מאכילים מזון נא? - טעויות שיש להמנע מהן

לשמחתי הרבה, אני קוראת יותר ויותר מאמרים העוסקים בתזונה נאה לכלבים, ובעקבותיהם, יותר ויותר בעלי כלבים מכירים בכך שתזונה נכונה היא הבסיס לבריאותו ואיכות חייו של הכלב שלהם. התוצאה המבורכת: רבים מעוניינים להכין מזון ביתי לכלביהם. אבל, למרות שלתזונה זו יש יתרונות אדירים עבור רוב הכלבים, זה לא תמיד קל ליישם, וקל יחסית לעשות טעויות. המאמר, שנכתב על ידי דיאנה בוקו והוטרינרית ד"ר קארן בייקר, דן בחמש טעויות שבעלי כלבים עושים לעתים קרובות כשהם מעבירים את חיות המחמד שלהם לתזונה גולמית.

הוטרינרית ותזונאית מוסמכת ד"ר דונה רדיטיק, מסכמת את היתרונות והחסרונות של דיאטות גולמיות תוצרת בית.

יתרונות

  • אתם יודעים בדיוק מה הכלב שלכם אוכל (בניגוד למזון מסחרי - במיוחד הדיאטות האולטרה-מעובדות).
  • המרכיבים בתזונה ביתית מתעכלים בצורה מהירה וטובה יותר, וכתוצאה מכך רוב אבות המזון במזון נספגים ולא מופרשים בצואה (כך שיש פחות קקי לאסוף).
  • מצבם של בעלי חיים עם בעיות כרוניות במערכת העיכול (GI) או מחלות כרוניות אחרות משתפר על ידי מתן תזונה תוצרת בית.
  • קל להרכיב דיאטות ביתיות של חלבון/פחמימות מגוונות עבור חיות מחמד הסובלות מאלרגיות או רגישויות למזון.
  • תזונה ביתית מאוזנת תספק את המשאבים התזונתיים העצומים הדרושים לניקוי הרעלים הנחוץ להתמודדות עם המספר העצום של כימיקלים שאנו מכניסים לגופו של הכלב (עשרות חיסונים מיותרים, יישומי הדברה מקומיים, חומרי ניקוי רעילים וכימיקלים לדשא וכו').
  • הכנת תזונה ביתית גורמת לתחושת סיפוק שאתם עושים את הדבר הנכון עבור הכלבים שלכם.

חסרונות

  • דיאטות תוצרת בית עלולות להיות לא מאוזנות ואף להזיק אם הן מורכבות בצורה לא נכונה.
  • הן יכולות להיות יקרות יותר ממזון לחיות מחמד זמין מסחרית (במיוחד אם אתם בוחרים במרכיבים אורגניים).
  • אנשים נצמדים למתכונים מסויימים או עושים שינויים במתכונים קיימים גם כשיש בעיה בריאותית ללא התייעצות עם מומחה.

טעות מס' 1: חוסר בהבנת היסודות של תזונת כלבים

הרבה דיאטות תוצרת בית ואפילו כמה דיאטות גולמיות מסחריות אינן מאוזנות מבחינה תזונתית. מצב זה יכול לגרום לכלבים לחוסר בנוגדי חמצון, מינרלים וויטמינים, וגם לחוסר איזון של חומצות שומן הנחוצות להתפתחות תקינה של השלד, לבריאות האיברים ותפקוד אופטימלי של מערכת החיסון.

מחקר רב הושקע בקביעת מרכיבי המזון שכלבים צריכים כדי לשרוד, וישנן עדויות רבות המראות מה קורה כאשר אנו מונעים מכלבים סידן, יוד, סלניום, מגנזיום, נחושת, ברזל, מנגן, ויטמינים D ו-E, אשלגן ומגוון שלם של רכיבים מזינים קריטיים הדרושים לחידוש תאי הגוף ושמירה על תפקוד תקין שלהם.

תזונה גולמית לכלבים חייבת לכלול 4 מרכיבים עיקריים: בשר, כולל איברים פנימיים; ירקות ופירות; ויטמינים ומינרלים תוצרת בית (ברוב המקרים); ותוספות מועילות כמו פרוביוטיקה, אנזימי עיכול ומזונות super greens (אלה אינם נדרשים לאיזון התזונה, אך יכולים להועיל לחיוניות).

תזונת כלב בריאה צריכה להכיל כ-75 עד 85 אחוז בשר/איברים/עצמות/דגים ו-15 עד 25 אחוז ירקות/פירות (זה מחקה את תכולת מערכת העיכול של טרף, ומספק גם סיבים ונוגדי חמצון). דיאטות על בסיס "80/10/10" הנקראות גם דיאטות  PMR מהוות נקודת התחלה מצוינת למתכונים, אך רחוקות מלהיות מאוזנות ואינן מתאימות להאכלה לטווח ארוך מבלי לטפל בחסרים המשמעותיים של המיקרו-נוטריינטים הקיימים.

מזון טרי ומלא מספק את רוב אבות המזון שהכלבים זקוקים לו, ותוספות של ויטמינים/מינרלים מיקרו-נוטריאנטים מטפלות בחסרים שעלולים להיווצר, כלומר ברזל, נחושת, מנגן, אבץ, יוד, ויטמינים D ו-E, חומצה פולית וטאורין. אם בוחרים שלא להשתמש בתוספי מזון, עליכם להוסיף אותם דרך מזון מלא שמכיל אותם, מה שדורש כסף ויצירתיות נוספים.

אם אתם מכינים דיאטה ביתית עבור הכלבים שלכם ליותר מ-2 מתוך 14 הארוחות שלו בשבוע, היא חייבת להיות מאוזנת מבחינת רכיבים תזונתיים. הכנת האוכל של הכלב שלכם מאפס דורשת מכם לוודא שאתם עומדים בדרישות המאקרו והמיקרו-נוטריינטים. 

אל תנחשו! עקבו אחר מתכונים מאוזנים מבחינה תזונתית (שחייבים להגיע עם ניתוח תזונתי מלא) או השתמשו במחולל מתכונים כמו Animal Diet Formulator, Recipe  Creator או BalanceIT.

טעות מס' 2: האכלת בשר נא בלבד

בעלי כלבים עם כוונות טובות מבלבלים בין תזונה מאוזנת ומתאימה לכלב לבין מתן חתיכות של בשר נא לכלב שלהם. למרות שבשר טרי הוא מקור טוב לחלבון ולכמה מינרלים, הוא אינו מייצג תזונה מאוזנת. האכלה בתזונה בסיסית "80/10/10" גם היא לא מאוזנת מבחינה תזונתית ותגרום לבעיות משמעותיות לאורך זמן גם אם אתם מספקים בין 3-4 סוגי בשרים ואיברים.

כלבי בר אוכלים כמעט את כל חלקי הטרף שלהם, כולל עצמות קטנות, איברים פנימיים, דם, מוח, בלוטות, שיער, עור, שיניים, עיניים, לשון ועוד פינוקים טעימים. רבים מהחלקים הללו של חיות טרף מספקים רכיבים תזונתיים חשובים, ולמעשה, כך טורפים בטבע מאזנים את התזונה שלהם.

דיאטה בלעדית של פגר עוף שלם, למשל, חסרה את הדרישות המינימליות למספר רכיבים תזונתיים חיוניים, והיא חסרה כמעט את כל אבות המזון כדי לעמוד אפילו בדרישות התזונתיות המינימליות של AAFCO (שלא אומרות הרבה).אלה כוללים אשלגן, ברזל, נחושת, מנגן, אבץ, יוד, סלניום וויטמינים A, D, E, B12 וכולין. רובן המכריע של דיאטות טרף נכללות בקטגוריה זו, וזו הסיבה שכל כך הרבה וטרינרים מתנגדים להן; הן גורמות לתת-תזונה חמורה בקרב הכלבים, למרות שהן מספקות מספיק קלוריות, וזה מתכון לבעיות לאורך זמן.

בנוסף, בעלי כלבים שמכינים אוכל בבית יוצרים דיאטות המבוססות בעיקר על עוף, מכיוון שעוף זול. אבל עוף עשיר באומגה 6 שגורם לדלקתיות בגוף והוא חייב להיות מאוזן עם מזונות עשירים באומגה 3 (כגון דגים) כדי לשלוט בדלקת. בעוף היחס בין אומגה 6 לאומגה 3 של 20:1! זה להאכיל את הכלב בהרבה דלקת! אני ממליצה לוודא שהיחס לא חוצה 5:1, והמטרה תהיה יחס של 3:1.

כאשר השומנים הללו אינם מאוזנים בתזונה של כלבכם, בריאות העור והפרווה נפגעים, ובעלי חיים רבים מפתחים דלקת כרונית המתבטאת בדרכים שונות. 

חלק מהמצבים הנגרמים כתוצאה מחוסרים תזונתיים ניתנים לתיקון באמצעות דיאטה, אחרים לא. ואל תחשבו בטעות שכל מה שאתם צריכים לעשות הוא לזרוק כמה ירקות טריים לקערה או מעט כבד כדי לפצות על ההבדל. תזונה מאוזנת אופטימלית היא קצת יותר מורכבת.

טעות מס' 3: התעלמות מסיבים

דווח כי זאבים צורכים עד 38 אחוז חומר צמחי בתקופות מסוימות של השנה. אנו יודעים שכלבים מבויתים צורכים מרצונם עשבים וחומר צמחי ממגוון סיבות, כולל עמידה בדרישות הגוף שלהם לאנזימים, סיבים, נוגדי חמצון ופיטונוטריינטים.

מתן כמויות נאותות של ירקות בעלי רמות גלקימיות נמוכות וסיביות מספקות גם סיבים פרה-ביוטיים הדרושים להזנת המיקרוביום של הכלב ותורמות לבריאות הכללית של המעיים והמעי הגס. 

פירות מסוימים, למשל, אוכמניות, הם מקורות עשירים לנוגדי חמצון, ולכן חשוב לא להתעלם מהם בעת תכנון התזונה הגולמית המאוזנת של הכלב. אתם יכולים לרסק פירות, יחד עם ירקות מתאימים, ולהוסיף אותם לתערובת הגולמית; אתם יכולים גם להציע אותם שלמים בחתיכות קטנות כפינוקים או חטיפים כל עוד לכלב אין בעיה לעכל אותם. כלל טוב הוא לשמור שפירות וירקות יהוו פחות מ-25 אחוז מהתזונה.

ירקות ופירות מהווים כ-20% מהארוחה של הכלבה שלי כשאני נותנת פירות בנפרד מהחלבונים, בין הארוחות על קיבה ריקה על מנת שיתעכלו מהר יותר.

מאמרים קשורים - פירות וירקות שהכלבים יכולים לאכול - קישורים בסוף המאמר.

טעות מס' 4: התעלמות מהצורך הפוטנציאלי בתוספי מזון

ישנן רק שתי אפשרויות על מנת להבטיח איזון תזונתי בהכנה ביתית: הזנה במתכון שלם יקר יותר, המכיל מספר לא מבוטל של מרכיבים מגוונים הנחוצים כדי לעמוד בדרישות התזונתיות, או שימוש בתוספי מזון.

ישנן שתי קטגוריות של תוספי מזון: תוספי תזונה הנדרשים כדי לעמוד בדרישות התזונתיות המינימליות, ותוספי תזונה אופציונליים לטיפול בבעיות בריאותיות ספציפיות. התוספים הנידונים כאן הם התוספים הנדרשים על מנת למנוע חוסרים תזונתיים; הם אינם אופציונליים.

מכיוון שהקרקעות שלנו מדוללות מבחינה תזונתית, כך גם המזון שלנו. אם אנחנו לוקחים על עצמנו את המשימה של הכנת ארוחות ביתיות עבור הכלבים שלנו, באחריותנו לוודא שהמזון מספק את אבות המזון הבסיסים הנדרשים להבראה ותחזוקה רגילה של תאי הגוף שלהם.

אם אינכם רואים כמויות מספקות של מגוון מזונות מלאים המפורטים במתכונים (או כמויות של תוספי מזון שיש להוסיף), אז כנראה שהתזונה אינה מספקת מבחינה תזונתית. להאכיל מדי פעם ארוחה לא מאוזנת, או שתי ארוחות בשבוע, זה בסדר. להאכיל ארוחות לא מאוזנות יום אחרי יום היא שגורמת לבעיות לאורך זמן. מתכונים המורכבים על ידי תזונאים או אנשים שתומכים בתזונה נאה ויש להם ידע בנושא, יכולים לספק פירוט תזונתי שמראה לכם את הכמויות של הרכיבים התזונתיים המצויים במתכונים.

ה"בונוס" או התוספים האופציונליים המסייעים לתמוך בבריאות כללית או במטרה בריאותית ספציפית תלויים במגוון גורמים, כולל רגישות לגזע ולמחלות, גיל, משקל, רמת פעילות, מצב עיקור, מצבים בריאותיים כרוניים ועוד.

חיות מחמד רבות נהנות מתוספים נוספים לתמיכה במערכות איברים ספציפיות, כגון תמיכה במפרקים בכלבים קשישים, תוספי אלרגיה עונתיים, או תוספים המסייעים בניקוי רעלים במהלך חודשי הדברה. התוספות הללו אינן מאזנות ארוחות, הן תומכות בגוף בדרכים אחרות.

מה קורה כשאוכלים תזונה לא מאוזנת למשך זמן?

מכיוון ש"מחסור במרכיבים מזינים הוא אף פעם לא משבר", כפי שאומר ד"ר ריצ'רד פאטון, אוהבי חיות מחמד רבים בעלי כוונות טובות בסופו של דבר יוצרים בלי כוונה בעיות ניווניות שניתן להימנע מהן באמצעות תזונה מאוזנת. " אחרי שראיתי אינספור אנשים פוגעים בלי כוונה בכלבים שלהם על ידי ניחוש של מתכונים ואומרים לי, "הם נראים לי בסדר עכשיו. הלוואי והיית מפסיק לקשקש על איזון", רק כדי להתקשר אליי שלוש שנים מאוחר יותר לומר, "אני מבין עכשיו על מה דיברת, ואני כל כך עצוב שלא האמנתי לך." איני יכול לעולם להמליץ על האכלה בתזונה לא מאוזנת למשך יותר משלושה חודשים (עבור בעלי חיים בוגרים), כי אני מכיר את כוחה של התזונה".

התוצאה של תזונה בלתי מאוזנת היא שהגוף אינו יכול עוד לעשות את עבודתו בצורה אופטימלית. אני מאמינה שאם ניקח על עצמנו את המשימה של הכנת ארוחות ביתיות עבור הכלבים שלנו, באחריותנו לוודא שהמזון מספק את הרכיבים התזונתיים הבסיסיים הדרושים לצמיחה ותפקוד תקין של התאים.

לרוב הדיאטות הביתיות חסר האיזון בין סידן וזרחן, כמו גם איזון חומצות שומן חיוניות. כמו כן, קשה להשיג כמויות נאותות של אבץ, נחושת, יוד, מנגן, סלניום, ויטמין E ו-D באמצעות מקורות מזון מלאים.

כמה אבקות "מזון-על", כמו מיקרו-אצות וספירולינה, יכולות לספק כמות קטנה מאוד של רכיבי תזונה קריטיים אלה לגוף, אך לא מספיקה כדי לקרוא להם "מולטי-ויטמינים של מזון מלא". אפילו תוסף של חצי קילו ספירולינה לקילו בשר טרי לא מכיל מספיק מינרלים לכלבים.

כמו כן, בכבדי עוף אין מספיק נחושת כדי לעמוד בדרישות הנחושת של הכלב מבלי להפר את האיזון של מרכיבים מזינים אחרים. אז כשאני שומעת מישהו אומר, "הוספתי כבדי עוף כדי לעמוד בדרישות המינרלים " אני יודעת שהם לא ראו את המספרים כדי להבין עד כמה הדיאטה תהיה חסרה אם הם יעשו זאת.

אז מה כן לעשות?

כאשר מעריכים מתכון לאיזון, מקום טוב להתחיל בו הוא עם רכיבים מזינים שקשה להשיג אותם. האם מוסיפים אגוזים או זרעים כמקור מזון שלם של ויטמין E וסלניום? האם מוסיפים אבקת אצות ים כמקור ליוד, ואם לא, האם נותנים תוסף כדי לעמוד בדרישות היוד? רמות מתאימות של אבץ נמצאות בצדפות, אך לא בהרבה מזונות אחרים ברמות הנדרשות לתמיכה נאותה בגוף הכלב, ומכאן  ההמלצה להוסיף תוסף אבץ למתכונים בריאים. ויטמין D מספק נמצא בסרדינים ובחלק מהכבדים שגדלו במרעה (אך לא בכבדים המעובדים במפעל).

אם חסרים במתכון ירקות צבעוניים, אזי יש לכלול במתכון גם מקור חלופי למנגן ואשלגן. ככל שאתם מאכילים יותר מגוון, כך ייטב.

הבעיה היא שרוב המזינים באוכל גולמי נתקעים כשהם מאכילים את אותן תערובות של בשר, עצם ואיברים שוב ושוב, ומשם נובעות עיקר הבעיות וזו גם הסיבה מדוע רוב הווטרינרים נמנעים ממזון טרי מלכתחילה. 

דר" בייקר מספרת על מקרה שהגיע אליה -כלבת טרייר שהיתה תחת דיאטה לא מאוזנת במשך שנה. לפני חצי שנה, הבעלים של הכלבה ביקר אצל רופא העור בגלל סדק שלא נרפא בכרית הרגל שלה וגרם לה לאי נוחות. לאחר שהוציא מאות דולרים על ביופסיות, תרופות, קרמים והחלפות תחבושות, הבעלים הגיעו לחוות דעת שלישית שהתמקדה בתזונה של הכלבה. בעיקבות ניתוח המזון שהכלבה אכלה, הוסיפו את המיקרו-נוטריינטים החסרים בתזונה שלה הדרושים לריפוי וקיום תאים רגילים. שבועיים לאחר מכן, כרית כף הרגל שלה החלימה סוף סוף.

טעות מס' 5: לתת לחששות בטיחות להפחיד אתכם

ישנם מספר ארגונים, כולל קבוצות וטרינריות קונבנציונליות, סוכנויות ממשלתיות וכמובן תעשיית המזון המעובד לחיות מחמד, שנקטו עמדה ציבורית נגד דיאטות מזון גולמי לחיות מחמד. למרבה הצער, למסע הפחדים הייתה השפעה. אם אתם מודאגים לגבי פתוגנים של מזון גולמי, חשוב לציין שיש קבוצה שלמה של מזונות גולמיים לחיות מחמד זמינים כיום שהם סטריליים בזמן הרכישה.

בדיוק כפי שאחוז משמעותי מאספקת הבשר האנושי טופלה בטכניקת עיקור הנקראת פסטור בלחץ גבוה (HPP), מזונות גולמיים מסחריים רבים לחיות מחמד בחרו גם בטכניקת עיקור זו כדי להפחית פתוגנים פוטנציאליים.

באשר לתזונה גולמית "לא סטרילית", הבשר המשמש במזון נא זמין מסחרי נבדק על ידי משרד החקלאות והוא אינו שונה מהסטייק והעוף הנרכשים למאכל אדם בקצביה. יש לטפל בבשר באותם אמצעי בטיחות שבהם אתה משתמשים כשאתם מכינים, למשל, המבורגרים למשפחה שלכם.

הכל אותו בשר. יש לחטא את הדלפקים, הקערות, משטחי החיתוך והכלים שלכם, בין אם הבשר הנא מיועד לחיית המחמד שלכם או לבני משפחה. רובנו מבינים שטיפול בבשר נא טומן בחובו פוטנציאל למגע עם פתוגנים, וזו הסיבה שיש לנקוט באמצעים סניטריים מתאימים בין אם אתם מטפלים במזון הגולמי של חיית המחמד שלכם או עבור עצמכם.

למרות הסיכונים הכרוכים בטיפול בבשר נא, אנשים מאכילים את כלביהם בדיאטות גולמיות במשך עשרות שנים, ועד היום, למיטב ידיעתי, לא דווח על מקרה אחד מתועד של מזון לחיות מחמד גולמי הגורם למחלות בבני אדם. 

אם אתם כבר מאכילים בהצלחה את הכלב שלכם בתזונה גולמית מאוזנת, אני מקווה שתתעלמו מאזהרות מוטעות ותמשיכו להציע לכלב או לחתול שלכם מזון אמיתי, טרי וחי. אם אתם מאכילים תזונה לא מאוזנת, אנא קחו את הזמן כדי למצוא מתכונים מלאים מבחינה תזונתית ועקבו אחריהם כדי להבטיח שאתם מאכילים את הכלבים שלכם בכל מה שהם צריכים. או עברו לתזונה גולמית מסחרית שכבר מאוזנת.

טיפים 

  • מתכונים לדיאטת חיות מחמד תוצרת בית צריכים לכלול מידע על הכנת המזון באופן שניתן להקפיא אותו כדי לחסוך זמן וכסף.
  • אם אינכם רוצים או לא יכולים להרשות לעצמכם להאכיל 100% תוצרת בית, האכילו פירות כפינוקים או הוסיפו ירקות לארוחות.
  • עדיף לטחון ולערבב את המזון אם אפשר כדי שהכלב שלכם (במיוחד אם הוא בררן) לא יבחר מרכיבים בודדים.
  • השתמשו במשקל (גרמים) במקום בכוסות כיחידת מידה, מכיוון ש"כוס" יכולה להשתנות מאוד בהתאם לעובי שחותכים את המרכיבים; משקל הוא הדרך המדויקת ביותר למדידת כמויות מזון.
  • הימנעו מלצלות או לבשל את המזון כדי למנוע פגיעה במבנה החלבון העלול להשפיע על ספיגת חומצות אמינו חיוניות ו/או להגביר את עומס האנטיגנים בתזונה.
  • הכינו אוכל למספר שבועות או כמה חודשים כדי לחסוך זמן; לארוז במנות אישיות ולהקפיא.

מהניסיון שלי

לסיכום ומניסיון אישי – לא להילחץ. גם אנחנו לא יודעים אם אנחנו מקבלים את כל הויטמינים והמינרלים בכל ארוחה. שם המשחק הוא מגוון. כל עוד שנותנים מגוון של בשר, ירקות, איברים פנימיים ועצמות הכלב יהיה מאוזן. ואם אתם דואגים מאד, קנו ארוחה מוכנה מראש או השתמשו במחוללי מתכונים. מתייעלים ולומדים עם הזמן. 

עוד דבר שצריך לזכור. תזונה זה לא מדע מדויק ויש להתייחס לכל כלב כאל אינדיבידואל. לא לכל כלב מתאימות כל העצמות ויש כלבים שלא מעכלים אוכל נא וצריכים אוכל מבושל. אבל הכל עדיף מה"אוכל" המעובד בשקים המעוצבים. 

לבסוף, ארוחות תוצרת בית לא חייבות גישה של הכל או כלום. זה בסדר גמור לתת ארוחה נאה גם פעם או פעמיים בשבוע; כל ביס ממזון טרי שמחליף קלוריות מעובדות אומר שהכלב שלכם צורך יותר פיטונוטריינטים ותרכובות ביו-אקטיביות מהמקור הבריא ביותר של הטבע: מזון אמיתי. 

מאמרים קשורים: אני רוצה לעבור לתזונה טבעית אבל אין לי זמן/תקציב/יכולת, מה בכל זאת אפשר לעשות?



הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.