רק לא אוכל יבש - למה בעצם?

יצרני האוכל היבש לכלבים וחתולים המשווק באריזות מושקעות שעליהן מתנוססות סיסמאות מבטיחות כמו: "Complete and Balanced" מצליחים, על ידי פרסומות מתוחכמות ומטעות בכוונה תחילה, לשכנע אותנו להאמין שעיקר דאגתם ומאמציהם מופנים לספק לכלבים האהובים שלנו מזון מאוזן, בריא וטעים. מזון שמגיע בשק בעל דפנות כפולות על מנת שאיחסון המזון יהיה קל, נוח ולזמן ארוך ועם זאת שצבעו, ריחו וטעמו לא יפוגו. וכל זאת על חשבון בריאותם של הכלבים שלנו.

יש הרבה סיבות מדוע אוכל יבש, מעובד ותעשייתי לא נכון, לא מתאים והכי חשוב - לא בריא עבור הכלבים. על כל אחת מהסיבות ניתן לכתוב מאמר בפני עצמו. בינתיים, הנה בקצרה:

  • באופן כללי, ביצור אוכל מעובד לכלבים הדגש הוא אינו על אוכל בריא אלא על מחיר זול + נוחות
  • בניגוד למזון מהחי, אוכל מעובד חייב כמות גדולה של עמילן כדי להוזיל עלויות. הוא נשען על פחמימות שכלבים וחתולים בכלל לא דורשים ואלו גורמות לבעיות בריאותיות אצל הכלבים. אוכל מעובד מכיל לפעמים בממוצע 40% עמילן (פחמימות) ויש כאלה שמגיעים ל-60% !!!! ואלו הפחמימות הן שגורמות להשמנה (ולא השומן כמו שהרבה חושבים). עובדה שכשאנשים עברו לאוכל דל-שומן זה לא פתר את בעית ההשמנה. אז אם שליש מאוכל יבש הוא פחמימות, לא פלא שחיות משמינות. AAFCO, שהיא ה-FDA  של החיות אפילו לא קבעה מינימום לפחמימות כשם שהיא קבעה לחלבונים ושומנים. לעומת זאת, באוכל החי הפחמימות מרוכזות בפירות וגם אז זה בין 6-8% וירקות 4%. והם נמוכים בעומס הסוכרי כי הרוב זה מים. כמות קטנה כזו של פחמימות לא רק שלא מזיקה אלא גם מועילה.
  • אם תקראו את רשימת המרכיבים בגב השק, תבחינו ברשימה ארוכה של ויטמינים ומינרלים. נהדר? ממש לא. אוכל מעובד נשען על ויטמינים ומינרלים סינטטים מכיוון שהטבעיים נהרסים על ידי הטמפרטורות הגבוהות הנדרשות ביצור המזון. לכן, היצרנים חייבים להוסיף ויטמינים ומינרלים סינטטים על מנת לעמוד במינימום הנדרש מהם על ידי AAFCO. הויטמינים והמינרלים הסינטטים הם אינם אלא חיקוי לויטמינים בנוסחתם הכימית.


איזה אוכל מומלץ לכלבים? אירית דיאז תזונת כלביםדוגמא לרשימת ויטמינים ומינרלים סינטטים שמוסיפים לאוכל במקום הטבעיים שנהרסו


  • כל המחקרים מעידים כי הויטמנים הסינטטים אינם יכולים לחקות את הטבעיים המקבילים שלהם מבחינת ערכים תזונתיים. הם לא נספגים בגוף כמו הטבעיים ולא מתנהגים כמו ויטמינים טבעיים.
  • יצור אוכל מעובד לא רק הורס מרכיבים תזונתיים חשובים אלא גם יוצר מרכיבים לא רצויים. החימום הגבוה אמנם הורג בקטריות אבל גם יוצר רעלנים אחרים.
  • באוכל מעובד אין דרישה לדעת מה המקור של כל מרכיב. חלבון מצדם יכול להגיע מנוצות אבל יהיה כתוב במרכיבים "עוף".
  • באוכל מעובד לא בודקים אם מרכיבי התזונה בכלל ניתנים לעיכול וספיגה על ידי הכלב.
  • ביצור אוכל מעובד, הלחות יורדת מ-70% ל- 10% על מנת לשמור על אורך חיי המדף ולהוזיל את עלויות השילוח. ככל שהלחות נמוכה האוכל שוקל פחות וזול לשנע אותו. כך יצרנים יכולים למכור את המזון יותר זול מאשר אוכל שמגיע בשימורים למשל.
  • אוכל יבש מכיל משמרים סינטטים מסוכנים כמו ethoxyquin שהוא גם קוטל חרקים.
  • החימום בטמפרטורות גבוהות במהלך יצור האוכל המעובד גורם לשינויים במבנה החלבון. מבנה חלבון שונה יכול לגרום אלרגיות או רגישויות אחרות וגם מונע עיכול וספיגה טובה של חלבון איכותי מהחי. החימום בטמפרטורה הגבוהה הורס מרכיבים תזונתים כמו ירקות. קחו גזר למשל תכניסו לתנור בחום גבוה לשכה ותטחנו לאבקה. איזה ערך תזונתי ישאר ממנו?
  • המזון המעובד עתיר בתוספי טעם וצבע.אמנם לכלב לא איכפת הצבע. אבל לאדם כן. צבע המזון בסיום היצור הוא אפרפר דוחה, אז מוסיפים אדום שמקנה לו מראה של בשר.
  • לפני שאורזים אוכל מעובד, מרססים אותו בציפוי מתוק על מנת שיהיה טעים ושכלבים ירצו לאכול אותו. מתוק=סוכר.
  • תוספי טעם גורמים לכלב לאכול יותר ממה שהוא שצריך. וכשמדובר בכלבים, הם, כמו אנשים, מעדיפים מזון גבוה בשומן מלח וסוכר. שלושתם מזיקים לכלב אבל מוכרים אוכל.

קצת על AAFCO

לבסוף, רציתי לכתוב כמה מילים על האירגון הזה AAFCO שאמור לפקח על המזון לכלבים וחתולים:

אפקו מורכב מ:

  • נציגים מה-FDA
  • נציגים מכל המדינות שמיישמות את הרגולציה של AAFCO
  • נציגים מיצרניות המזון הגדולות.....

ופה מתחילה הבעיה מכיוון שלנציגים מתעשית המזון יש, באופן טבעי, הרבה מה להרוויח מלהיות שותפים בתהליך הרגולציה של יצור המזון. יש פה ניגוד אינטרסים שמשפיע ישירות על מה שהכלב או החתול שלכם אוכל. AAFCO קובע את רמות המרכיבים המזינים שחייבים להיכלל במזון לחיות מחמד ויוצר תקנים לייצור מזון עבור חיות מחמד. ה-AAFCO אחראי על התוויות שכתובות על השק – מה אפשר להגיד ומה לא וכן על שימוש נכון בשמות המרכיבים. אבל – וזה אבל חשוב – הם לא אוכפים את התקנות הללו על יצרני המזון. עמידה בסטנדרטים של AAFCO היא רצונית לחלוטין למעט מקרים מיוחדים.

אז מדוע רוב הוטרינרים בכל זאת ממליצים על אוכל יבש?

  • הם פשוט לא יודעים. וטרינרים לא לומדים על תזונה כדרך למניעת מחלות אלא יותר על איך לטפל בסמפטומים של המחלה כשהיא מופיעה.
  • וטרינרים מקבלים שיעור אחד או שניים בנושא התזונה. בארה"ב מרבית משיעורי התזונה מועברים על ידי נציגים של יצרניות המזון. 
  • לעיתים קרובות וטרינרים מקבלים שקי מזון בחינם או הנחות משמעותיות מהיבואנים.
  • גם בית ספר הוטרינרי לתזונה בארה"ב מסובסד על ידי יצרניות המזון שמעניקות גם מילגות לימודים לסטונדנטים.

כנסו לסירטון הזה שמסביר מה הבעיה עם וטרינרים תזונאים.

מה אתם יכולים לעשות?

  1. לעבור לאוכל חי שהוא הבריא ביותר לכלב שלכם.
  2. אם אתם לא יכולים לעשות זאת מסיבה כל שהיא, לפחות שדרגו את המזון היבש.
  3. קיראו היטב את רשימת המרכיבים שמופיעה על השק. 




אוכל יבש לכלבים חסרונות אירית דיאז גישה הוליסטית לטיפול בכלביםאוקיי עכשו הבנתי. אני בהחלט מעדיף את זה!

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.