למה מומלץ מאד לעשות ניקוי רעלים לכלב לאחר חיסון?

באופן כללי אני מאד מכבדת את כל הוטרינרים באשר הם, אבל יש כמה נושאים בתחום הוטרינריה הקונבנציונאלית שגורמים לי לעוגמת נפש. אחד מהם הוא ההתייחסות לחיסונים. אני מאד מוטרדת מההשקפה המקובלת של הוטרינרים הקונבנציונאלים בנוגע ליעילות של חיסונים שנתיים (בוסטרים) ולפוטנציאל שלהם לעורר תגובות שליליות בקרב החיות שלנו. 

רובם המכריע של הוטרינרים ממשיך לחסן בצורה אוטומטית ללא בדיקות נוגדנים על מנת לבדוק את הצורך בחיסון שני, שלישי או עשירי לאותה מחלה. עוד יותר מרגיזה אותי העובדה שוטרינרים רבים ממשיכים להמליץ על אותם פרוטוקולי חיסונים גם לאחר שהכלב או החתול חווה תגובה שלילית לחיסון או לאחר שאובחן כסובל מבעיות רפואיות משמעותיות. הם גם ממעיטים בחשיבות הפוטנציאל של החיה לסבול מתגובות לחיסון למרות שתגובות קלות הן שכיחות למדי בקרב חיות מחוסנות, והן רק צעד אחד מעל תגובות אלרגיות שעלולות לסכן חיים.

בנוסף, הם אינם מתייחסים להשפעות האפשריות של חיסונים לטווח הארוך, לכל הנזקים המצטברים כמו סרקומות בחתולים למשל שיכולות להופיע עד 10 שנים לאחר החיסון. על מנת להמחיש את הנקודה שלי לגבי הגישה הקלילה למדי של וטרנרים בכל הנוגע לחיסונים, בואו נסתכל על דף באתר של איגוד הרפואה הווטרינרית האמריקאית "(AVMA) שכותרתו "למה לצפות לאחר חיסון חיית המחמד שלכם".

תגובות שליליות לחיסונים שלכאורה שוות את הסיכון, על פי רוב הוטרינרים

המערך הראשון של תופעות הלוואי של החיסונים בהן דנה AVMA מתוארות כנפוצות וקלות, המופיעות תוך שעות לאחר החיסון: 

  • אי נוחות ונפיחות מקומית באזור החיסון
  • חום קל
  • ירידה בתיאבון ובפעילות
  • התעטשות, שיעול קל, "אף סתום" או סימני נשימה אחרים עשויים להתרחש 2-5 ימים לאחר שחיית המחמד קיבלה חיסון בהסנפה.

 ה AVMA מזהיר: "זה נפוץ שחיות המחמד חוות חלק מהתגובות האלו או את כולן, ו"אם תופעות לוואי אלו נמשכות יותר מיום או יומיים או גורמות לחיית המחמד שלכם לחוסר נוחות משמעותית, חשוב שתפנו לוטרינר." 

קבוצת התגובות השנייה מתוארת כפחות שכיחה וחמורה יותר, ועשויה להתרחש תוך דקות עד שעות לאחר החיסון: 

  • הקאות מתמשכות או שלשולים
  • גירודים בעור. לעיתים תבחינו בחבורות אדומות ומגרדות.
  • נפיחות בלוע ומסביב לפנים, לצוואר או לעיניים
  • שיעול חמור או קשיי נשימה
  • התמוטטות

ה- AVMA מזהיר כי, "תגובות אלו עלולות לסכן חיים והן מהוות מצב חירום רפואי. פנו מיד לטיפול וטרינרי אם יתפתח כל אחד מהסימנים הללו". 

לבסוף, ה- AVMA מזכיר בקצרה סרקומות באזור ההזרקה בחתולים, אותן הוא מתאר כ"נפיחות קטנה ומוצקה מתחת לעור "שעלולות להתפתח במקום ההזרקה", ואשר" אמורות להתחיל להיעלם תוך מספר שבועות ". כמו כן, "אם הנפיחות נמשכת יותר משלושה שבועות, או שהיא הולכת וגדלה, עליך לפנות לוטרינר שלך". אם אתם עוברים לדף המקושר במדריך שכותרתו "חיסונים וסרקומות: דאגה לבעלי חתולים", תוכלו לקבל מידע רב יותר על "תגובה שלילית נדירה אך חמורה שיכולה להתרחש באזור ההזרקה".

Vaccinosis - מילה שאינה קיימת ברפואה וטרינרית קונבנציונאלית

המצב הזה שנקרא Vaccinosis, אינו מוכר בקרב רוב הוטרינרים הקונבנציונלים ורוב בעלי הכלבים. אבל ראשית, בואו נדבר על מה לא נחשב בגדר Vaccinosis .Vaccinosis היא לא תגובה שלילית חריפה ולעתים קרובות מיידית לחיסון כמו אלו שתוארו לעיל. תגובות שליליות או רגישות יתר, בין אם הן קלות (כגון עייפות, תסמינים דמויי שפעת וכו '), או חמורות (כגון הלם אנפילקטי), המקושרות בבירור לחיסון האחרון ששניתן לכלב, מוכרות על ידי הרפואה הקונבנציונאלית ונתפסות כ"סטיות אקראיות של הליך בטוח". 

לעומת זאת, Vaccinosis זו בעיה שרק וטרינרים הוליסטיים ווטרינרים משולבים יהיו מוכנים להודות בה. Vaccinosis זוהי תגובה של גוף הכלב לחיסונים שהוא קיבל מבלי שהוא חווה תופעה שלילית או רגישות יתר. אלו הן תגובות כרוניות לא רק לנגיף שהשתנה בחיסון, אלא גם לכימיקלים, לתוספות ולמרכיבים אחרים - כמו גם לשינויים גנטיים אפשריים - שיכולים להיגרם על ידי חיסונים. 

ד"ר ריצ'רד פיטקירן, הוא בעל תואר דוקטור באימונולוגיה ומומחה בעל שם עולמי ומחנך בהומאופתיה וטרינרית, וכן מחבר המדריך של בריאות הוליסטיים לחיות מחמד. המדריך המלא של ד"ר פיטקירן לבריאות טבעית לכלבים וחתולים, מגדיר את זה כך: "יש להבין את החיסון כהפרעה בכוח החיוני של החיה המביא לשינוי נפשי, רגשי וגופני שיכול במקרים מסוימים להפוך למצב קבוע."   

לדברי פיטקירן, חיסונים שנועדו להגן על חיות מחמד מפני מחלות טבעיות אקוטיות יוצרים למעשה מצבים כרוניים עם תכונות של המחלה שהחיסון היה אמור למנוע. טרנספורמציה זו מתרחשת במעבדה, שם משתנים וירוסים טבעיים על מנת ליצור חיסונים. בעוד שחשיפה טבעית לנגיף תגרום לתגובה יעילה של מערכת החיסון, הנגיף שנוצר על ידי המעבדה ומוזרק לכלב לא רק שאינו מעורר תגובה דומה במערכת החיסונית של החיה אלא גם יוצר מחלות כרוניות.

מתן חיסון גם שונה מאוד מההתפתחות של מחלה בגוף של בעל חיים באופן טבעי. החיסונים מכילים מספר חומרים רעילים, ביניהם מתכות כבדות, חיידקים/תרביות תאים, מוטציות, חומרים מעוררי חיסון (adjuvants), חלבונים זרים וחומרים משמרים כימיים.

מאמר קשור: מה יש בתוך החיסונים?

כל הרעלים הללו מועברים בהזרקה ישירות לדם וללימפה, תוך עקיפת קווי ההגנה הראשונים הרגילים, כולל העור, האף, הריריות, הרוק וכן הלאה. אז לא רק שהנגיף ששונה במעבדה ליצירת החיסון אינו טבעי, גם הדרך שבה הוא נכנס לגוף של בעל חיים היא מאוד לא טבעית. כשאתם מסתכלים על המצב מנקודת מבט זו, קל לראות כיצד חיסונים יכולים לעורר תגובות חיסוניות חריגות.

סמפטומים של Vaccinosis

שכיחים: תשישות, איבוד שיער, שינוי צבע שיער במקום ההזרקה, חום, נוקשות, חוסר תיאבון, דלקת הלחמית, התעטשויות, כאב, כיבים בפה

רציניים: דיכוי חיסוני, גרנולומות ומורסות, שינויים התנהגותיים, בלוטות בעור, ויטיליגו (בהקת- מחלה שגורמת לכתמים לבנים על העור), נפיחות בפנים, ירידה במשקל, רגישות יתר לאלרגיות, ייצור חלב מופחת (נקבות), מחלה בדרכי הנשימה, צליעה

חמורים: סרקומות באזור ההזרקה (סרטן), גלומרולונפריטיס (דלקת בכיליה), אנפילקסיס, דלקת שריר הלב, דלקת פרקים אוטואימונית, דלקת בכמה עצבים הקיפיים, פוליארתריטיס (מחלה רב מערכתית שפוגעת בכלי דם קטנים ובינוננים), פירכוסים, אוסטאודיסטרופיה היפרטרופית (מחלת המשפיעה על עצמות הרגלים של הכלב), הפלה, אנמיה המוליטית אוטואימונית, מומים מולדים,  מוות עוברי (עוברי), תת פעילות בלוטת התריס, אי פוריות

כיצד להגן על הכלב מהשפעות הלוואי של החיסונים כולל Vaccinosis

 לא לחסן שלא לצורך 

בוסטרים של משושה/מתומן מידי שנה הם מיותרים כי קרוב לוודאי שאם הכלב שלכם חוסן כבר פעם או פעמיים הוא מוגן לכל ימי חייו לפחות בחיסוני הליבה (כלבלבת, פרוו והיפטיטיס) . לא בטוחים? חוששים? בקשו מהוטרינר בדיקת נוגדנים שתגיד אם הכלב אכן מוגן מפני המחלות הללו ולא רק "מוזרק". אפשר לעשות בדיקת נוגדנים מתי שתבקשו, וטרינרים ממליצים מידי שנה. 

לגבי כלבת, זה סיפור אחר. לא כי הכלב צריך אותה כל שנה אבל לצערינו זה החוק במדינת ישראל ולא נראה שהוא הולך להשתנות בקרוב. אפשר הרי לעשות בדיקת נוגדנים גם לכלבת...

לגבי החיסונים שהם לא חיסוני ליבה (לפטו ושפעת) צריך לשקול כל מקרה לגופו. תבדקו/תשאלו את עצמכם: 

  • האם חית המחמד שלכם בריאה? הכלב או החתול שלכם צריכים להיות בריאים. אם יש אלרגיות, בעיות אנדוקריניות, תפקוד לקוי של איברים, סרטן (או שהחיה החלימה מסרטן), אפילפסיה או בעיה רפואית אחרת, החיה אינה מועמדת טובה לקבלת חיסונים.
  • האם החיסון מיועד למחלה מסכנת חיים? (זה מבטל את הצורך בחיסון לשפעת באופן מיידי).
  • כמה סיכויים יש לכלב שלכם להיחשף למחלה? הנחיצות לחיסון הלפטו באופן כללי תלויה הרבה באורח החיים של הכלב שלכם. אם רוב הזמן הוא משוחרר ואתם גרים ברמת הגולן, הייתי מחסנת כל שנה. אם הוא פודל שגר בקומה 5 בתל אביב ויוצא כל יום לטיול עם רצועה – אפשר לוותר. וגם אם כן מחסנים, אפשר לרכוש אותו בנפרד – לא חייבים לקבל את כל המשושה/מתומן בשביל זה.
  • האם החיסון נחשב יעיל ובטוח כאחד? (רובם לא, במיוחד ליים ולפטו).
  • האם לכלב שלכם מעולם לא הייתה תגובה שלילית לחיסון?. אין לחסן חיית מחמד שהיתה לה תגובה קודמת מכל סוג שהוא לחיסון.

 הרשמו לבלוג בדף הבית וקבלו במתנה את המדריך לחיסונים!

לבצע ניקוי רעלים לאחר כל חיסון

לא משנה כמה פעמים אתם מחסנים את הכלב שלכם, חשוב לנקות את גופו מכל המתכות והכימיקלים והתוספים הרעילים שמטרתם להגביר ולהאריך את יעילות וזמן ההגנה שמעניק החיסון. חומרים אלה כוללים אלומיניום, חלבונים, וכל מיני מזהמים שלא אמורים להיות שם. ישנן מספר דרכים לעזור לכלב שלכם להתנקות מהרעלים שחודרים לגופו כתוצאה מהחיסונים. הן תסייענה לגוף להיפטר מכימיקלים ותופעות לוואי לא רצויות מבלי לפגוע בפעילות החיסונים עצמם. את ניקוי הרעלים יש לבצע מיד אחר החיסון. אל תחכו להופעת סימפטומים.

פרוביוטיקה

חיסונים עלולים לשבש את האיזון העדין של החיידקים במעיים. קהילת חיידקים זו מסייעת לכלבכם לייצר ולספוג ויטמינים. פרוביוטיקה היא הליבה של המערכת החיסונית של הכלב. אתם אף פעם לא רוצים לפגוע בקהילה העדינה הזו! הוספת פרוביוטיקה ופרביוטיקה למזון שלהם, תסייע בשיקום האיזון העדין של החיידקים במעיים. אתם יכולים לקנות תערובת פרה-ביוטית/פרוביוטית מוכנה מראש ... קל למצוא אותם.

הומאופתיה

להומאופתיה יש רקורד מצוין בטיפול בנזקי חיסון. אם כלבכם מראה סימפטומים של תגובה שלילית לחיסון, מומלץ להתייעץ עם וטרינר הומאופתי. וטרינר הומאופתי יכול לסקור את ההיסטוריה של הכלב ולעזור לכם למצוא את התרופה הנכונה להחזיר את הכלב שלכם למסלול. אתם יכולים גם לנסות תרופה משולבת מוכנה מראש שנועדה לסייע בהסרה של או מניעת נזקי חיסון. זה יתחיל את תהליך הגמילה ויסייע להסיר את המתכות הכבדות המזיקות מגוף הכלב.

 מנקה רעלים הומאופתי כגון Thuja היא בחירה נפוצה לכל החיסונים למעט כלבת.

 אומגה 3

חומצות שומן אומגה 3 מסייעות בשליטה על הדלקת ומהוות חלק חשוב בתהליך הניקוי. אומגה 3 נמצאת בדגים, פיטופלנקטון, שמן פשתן, שמן המפ. 

Chelators

ישנם סוגי מזון וחומרים מזינים מסוימים שנקשרים למתכות כבדות ועוזרים להסיר אותם מהגוף לפני שהם מצטברים באיברים וגורמים נזק. כלורלה למשל מכילה מיקרו אצות שאוהבות להיקשר למתכות כבדות. היא פועלת גם כפרביוטיקה ומכילה הרבה נוגדי חמצון, המסייעים גם בניקוי הרעלים. ישנן גם פרוביוטיקות שמבוססות על אדמה (Soil-based probiotics) היכולות גם להיקשר למתכות כבדות. חומצה הומית ופוליבית, כמו גם חימר בנטוניט יכולים להיקשר לאלומיניום ובעיקר לכספית ולהוציא אותם מהגוף.

שום וירקות עליים

השום בטוח לחלוטין לכלב שלכם בכמויות הנכונות. הוא מכיל גופרית המסייעת לכבד לטהר רעלים ממתכות כבדות. בנוסף, ירקות עליים כהים כמו כרוב, פטרוזיליה וכוסברה יכולים לעזור להפחית הצטברות של מתכות כבדות בגוף כמו כספית. הוסיפו ירקות עליים כהים לארוחות מדי יום. 

מאמרים קשורים: אז מה נסגר עם השום? האם מסוכן לכלבים או לא?

היו מוכנים

ניקוי רעלים יעיל יכול להוציא מהכלב שלכם את כל ה"זבל" שבחיסון. הכלב יכול להיראות כבוי ביום או יומיים הראשונים, או שתהיה לו צואה רכה. אם נראה לכם שהוא לא מרגיש טוב, האטו את הקצב ... אין צורך למהר. נסו להוסיף רק אחד מהפריטים לעיל בכל פעם כדי להקל עליו. מניסיון, אני ממליצה לכם למצוא וטרינר הוליסטי לעבוד אתו כדי שתוכלו להבטיח שהכלב שלכם לעולם לא יקבל חיסונים מיותרים. בנוסף, הם גם יסייעו לכלב בניקוי רעלים שהצטברו מחיסונים קודמים כדי לשמור על בריאותו.


מקורות:

Dr. Karen Becker DVM

Dr. Will Falconer, DVM

Dana Scott - Dogs Naturally


הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.