האם הכלב שלכם סובל מאוזניים מגרדות, דביקות, מסריחות או אפילו כואבות ונראה שאין שיפור? אם עניתם כן, אתם לא לבד. דלקות אוזניים בכלבים הן אחת הסיבות העיקריות לביקור אצל הוטרינר.
רוב בעלי הכלבים מתוסכלים מהקושי הרב להיפטר מבעיות אוזניים כרוניות. אבל ישנה סיבה לקושי הזה והיא שדלקות אוזניים כרוניות הן אחת מהדרכים של הגוף להתריע בפניכם על בעיה פנימית – לרוב חוסר איזון בכליות ובמעיים.
בנוסף, מבנה האוזן של הכלב שונה משלנו. האוזן בנויה בצורת L כדי להגן על האוזן הפנימית ועל תוף האוזן. הבעיה היא שהמבנה הזה מאפשר לכידת פסולת וחפצים זרים אשר עלולים להוביל לדלקת אוזניים חריפה. חשוב לשמור על הכלב שלא יגרד את האוזן באופן נמרץ ויפגע באוזן החיצונית שלו, מכיוון שנזק לאוזניים יכול להיגרם במהירות. דלקת באוזן הפנימית אמנם לא מתרחשת בתדירות גבוהה, אך כאשר היא מתרחשת, היא יכולה להשפיע על אופן ההליכה של הכלב ועל האופן שבו הוא מחזיק את ראשו.
על מנת לרפא ולמנוע דלקות האוזניים בכלבים לתמיד, ישנם 5 צעדים חשובים שאתם צריכים לנקוט.
דלקות אוזניים כואבות מאוד כך שתדעו מתי משהו לא בסדר באוזני הכלב שלכם. אם הכלב שלכם סובל מדלקת אוזניים, תראו את אחד או יותר מהסימנים הבאים:
מקרים קיצוניים עלולים לגרום ...
אם אתם רואה את אחת מהתופעות החמורות יותר, התייעצו עם הוטרינר (עדיף ההוליסטי) שלכם.
דלקות אוזניים יכולות להופיע בחלקים שונים של האוזן.
Otitis Externa: דלקת או זיהום בחלק החיצוני של האוזן של הכלב (החלקים שאתם יכולים לראות).
Otitis Media: זו דלקת או זיהום במבנה האוזן התיכונה. 16% מהכלבים שסובלים מדלקת אוזניים חיצונית יסבלו גם מדלקת אוזניים תיכונה. Otitis Media זו גם בעיה ביותר מ -50% מהכלבים הסובלים מדלקת אוטיטיס כרונית.
Otitis Interna: זו דלקת או זיהום באוזן הפנימית. דלקת Otitis Media לא פתורה יכולה להתפשט ולהפוך לדלקת אוזניים פנימית (Otitis Interna).
אתם יכולים לטפל בדלקת אוזניים חיצונית בבית ובקלות.
לבעיות אוזניים חמורות יותר, חלק מהתרופות הביתיות עליהן אדבר בהמשך יכולות לעזור, אך יתכן שתצטרכו לעבוד יחד עם הוטרינר שלכם. אם אינכם בטוחים היכן הזהום באוזן, שוחחו עם הוטרינר שלכם.
דלקת אוזניים חיצונית (Otitis Externa)
ברוב המקרים וטרינרים קונבנציונליים יתנו לכלב אנטיביוטיקה ותרופות לטיפול מקומי. תרופות אלו עשויות לעזור במיגור הדלקת בהתחלה ... אך לעיתים קרובות הבעיה חוזרת מאוחר יותר. הסיבה לכך היא שהתרופות מטפלות רק בסימפטומים ולא במחלה עצמה. הן רק פלסטר ... הן לא מטפלות בגורמים לדלקת ויש להן תופעות לוואי שליליות.
אנטיביוטיקה למשל משבשת את איזון החיידקים במעיים של הכלב, מה שעלול להוביל לבעיות בריאותיות נוספות. וזו רק ההתחלה. אם המיקרוביום של הכלב אינו מאוזן הוא יכול להוות מצע לצמיחה בלתי מבוקרת של שמרים שגם הם הורגים את החיידקים הטובים במעיים. לפעמים הוטרינר עשוי אפילו לרשום סטרואידים לטיפול בדלקת אוזניים. סטרואידים פועלים על ידי דיכוי מערכת החיסון ועלולים לגרום לתופעות לוואי מזיקות. אז הימנעו מהם אם אתם יכולים. זיכרו: כאשר מדכאים סימפטומים מבלי לזהות ולטפל בגורם למחלה, מחמירים אותה והופכים אותה לכרונית. ועם דלקות אוזניים, זה גרוע במיוחד.
אנו חיים בעולם רעיל. הכלבים שלנו חשופים לתרופות, חומרי הדברה, חיסונים וכימיקלים אחרים המכבידים על המערכת החיסונית שלהם. הגוף של הכלב עושה כמיטב יכולתו לסלק את הרעלים האלה אם זה דרך המעיים, דרכי השתן, העור והאוזניים שדרכם הגוף יכול להפריש את הרעלים. דלקת אוזניים היא סימן לכך שהגוף מנסה להסיר את הרעלים הללו. מנקודת מבט הוליסטית, זה דבר טוב! גופו של הכלב פועל לרפא את עצמו על ידי היפטרות מחומרים המזיקים לו. אם נסגור את נתיבי היציאה של הרעלים באמצעות תרופות מדכאות, הרעלים פשוט ישארו בתוך הגוף ויחמירו את המחלה, או שינסו לצאת ממקום אחר ואז ייצרו שם דלקת. וזה אומר שהכלב יחלה לעתים קרובות ובמחלה קשה יותר. לכן, מציאת הגורם לדלקות האוזן של הכלב הוא המפתח להיפטר מהן אחת ולתמיד. וזה מוביל אותי לשלב הבא.
השלב הבא בטיפול בדלקת האוזניים של הכלב הוא זיהוי הגורמים האפשריים לבעיה. אלה הם הסוגים הנפוצים ביותר של בעיות אוזניים בקרב כלבים:
שמרים (Yeast) - שמרים קיימים באופן טבעי באוזניים בריאות, אך יכולים לצאת מאיזון. אם האוזניים של הכלב מריחות כמו שמרים ובעלות הפרשה חומה כהה, לעתים קרובות מדובר בצמיחת יתר של שמרים. אוזנים הסובלות משמרים עלולות לגרד אך בדרך כלל אינן כואבות.
זיהום חיידקי - הכלב יכול לחטוף זיהומים חיידקיים באוזן. במיקרים אלה, יתכן שתבחינו בהפרשות צהובות או ירקרקות בעלות ריח.
גופים זרים – אלה כוללים דשא, מלענים, חרקים, מים אחרי שחייה או אפילו לכלוך באוזניים. במקרים אלה הכלב ינער את ראשו על מנת להיפטר מהגוף הזר. אם הוא לא מצליח, האוזן תישאר מגורה ועלולה להוות מצע לחיידקים או צמיחה בלתי מבוקרת של שמרים.
המטומה Aural- אם הכלב מנער את ראשו בצורה אגרסיבית מידי או מגרד את אזניו עם כפות רגליו חזק מדי, הוא עלול לגרום להמטומה על גבי דופן אפרכסת האוזן. המטומות באוזן מתרחשות כאשר כלי דם באוזן ניזוק ונפתח לחלל שבין סחוס האוזן לעור. במצב כזה, רוב הוטרינרים ימליצו על ניתוח. אל תמהרו. ישנן אפשרויות עדינות יותר לטיפול (ראו תרופות הומאופתיות למטה). המטומה מתפתחת במהירות והיא כואבת.
המטומה
קרדית אוזניים - קרדית האוזן הינה זיהום טפילי וסוג של שחין בקרב כלבים. כלבים עם קרדית האוזן מנערים את ראשם ומתגרדים באוזניהם לעיתים קרובות. קרדית מופיעה לעיתים קרובות בקרב כלבים צעירים, היא מאוד מדבקת ויכולה לפגוע באוזן הפנימית, לכן תרצו לטפל בה במהירות. בדרך כלל ניתן לזהות קרדית על ידי הפרשה שנראית כמו גרגרי קפה טחון בתוך האוזן. באוזן החיצונית עשוי גם להופיע מעין קרום אדמדם.
אך דלקת אוזניים היא לעיתים נדירות רק דלקת אוזניים. כמו מחלות עור אחרות, בעיות אוזניים הן לעתים קרובות סימפטום למחלה פנימית או בעיה בתוך הגוף. הרבה פעמים צריך לבחון יותר לעומק מה קורה כדי לעזור לכלב להתגבר על הבעיות שלו.
למה לשים לב?
תזונה היא גורם משמעותי, במיוחד אם הכלב אוכל מזון מעובד עשיר בפחמימות, חומרים משמרים ומרכיבים מעובדים שכולם "מאכילים" את השמרים הטבעיים בגוף הכלב שגודלים למושבות ממש במעיים ואלו גורמות לדלקתיות בגוף. מסיבה זו, לעתים קרובות תראו סימנים של אלרגיות למזון במידה ואתם מאכילים את הכלב באוכל יבש. חשוב תמיד להאכיל את כלבכם בתזונה טרייה, גולמית ואורגנית במידת האפשר.
קישורים: החלטתי להעביר את הכלב שלי לתזונה טבעית. כיצד מתחילים?
אם לכלב יש אוזניים ארוכות, כמו לקוקר ספניאל, הוא ינטה יותר לדלקות אוזניים. אוזניים ארוכות לוכדות יותר פסולת ולחות ויש בהן פחות זרימת אויר מאשר באלו של כלב בעל אוזניים זקורות. ייתכן גם שלכלב ישנה נטייה להצטברות והפרשת שעווה. תעלת האוזן שלו היא סביבה לחה כהה שיכולה לעודד צמיחה עודפת של שמרים וחיידקים.
כלבים שאורח חייהם טבעי יותר נוטים פחות לפתח דלקות אוזניים. בצעו כמה בחירות באורח החיים שמחזקות את הגוף ומערכת החיסון:
אוזניים בריאות לא צריכות ניקוי. אם אוזני הכלב נראות מעט דונגיות, לא נורא אל תגעו. מעט שעווה באוזניים זה נורמלי. אם לכלב לא נוח, אל תנקו את האוזניים. ניקוי יתר יכול להוביל לגירוי בעור ודלקת. אם אתם צריכים לנקות את אוזני הכלב, שימו מעט תמיסה של הממליס (witch hazel) אורגני על חתיכת בד או פד להסרת איפור ונגבו את האוזן בעדינות. לעולם אל תחדירו משהו שהוא קטן מהאצבע שלכם לתוך האוזן של הכלב. על מנת להימנע מפגיעה בתעלת האוזן, לעולם אל תנקו אותה עם -Q-tip.
אם לכלב שלכם יש רגישות למזון או לסביבה, המערכת החיסונית שלו חלשה. פירוש הדבר שתצטרכו לרדת לעומק האלרגיות של הכלב כדי לפתור את הבעיות באוזניים. ישנן דרכים רבות לעזור בהתמודדות עם אלרגיות, אך בדומה לדלקות אוזניים, עליכם למצוא את השורש. לעתים קרובות השורש הוא במעיים ששם נמצאת המערכת החיסונית של הכלב. אדבר יותר על המעיים כשנגיע לשלב 5.
מצבים כרוניים כמו תת פעילות של בלוטת התריס או מחלה אוטואימונית עלולים לגרום גם לדלקות אוזניים. שוב, מצבים אלה מעמיסים על המערכת החיסונית של כלבכם. זה אומר שגופם לא יוכל לעמוד בלחץ ורעלים סביבתיים. עיבדו עם הוטרינר ההוליסטי שלכם כדי לזהות את הסיבה הבסיסית לבעיה.
היזכרתי קודם כי דלקות אוזניים הן בדרך כלל סימן לבעיות פנימיות עמוקות יותר, ואוזניים מודלקות הן אחת מהדרכים של הגוף להיפטר מרעלים ולרפא את עצמו. לכן אני לא מכניסה כלום לאוזני הכלבה שלי ... אפילו כשיש לה דלקת אוזניים. כשמשהו לא בסדר באוזנים של לאנה, אני יודעת שאני צריכה לחקור יותר לעומק ולגלות את השורש.
חשוב לתת לגוף הכלב לעשות את מה שהוא יודע וצריך. אבל לפעמים דלקות אוזניים הן מאד מטרידות עבור הכלב. אז בואו נסתכל על פתרונות מרגיעים טבעיים שתוכלו להתחיל איתם עד שתגלו את שורש הבעיה. אבל זיכרו ... תרופות מרגיעות אלו לא יגרמו לבעיות האוזן של הכלב שלכם להיעלם. יש לבצע צעדים נוספים אם ברצונכם לטפל בדלקות האוזניים של הכלב לכם לטווח ארוך.
תה ירוק מכיל נוגדי חמצון אשר יכולים לעזור בהפחתת הדלקת.
קלנדולה יכולה לעזור בשיכוך כאבים ובהפחתת דלקות. בנוסף, היא בעלת תכונות מיקרוביאליות המסייעות למנוע זיהום.
תמצית זרעי אשכולית (GSE) היא נוגד חמצון טבעי חזק. בנוסף, היא בעלת תכונות אנטיבקטריאליות, אנטי ויראליות ואנטי פטרייתיות.
שמן אורגנו הוא אנטיביוטיקה טבעית.
חומץ יכול לעזור להפחית גירוד ואי נוחות במקרים של דלקת אוזניים.
קשורים: כיצד חומץ תפוחים יכול לעזור לכלב שלכם.
הרבליסט והוטרינר ההוליסטי רנדי קיד DVM ממליץ על Mullein Ear Drops היעילה לרוב דלקות האוזניים.
ניתן גם להשתמש בתרופות הומאופתיות לדלקות אוזניים חריפות או קלות. בחרו את התרופה המתאימה ביותר לתסמיני הכלב. השתמשו בעוצמה של 30C.
Belladonna - השתמשו בבלדונה כאשר האוזניים מאוד חמות, אדומות ומודלקות (בעיקר האוזן הימנית). לעתים קרובות העיניים והחניכיים יהיו אדומים גם כן. הכלב הוא בדרך כלל חסר סבלנות ועצבני-אגריסיבי ויש החמרה בעיקר בלילה.
Pulsatilla - תרופה זו מועילה לדלקות חריפות המלוות לעתים קרובות ברגישות ואדמומיות, יחד עם הפרשה צהבהבה. הכלבים שלהם מתאימה התרופה הזו אוהבים לשבת ליד חלונות פתוחים, שונאים להרטיב את כפות רגליהם ולא ייצאו בגשם. הם גם נוטים להיות בעלי אופי מתוק מאוד (ולעתים קרובות תלותי) כנועים. בדרך כלל אוזן ימין נפוחה מאוד, אדומה וכואבת והכלב רוצה שיחזיקו אותו כל הזמן.
Hepar Sulphuris - זוהי תרופה אינטנסיבית מאוד. האוזניים רגישות למגע ומפרישות מוגלה מסריחה והצטברות שעווה שגורמת להם לנער את הראש. מתאים לכלבים עצבניים במיוחד שלא אוהבים שנוגעים באוזניהם המודלקות .
להימטומה מומלץ לתת ארניקה שמצויינת לטיפול בדימום וטראומה.
כך משתמשים בתרופות הומאופתיות
שימו 2 או 3 כדורים ישירות בתוך הפה של הכלב. נסו לא לגעת בכדורים בידיים מכיוון שזה יכול להפריע לפעילות של תרופה.
או ...
הכניסו את הכדורים לכוס קטנה של מים מזוקקים. ערבבו נמרצות כ- 30 שניות. ואז השתמשו בטפטפת או כפית כדי להניח חלק מהנוזל על החניכיים של הכלב.
תנו את התרופה כל חצי שעה – סה"כ 3 מנות, ואז המתינו לראות אם הכלב מרגיש טוב יותר. אם מצבו משתפר, אל תעשו כלום. התרופה עובדת! אם אתם רואה שיפור ואחריו החמרה, תנו לו מנה נוספת. במידה ואין שינוי, נסו תרופה אחרת.
אם לכלב יש בעיות אוזניים כרוניות שחוזרות על עצמן, עדיף להיעזר בוטרינר הומאופתי. הומאופת מקצועי יבצע ניתוח מלא של תסמיני הכלב שלכם ואז יקבע תרופה ספציפית המיועדת לו. הגישה של ההומאופתיה מתייחסת לכלל הסימפטומים של הכלב ומגיעה לשורש הבעיה שגורמת לדלקת.
הזכרתי קודם שחוסר איזון חיידקים במעיים עלול לגרום לרגישויות למזון. כנ"ל לגבי דלקות אוזניים. אוזניים הן מראה למצב מערכת העיכול של כלבכם. כשמשהו לא בסדר באוזני הכלב שלכם, המשמעות היא שמערכת החיסון שלו זקוקה לעזרה.
כ -90% מהמערכת החיסונית של הכלב נמצאת במעיים שלו ... אז בריאות המעיים מובילה לבריאות כללית. בעיה אחת שתרצו לשלול היא מעי דולף. לכלבים רבים עם בעיות בריאותיות כרוניות יש מעי דולף. מעי דולף הוא מצב שבו רעלים וחיידקים רעים בגוף פוגעים בתאים שמרפדים את המעיים של הכלב. זה מאפשר לחלקיקי מזון, חיידקים ורעלים לחדור לזרם הדם (כשבעצם הם לא אמורים להגיע לשם). מצב זה יכול להוביל לבעיות בריאותיות כרוניות רבות.
הסיבות העיקריות למעי דולף כוללות: תזונה לקויה, סמים ורעלים אחרים, חיסון יתר. למעי דולף יכול לקחת זמן להחלים ... אבל החלמתו תחולל שינוי מהותי בבריאותו הכללית של הכלב.
להלן מספר דרכים בהן תוכלו לעזור להחלמתו של המעי:
הסירו חומרים מזיקים מזון מעובד לכלבים מלא במרכיבים העלולים לגרום לתסמונת המעי הדולף ולדלקות אוזניים. אם אתם רוצים להימנע מהן, עליכם להימנע ממזון יבש.
הוסיפו אוכל ותוספים מועילים ישנם גם תוספי תזונה שתוכלו להוסיף לצלחת הכלב כדי לרפא וגם למנוע מעי דולף.
1.גלוטמין-L - חומצת אמינו זו מסייעת בריבוי וריפוי התאים המרפדים את המעיים של הכלב. תוסף זה יכול גם לעזור לשמור על רמות pH תקינות. גלוטמין נמצא באופן טבעי ב:
אם לכלב שלכם יש מעי דולף, תוסף גלוטמין -L יכול להיות רעיון טוב.
2. N-Acetyl Glucosamine (NAG) נמצא בקונכיות ומסייע בקידום ריפוי רירית המעיים. NAG נקשר גם ללקטינים ומונע מהם לפגוע ברירית. מרק עצם מכיל NAG אך ניתן גם להשתמש בתוסף.
3. שורש ליקוריץ - שורש ליקוריץ משפר את זרימת הדם המזין את תאי רירית המעיים. הוא גם מגביר את ייצור הרירית כדי להרגיע ולהגן על מערכת העיכול של הכלב. כשאתם מחפשים שורש ליקריץ, השתמשו תמיד בליקריץ מסולסל (DGL- deglycyrrhizinated licorice). זה מקל על הכליות והכבד.
5. מיץ אלוורה - מיץ אלוורה מלא בפוליסכרידים המפחיתים דלקתיות. הם גם מסייעים להתחדשות התאים. כמו שורש ליקריץ, מיץ אלוורה יכול גם להרגיע את מערכת העיכול ולהגן עליה על מנת להקל על הכלב שלכם.
שימרו על רמה תקינה שמרים שמרים לא רק גורמים לדלקות אוזניים.כאשר הם צומחים ללא שליטה, הם יכולים לשחרר רעלים המגרים את רירית המעיים. שמרים מאד אוהבים פחמימות וסוכרים המהווים מזון עבורם. הוציאו אותם מהתזונה של הכלב. הימנעו מחיסונים, חומרי הדברה,ומזון ומים באיכות ירודה. אלה יכולים להכיל מתכות כבדות המצטברות במערכות של הכלב ומאכילות את השמרים.
האכילו את כלבכם בשום. מחקרים מראים שהוא יכול לכווץ את אוכלוסיות השמרים. אפשר לתת שום 3 פעמים בשבוע ללא פחד. שום רעיל לכלב רק כשניתן בכמויות גדולות. המינון: לא יותר מחצי שן לכל 9 קילו ממשקל הכלב. כלומר חצי שן לכלב ששוקל 9 קילו. שן שלמה לכלב ששוקל 18 קילו. מקסימום 2 שיני שום לכלב בכל גודל.
עליכם להיות סבלנים על מנת לאפשר ריפוי מלא של דלקות אוזניים כרוניות. כאשר הכלב שלכם משחרר רעלים דרך אוזניו, זיכרו שזה חלק חשוב בריפוי. אתם לא רוצים לדכא את התהליך הזה. כל תרופה או צמח מרפא שיכול לעצור את הסימפטומים במהירות עשוי לדכא אותם ועל ידי כך לגרום לרעלים להיכנס עמוק יותר לגוף ולגרום לבעיות חמורות יותר בהמשך. היו סבלנים והשתמשו בפתרונות המרגיעים שהזכרתי לעיל לגרום לכלב להרגיש בנוח ועיבדו עם הוטרינר ההומאופתי או ההוליסטי שלכם כדי לגלות את הגורם לדלקת ולטפל בו.