קודם נבהיר נקודה אחת. אי אפשר להשתמש בשמפו של בני אדם על הכלבים שלנו. לעור הכלב ולעור האדם יש pH שונה מאוד ועור הכלב הוא גם רגיש יותר. pH מאוזן תקין בעור האדם הוא 5.5-5.6, שהוא בצד החומצי. לכלבים, לעומת זאת, ה- pH נע בין 6.2-7.4, שהוא ניטרלי יותר .שימוש בשמפו אנושי על כלבים פוגע במעטפת החומצה בעור, ומותיר את הכלב פגיע לטפילים, וירוסים וחיידקים. שמפו אנושי גם גורם ליובש, גירודים, וקילופי עור שעלולים להוביל לשריטות ושפשופים חוזרים ונשנים המקלים על חדירת חיידקים.
אבל, לא כל שמפו לכלבים אומר שהוא בטוח עבורם. הכל תלוי ברכיבים.
חוששים להסתכל ברשימת הרכיבים של השמפו לכלבים שלכם? אז כדאי מאד שתתחילו כי מה שאנו שמים על הכלבים שלנו לא פחות חשוב ממה שאנו מכניסים לגופם. דיברנו כבר על הרכיבים הרעילים שנמצאים בתכשירים למניעת פרעושים וקרציות. היום נבדוק מה קורה בתכשירי הטיפוח לכלבים ונתמקד בשמפו - מוצר נפוץ שנראה תמים למדי. אבל קודם נענה על השאלה הזו:
החל משנת 1941 חברות השתמשו בתוצרי הלוואי של יצרני הדגנים כדי לייצר את המזון היבש הראשון לכלבים. זה היה נוח, זול, והרווח היה גבוה.
בשנת 1956, ג'נרל מילס ופורינה נכנסו לשוק מזון הכלבים כשהם מייצרים את המזון היבש הראשון. כפי שכולנו כבר יודעים, הטמפרטורה הגבוהה שנדרשת ליצור המזון מסירה את כל הוויטמינים ושאר חומרים מזינים ולחות מהמזון ופוגמת קשות באיכותו.
בשנות ה-70 וה-80 חל שינוי נוסף. הכלבים והחתולים עברו לגור בבתים שלנו וחיו בינינו. תעשיית המזון לחיות מחמד פרחה עם יותר ויותר אפשרויות עבור יצרניות המזון לעגל פינות על מנת להישאר תחרותיות בשוק מוצף.
במקביל, חברות התרופות הבינו שאנשים רוצים את חיות המחמד שלהם בביתם אבל לא את הפשפשים והקרציות שנלווים אליהם. הם החלו לשנות את חומרי ההדברה החקלאיים שלהם כדי להרכיב תכשירים עבור חיות בית עם מעט מחשבה על ההשלכות ארוכות הטווח מהן החיות תסבולנה.
אותו שינוי התרחש גם ביצור שמפו לכלבים. המיקוד של החברות היה להשיג מרכיבים בעלות נמוכה כדי למקסם את הרווחים. שמפו סינתטי השתלט על השוק. תסכימו שבקבוק שמפו שמשווק כ- "All Natural" או "אורגני" שעולה $4.99 הולך להימכר הרבה יותר מהר משמפו טבעי ואורגני אמיתי שנמכר ב-$15.99. ולמה זה מצליח? כי אנשים מאמינים להבטחות השיווקיות שרשומות על הבקבוק במקום להסתכל על כל רכיב ולהבין האם הוא אכן בטוח. רוב סוגי השמפו הסינטטי הללו נחשבים לרעלים סביבתיים ואין להשתמש בהם על הכלב או החתול.
בעוד שהורים לחיות מחמד רק מתחילים להבין את הסכנות של רעלים סביבתיים הנובעים מטיפולי דשא, נרות, מפיצי ריח, חומרי ניקוי לשטיחים, חומרי ניקוי לשטיפת השמיכות שלהם ועוד, רבים לא חשבו על הרעלים שמצויים בשמפו. עם זאת, רבים מרכיבי השמפו הם רכיבים סינתטיים זולים בעלי השלכות מזיקות וסיכונים לטווח ארוך לחיות הפרוותיות שלנו.
אם תסתכלו על הכלב או החתול שלכם בצורה הוליסטית כמו שאנחנו עושים בבלוג הזה, תבינו שכל מה שנכנס אליהם ועליהם חייב להיות בטוח ובריא. במהלך העשורים האחרונים, כאשר האכלנו מזון באיכות נמוכה וחשפנו אותם למרכיבים סינתטיים, תוחלת החיים של הכלבים ירדה בהתמדה.
חשיפה לרעלים סביבתיים משמפו, טיפולי פרעושים וקרציות, ריסוס בבית ובגינה, חומרי ניקוי ביתיים וכו' אחראית ישירות לעלייה בסוגי הסרטן ובעיות בריאות אחרות כמו הפרעות אנדוקריניות, חוסר איזון הורמונלי ועוד המשפיעים על אורך החיים של הכלבים והחתולים שלנו. אם נוכל להפחית את החשיפה של הכלב שלנו לרעלנים סביבתיים, נוכל להעניק לו חיים ארוכים ובריאים יותר.
נתונים סטטיסטיים של סרטן בקרב כלבים מראים ש-50% מהכלבים מעל גיל שנתיים ימותו מסרטן. רק 5% ממקרי הסרטן של הכלבים הם גנטיים. 95% הנוספים מסרטני הכלבים נובעים מגורמים סביבתיים ואורח חיים לקוי.
במילים פשוטות, זה אומר שאנחנו שולטים ב-95% מהגורמים לסרטן בקרב הכלבים. כמו כן, חשוב לציין ששני סוגי הסרטן הנפוצים ביותר של כלבים הם סרטן העור.
אתם רואים את הקורלציה? עלייה ברעלים סביבתיים = עלייה בסרטן. רוב סוגי הסרטן מתחילים בעור! לכן, כל רכיב חייב להימדד על פי האיכות והטוהר שלו.
מאמרים קשורים: האם ברבקטו, נקסגארד וסימפריקה בטוחות עבור הכלבים שלנו?
באחד מהכנסים בהם השתתפתי, משכה את תשומת ליבי המצגת של Melissa Boland מייסדת חברת 4Leggers. כלבה של מליסה מת מסרטן המיוחס לרעלנים סביבתיים ביום שבו היא עצמה אובחנה כחולה בסרטן השד.
בזמן שעברה טיפולי כימותרפיה, האונקולוג שלה הציע לרחוץ היטב את כל הכלבים שלה ואת אלה שבאו לבקרה לעתים קרובות כדי לשמור על סביבה בטוחה נטולת חיידקים ככל האפשר. לאחר מספר שבועות, הבחינה מליסה שעורם של הכלבים הפך ליבש, מגרד ומתקלף אף על פי שעל בקבוק השמפו בו השתמשה היה כתוב "הכל טבעי ואורגני". אבל בחינה מדוקדקת של הרכיבים הובילה למסקנה שהמונחים הנ"ל נועדו לשיווק ומכירה בלבד ואינם מעידים על איכותם של הרכיבים. בקיצור, אין כללים למה שאפשר או אי אפשר להגיד כטענה שיווקית. אפילו מוצרים שמכילים רכיבים הקשורים להפרעה הורמונלית, לרעילות במערכת האיברים, וכן לסרטן ניתן לשווק כ- "טבעי ואורגני".
בעקבות כל מה שחוותה, הקימה מליסה בשנת 2015 את חברת 4Leggers שחוללה מהפכה בתעשיית הטיפוח לכלבים. החברה מייצרת מוצרי טיפוח אורגניים המאושרים על ידי ה- USDA. כלומר, יש צד שלישי המאמת את איכות הרכיבים ותהליך הייצור שלהם תחת סטנדרטים מחמירים המבטיחים שמוצר טבעי ואורגני אומר שהוא אינו מכיל כימיקלים סינתטיים.
אבל, הם לא הסתפקו רק בפיתוח מוצרים בטוחים ואורגניים. הם פיתחו כלי יעיל לאיתור רכיבים שחובה או עדיף להימנע מהם, כך שאם אתם נתקלים ברכיב שאינכם מכירים, אתם נכנסים למאגר של הרכיבים המסודרים לפי ה-abc שהוא ברור וידידותי למשתמש ושם תמצאו את התשובה בקלות.
המאגר משתמש במערכת אייקונים פשוטה כדי לזהות אם רכיב הוא טבעי או סינתטי, עד כמה הוא בטוח והאם הוא יכול להיקרא אורגני.
המאגר משתמש בשני סמלים כדי שתוכלו לראות במהירות אם רכיב הוא טבעי או סינתטי. למשל, אם רכיב כמו שמן קוקוס עבר עיבוד פעם אחת או כלל לא, הוא סווג כטבעי, ואם הוא עובד מספר פעמים הוא סווג כסינטטי.
אומרים שרכיבים רבים הם "נגזרות של רכיבים טבעיים" אבל הם סווגו כסינטטיים. הסיבה לכך היא שאולי רכיב מסוים התחיל כשמן קוקוס, אבל הוא נעלם דרך ריאקציות מרובות ואינו מזוהה עוד כשמן קוקוס.
לדוגמה, Cocamidopropyl betaine (CAPB) היא חומצת שומן המופקת משמן קוקוס. תהליך הייצור משמן קוקוס ועד CAPB כרוך בשימוש בכימיקלים אחרים, ואם המרכיב המתקבל אינו מטוהר, הוא יכול להזדהם בניטרוזאמינים, שהן תרכובות אשר עלולות לגרום לסרטן. CAPB הוא גם רעיל לסביבה ועלול לגרום לתגובות בעור או לתגובות אלרגיות אחרות.
המאגר משתמש ב-4 סמלים קלים לזיהוי כדי שתוכלו לזהות במהירות עד כמה בטוח כל רכיב. רכיב נבדק אם הוא בטוח עבורכם, עבור הכלב או החתול שלכם, ועד כמה הוא בטוח עבור הפלנטה שלנו.
האם הרכיב יכול להיות אורגני?
עם כל כך הרבה מוצרים בשוק שטוענים שהם אורגנים, חשוב ליידע אותכם אם זה אפשרי עבור הרכיב להיות מאושר USDA אורגני באמצעות שני הסמלים המופיעים כאן.
רק בגלל שהמילה אורגני כתובה על מוצר לא אומר שהוא כזה.
ישנם מוצרים רבים בשוק שמשתמשים במספר קטן של רכיבים אורגניים ומערבבים אותם עם מרכיבים סינתטיים רעילים. התרגיל הזה נקרא " שיווק ירוק" או "מכבסה ירוקה" והיא המלכודת שאנחנו נופלים לתוכה אם אנו לא מבינים ששוק מוצרי הטיפוח לחיות מחמד אינו מוסדר.
שמפו אורגני לחיות מחמד המאושר על ידי ה- USDA מהווה רק כ-2% מהשוק כולו. יצרנים אחרים גורמים לכם לחשוב שהמוצרים שלהם טבעיים ואורגניים כשהם לא. אז איך אתם יכולים לדעת אם מוצר הוא באמת אורגני? אתם צריכים ללמוד לחפש את החותם של USDA על התווית עבור מוצרים שהם 95%+ אורגניים או את ההצהרה בגב הבקבוק למוצרים שהם 70%+ אורגניים. אם החותם או ההצהרה אינם נוכחים, המוצר אינו אורגני. ללא יוצאי דופן!
זיכרו שאורגני זה אומר שכל רכיב בבקבוק עומד בסטנדרטים של USDA, לא רק אחד או שניים. זה גם אומר שעד שהמוצר מגיע למדף מוודאים שלא נעשה שימוש בחומרי הדברה או קוטלי עשבים במהלך הגידול של הצמחים, ושהמרכיבים לא זוהמו כלל באף נקודה במהלך ייצור המוצר. הכל עומד בסטנדרטים של ה- USDA.
זהו סטנדרט גבוה של בטיחות עבור החיות שלנו כי יש אימות ובדיקה של צד שלישי על הכל!
בישראל,לצערי אין גוף כמו ה-USDA שמפקח על יצור מוצרים כצד שלישי. ככל הידוע לי הנוהל הוא שבמידה והיצרן רוצה להכריז על המוצר שלו כאורגני, משרד הבריאות מוודא שכל הרכיבים הם אכן אורגנים אבל לא מפקח על תהליך היצור עד שהמוצר מגיע למדף. וכל זה מדובר בקוסמטיקה עבור בני אדם. לא ידוע לי לגבי פיקוח על מוצרי טיפוח לכלבים.
לכן, אם אתם רוצים להיות בטוחים שהמוצר אורגני, הזמינו אותו מארה"ב או אירופה וודאו שיש לו חותמת של USDA או המקביל האירופאי שלו.
הרכיבים בשמפו לחיות מחמד יכולים להיות מורכבים ומבלבלים. יכול להיות שיש רכיב אחד שמגביר את היספגות המוצר בעור ואז עוד אחד שיש לו קשרים לסרטן או להפרעה אנדוקרינית. השילוב של אותם שני רכיבים באותו שמפו צריכים להדאיג כל הורה לחיות מחמד מסיבות ברורות!
ההמלצה היא לקחת את בקבוק השמפו של הכלב ולהתחיל מהמרכיב הראשון ברשימה ולחפש אותו באמצעות המאגר. שימו לב לבטיחות המרכיב ועברו לשני, חיזרו על הפעולה עד שתבדקו את כל הרכיבים שעל בקבוק. אם אתם מגיעים לרכיבים מעורפלים או לא ברורים, כמו "חומר פעיל מופק משמן קוקוס טבעי" אתם צריכים להיות מודאגים לגבי הבטיחות של המוצר הזה.
וכמו במזון, השיטה הכי טובה היא להכין את השמפו בעצמנו. כך אנו יודעים בדיוק מה נכנס לתוכו. הנה שני מתכונים קלים לשמפו בטוח שכל אחד יכול להכין.
השתמשו בשמפו עדין זה להסיר רעלים או זיהומים חיידקיים מעור הכלב. לאחר מכן השתמשו 1-2 פעמים בחודש לתחזוקה לפי הצורך.
שמפו זה נהדר אם עור הכלב שלכם נאבק בזיהום שמרים ((Yeast Infection). השתמשו בו 1-2 פעמים בחודש לפי הצורך.
הערה: רחצה תכופה אינה מומלצת כי היא מסירה את כל החיידקים הטובים. לכן, כשהכלב מתלכלך (בוץ, רחצה בים), שטיפה מהירה במים תספיק.
שימוש בשמפו לכלבים ללא רכיבים סינתטיים הוא שינוי קל שאתם יכולים לעשות כדי להפחית את חשיפת הכלב שלכם לרעלים סביבתיים. כשאתם מחפשים שמפו לכלבים, קחו אתכם זכוכית מגדלת כדי לקרוא את רשימת המרכיבים. ואם אי אפשר, פשוט חפשו "שמפו אורגני לכלבים" עם חותמת רשמית, אך לא "שמפו טבעי לכלבים". אם אתם מוצאים רק "שמפו טבעי לכלבים", בדקו את הרכיבים דרך המאגר ושמרו על הכלב שלכם מפני כימיקלים מזיקים שמתיימרים להיות טבעיים!
ושוב למי שפיספס, אני מצרפת את הלינק למאגר הרכיבים של 4Leggers.