אם הכלב אובחן בפטריה הזו, לא לתת לו להיות במגע עם חיות מחמד אחרות ולטפל בו רק עם כפפות. הפטריה הזו שכיחה בקרב גורים או בכלבים שהמערכת חיסונית שלהם חלשה.
קשה לפספס גזזת כי היא גורמת לבעיות עור. כשהמחלה בשלבים הראשונים שלה אפשר לתפוס אותה כשמסרקים את הכלב. פתאום רואים עמוק בתוך הפרווה שהעור מכוסה קשקשים ואדום כמו בסבוריאה. בשלבים מתקדמים יותר תיראו על העור קרחות עגולות היכן שהשיער נושר, העור אדום והכלב סובל מאי נוחות וגרוד. השיער נושר בדרך כלל בצוואר, בזנב או הראש אבל אצל לאנה גם הרגלים והידיים היו נגועות בקרחות.
לאנה בשלבי מחלה מתקדמים
ראשית אסביר מדוע טיפולים קונבנציונלים אינם אידיאלים. וטרינרים קונבנציונאלים קרוב לוודאי יציעו לכם את אחת מהתרופות הבאות:
לבליעה:
לטיפול חיצוני:
הבעתיות בתרופות קונבנציונאליות (גם פנימיות וגם מקומיות) שהן מטפלות בסימפטומים ואז הכלב מרגיש יותר טוב לפחות בהתחלה. במקרה שלנו הכלב יתגרד פחות אחרי שהוא יקבל את התרופה. אבל מה שקורה בפועל זה שהתרופות דוחפות את הסימפטומים פנימה לתוך הגוף ואז הם חוזרים אחרי זמן מה ביתר חומרה כי התרופות שהם אנטי-פיטריתיות לא מטפלות בשורש המחלה ולכן לא באמת מחסלות אותה.
לגבי הגופרית – הטיפול עם תמיסת/שמפו הגופרית מסוכנת במיוחד ועלולה לגרום לכוויות כימיות על העור, לפגוע בדרכי הנשימה ובעיניים. זה מריח נורא, ואם הכלב שותה את התמיסה בטעות זה יכול להרוג אותו. בנוסף, לכל התרופות האלו יש תופעות לוואי. הן יכולות לגרום להקאות, שילשול, חוסר תיאבון, בעיות בכבד, ואם הכלבה בהריון מומים בעוברים. לכל תרופה יש גם תופעות לוואי המיוחדות לה כגון בעיות בכליות ב- Fluconazole, בעיות עיכול ב-Ketonazole , ובעיות עור אחרות עם ה- Itraconazole.
גם פה הרפואה ההוליסטית נכנסת לפעולה. הנה הפעולות שנקטתי בהן על מנת לטפל במחלה: שוב – אני מזכירה לכם לשים כפפות לפני כל מגע עם הכלב. הטיפול שלי התחלק לשניים – חיצוני ופנימי.
טיפול זה נועד בעיקר להקל על הגרוד ולמנוע את ההתפשטות של הנגעים.
תערובת של שום, כורכום ושמן קוקוס התחלתי עם עיסה של שום כתוש עם כורכום ושמן קוקוס. לכתוש את השן ולהניח בצלחת ל-15 דקות על מנת לשחרר את האליצין (המרכיב הרפואי בשום). להוסיף לכורכום ולשמן קוקוס ולערבב עד שמתקבלת עיסה. למרוח על האזורים הפגועים. אם הכלב שלכם מוכן לאכול שום (שלי לא), מומלץ לתת גם בבליעה. שוב, לקצוץ את השום, לתת לו "לנוח" 15 דקות ואז לשלב באוכל. לגבי המינון:
חומץ תפוחים אורגני מהלתי חומץ תפוחים אורגני במים מזוקקים. טבלתי בתמהיל פדים והעברתי על הנגעים 2-3 פעמים ביום וכל פעם שראיתי אותה מגרדת באזור מסויים. בנוסף, אחרי המקלחת הרגילה, מהלתי כוס חומץ תפוחים אורגני ב- 4 כוסות של מים מזוקקים ושטפתי את כל הגוף כשטיפה אחרונה. כמו כן, הוספתי לאוכל שלה כף של חומץ תפוחים. ניתן גם לרכוש שמפו שהוא גם אנטי-בקטריאלי אבל אני השתמשתי בשמפו רגיל לכלבים.
עוד דרכים שחומץ תפוחים אורגני יכול לעזור לכלב.
מי כסף – האנטיביוטיקה של הטבע השתמשתי ב- Wellness Colloidal Silver 30ppm. לרסס על האזורים הנגועים (הקרחות) כמה טיפות 2-3 פעמים ביום. וברגע שרואים עוד נגע שרק מתחיל, מייד לרסס גם אותו. להמשיך לרסס את המקום כמה ימים גם אחרי שהנגע חולף.
שמן אתרי לימונגראס עשוי לסייע בריפוי פצעי הגזזת ולמנוע מהם להתפשט. לדלל 3 טיפות מהשמן בכפית אחת של שמן נשא כמו שמן שקדים. למרוח על הפצעים 3 עד 4 פעמים ביום.
הטיפול הפנימי כלל:
שתי הערות חשובות שנכונות לכל טיפול:
כמו שאמרתי, הגזזת מדבקת. צריך להקפיד שהבית יהיה נקי מאד. זה אומר לשאוב אבק לעיתים קרובות כדי להיפטר משערות כלבים או חלקיקי עור. לתחם את הכלב החולה באזורים שהכי קל לנקות אותם – כלומר היכן שיש ריצוף ולא שטיחים. שיער הכלב נכנס עמוק לתוך השטיח וקשה להסיר אותו גם אם שואבים יום יום. את הריצפה כדאי לשטוף עם חומר חיטוי טבעי כמו חומץ לבן עם ריכוז גבוה של חומצה אצטית. כמובן חייבים להרחיק את הכלב מהספה או המיטה שלכם עד שיבריא לחלוטין.
החדשות הטובות הן שאפשר למנוע את גזזת.
שמרו על הכלב נקי ויבש. גזזת משגשגת בסביבה לחה ומלוכלכת ... אז שימרו על הכלב שלכם נקי ויבש. טיפוח או רחצה קבועים יכולים לעזור לכם לפקוח עין על עור הכלב אבל לא להגזים. אם הטיפוח נעשה בספא לכלבים או אצל ספר, בידקו את ההיגיינה במקום. הפטריה יכולה לעבור מכלב לכלב דרך כלים נגועים. זכרו תמיד לייבש את הכלב שלכם אם הוא נרטב בגשם או אחרי שחיה!!!!!!!!
דאגו למצעים וכלי אוכל נפרדים. גזזת מדבקת מאוד ... אז זה יעזור לעצור את התפשטות המחלה מחיה אחת לאחרת.
לסיכום גזזת היא לא מצב מסכן חיים אבל היא בהחלט לא נעימה – לא לכלב ולא לבעלים. אפשר לטפל בה בשיטות אלטרנטיביות ולהשיג ריפוי מלא מהר במיוחד כשמזהים אותה על ההתחלה. אם היא מתפשטת בכל הגוף, יש להתייעץ עם הוטרינר ההוליסטי שלכם, ואם אין לכלב שלכם וטרינר הוליסטי, זה הזמן למצוא אחד או אחת.