בתור בעלי כלבים, כולנו שואפים שהכלבים שלנו יהיו נקיים מפרעושים וקרציות. אנחנו לא רוצים אותם בבית ובטח לא רוצים שהכלב יחלה חלילה בקדחת הקרציות. ומה יותר נוח וקל מאשר לתת טבליות לעיסה נגד פרעושים וקרציות כל כמה חודשים על מנת להגן על הכלב?
ואכן, ישנם כמה מוצרים בשוק שנועדו למטרה הזו. נהדר לא? הבעיה נפתרה. לא ממש. אם אתם סומכים על המוצרים האלה ורואים בהם פיתרון ארוך טווח לבעיית הפרעושים והקרציות, אתם טועים!! לכולם יש תופעות לוואי שחלקן מסכנות חיים. הפוסט הזה נועד לגלות לכם את הצד האפל של מוצרי המניעה הפופולרים ביותר.
ישנם שלושה מוצרי לעיסה יחסית חדשים למניעת פרעושים וקרציות:
שני הראשונים קיבלו אישור FDA בסוף 2013 תחילת 2014 והשלישי במרץ 2016. את נקסגארד וסימפריקה יש לתת אחת לחודש ואת ברבקטו מידי 3 חודשים.
את שלושת התכשירים הנ"ל לוקחים דרך הפה כמו חטיף. החומר הכימי שבתוך הטבליה נספג בדם של הכלב, וכאשר פרעושים או קרציות נושכים את הכלב, הם נחשפים לאותו חומר כימי ומתים. כל שלושת התרופות מכילות בעצם חומרי הדברה (Isoxazolines) התוקפים את מערכת העצבים של הפרעושים והקרציות, וגורמים למותם. ההצהרות שלהלן מתארות את אופן הפעולה של תרופות אלו והן מגיעות מהיצרנים עצמם.
טבליות הלעיסה האלו פועלות על ידי הריסת מערכת העצבים של הפרעושים והקרציות. נשאלת השאלה, אם זה קטלני עבורם, איך לדעתכם הן משפיעות על הכלב? הרי החומר הכימי שנמצא בטבליות נשאר בדם של הכלב לתקופה ארוכה מאד. בנוסף, ברגע שהכלב נוטל את אחת מהתרופות האלה, וסובל מתופעות לוואי כלשהן, לא ניתן להסיר את התרופה מגופו.
לכל תרופה יש תופעות לוואי. התחנה הראשונה למציאת מידע על תופעות אלו היא בדרך כלל מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA). ה-FDA אוסף ומציג במאגר שלו דוחות של אירועים חריגים שקרו כתוצאה משימוש בתרופה. במקרה הזה ה-FDA הפך את מציאת הדוחות הנ"ל לבלתי אפשרית. למרבה המזל, עוד בנובמבר 2014 כאשר נקסגארד וברבקטו הוצגו לראשונה, כתבה ד"ר אליזבת קרני על התכשירים הנ"ל בבלוג שלה והחלה לקבל תגובות מאנשים שכלביהם חוו תופעות לוואי לאחר שנטלו את הטבליות – מה שגרם לה לברר את הנושא יותר לעומק. על בסיס חוק החופש והמידע, היא הגישה בקשה לקבל את הדוחות עבור נקסגארד וברבקטו ודיווחה עליהם באתר שלה. הנה התמצית שלהם.
הנה סיכום ה- FDA של דוחות ADE שהתקבלו עבור נקסגארד וברבקטו מינואר עד מרץ 2016. לגבי סימפריקה לא היו עדיין דוחות כי זה היה מוקדם מידי.
התוצאות של הדוחות עבור ברבקטו ונקסגארד היו דומות. הקאות, עייפות ושלשול הן תופעות הלוואי הנפוצות ביותר בשני התכשירים. מספר המקרים של פירכוסים בשני התכשירים היה גבוה: 22 – בכל אחת ברבעון הראשון של 2016. תשעה מקרי מוות דווחו בכל תרופה בתקופה הזו. חמישה מתוך תשעת מקרי המוות היו המתות חסד.
(NexGard (afoxolaner
(Bravecto (fluralaner
פייסבוק הוא מקור מידע נוסף על תופעות הלוואי של טבליות הלעיסה המדוברות. הדפים של הקבוצות הללו אלה מכילים סיפורים טראגים רבים של בעלי כלבים המאמינים כי כלביהם נפגעו כתוצאה מהטבליות הנ"ל. ולקבוצות האלה יש עשרות אלפי חברים ... אז הסיכונים הם אמיתיים!
ברבקטו, נקסגארד, קומפורטיס, סימפריקה, טריפקסיס ואחרים, האם הם הורגים כלבים?
חלק מהפוסטים מרתקים וגם מדאיגים. פוסט אחד מדווח על מציאת קרציות מתות על כלבה 12 חודשים לאחר המנה האחרונה שלו של ברבקטו ... מה שמרמז על כמה זמן החומר הרעיל נשאר בזרם הדם של הכלב! אז שוב, תזכורת שאם הכלב שלך סבל מתופעת לוואי כלשהי ... לא ניתן פשוט להפסיק להשתמש בתרופה ולצפות מהכלב לחזור למצב נורמלי!
מכיוון שהתכשיר הזה פועל בדיוק כמו ברבקטו ונקסגארד ... על ידי תקיפת מערכת העצבים של פרעושים וקרציות, סביר מאוד להניח שההשפעות השליליות של התכשיר הזה תהיינה דומות לשני התכשירים האחרים. האתר של היצרן מצהיר לגבי "סימנים נוירולוגיים" שהתרופה עלולה לגרום לכלבכם: סימפריקה עלולה לגרום לתופעות נוירולוגיות כגון רעד, חוסר יציבות ו / או פירכוסים בכלבים עם או בלי היסטוריה של הפרעות נוירולוגיות. אם אתם רוצים לראות את סוג ההשפעה של סימפריקה על הכלב שלכם, לחצו על קישור הווידאו הזה.... אזהרה: הסרטון מאוד קשה לצפייה. הוא מראה כלב שחווה התקף ממש ארוך לאחר שלקח סימפריקה. הכלב המסכן הזה מת כעבור כמה חודשים כתוצאה מהתקפים חוזרים.
ד"ר קרני, שהשיגה את הדוחות האלה מה- FDA, הצהירה כי היא החליטה באופן אישי שלא להשתמש בטבליות הלעיסה הללו לכלב שלה, וגם לא תרשום אותן ללקוחותיה. וטרינרים הוליסטיים רבים אחרים מדברים גם הם על הסכנות שבמוצרים אלה לאורך זמן. להלן הפוסט האחרון שפורסם בפייסבוק מאת ד"ר ג'וזי ביג:
ה-FDA עצמו פירסם אזהרות לגבי השימוש בטבליות האלה באתר שלהם.
דף זה היה עדכני החל מאוקטובר 2019. לאחר מכן הם פרסמו אזהרה מפורטת יותר. הם דרשו מהיצרנים לשנות את האזהרות על התווית של הטבליות. ה- FDA עובד עם יצרני המוצרים מבוססי האיזוקסזולין (חומר הדברה) על מנת לשנות את התוויות על המוצרים ולכלול מידע חדש לגבי אירועים נוירולוגיים שנצפו באופן עקבי בכל סוג של מוצרים המכילים איזוקסזולין.
אנא מכם, אל תקריבו את בריאות הכלב שלכם לטובת "טבליות לעיסה נוחות". זה פשרה ממש מסוכנת. אפשר למנוע פרעושים וקרציות באמצעים טבעיים ובטוחים. אולי תצטרכו לעבוד קצת יותר קשה ולנסות כמה שיטות עד שתמצאו מה שמועיל לכלב שלכם, אבל זה שווה את המאמץ. אני שוב מדגישה שכלבים שאוכלים תזונה טבעית כמעט ולא סובלים מפרעושים. נסו והיווכחו.
מקור:
Dogs Naturally- Julia Henriques