מזל טוב! אימצתם גור(ה). מה עושים עם התזונה? אולי כדאי להתחיל עם אוכל יבש ורק כשיגדל להעביר אותו לתזונה טבעית? מה כבר על ההתחלה אוכל נא? זה לא מסוכן? הוא ידע להתמודד?
אני מאמינה בכל ליבי וגם מנסיוני שלהאכיל גורים במזון חי, טבעי וטרי זה לאפשר להם להתחיל את חייהם ברגל ימין.
בטבע האימהות מאכילות את הגורים שלהם במשהו כמו ארנבת טריה שהן צדו עבורם. האימהות לועסות מעט את הבשר ויורקות את הבשר הלעוס לגורים שלהם. חלקן אפילו בולעות וישר פולטות את האוכל עבור הגורים. באופן כללי הגורים תלויים באמם למזון עד גיל 8-12 שבועות. הם מפסיקים לינוק בהדרגה ומתחילים לאכול בעצמם.
הגמילה מהנקה מתחילה בגיל 3-4 שבועות בערך,כהשיניים החדות מתחילות לצמוח. כשזה קורה, הגורים מתחילים להתעניין במזון שהאם אוכלת. גם כשהאם אוכלת בנפרד מהגורים, הם מריחים מה היא אכלה כשהם יונקים. הגורים אומנם נולדים עיוורים ומתחילים לראות כשהם בני 14-21 ימים, אבל חוש הריח – החוש הכי מפותח בקרב הכלבים, הוא מולד והם תלויים בו בימים הראשונים לחייהם. בעזרת חוש הריח הם גם נחשפים לראשונה למזון.
כשהגורים מגיעים לגיל 4 שבועות והשיניים החדות מתחילות לצמוח, זה זמן מצויין להתחיל להאכיל אותם במזון טבעי. תתחילו עם בשר טחון- בקר או הודו. בשלב זה עדיין מוקדם לעצמות. חשוב לקנות את הבשר מקצביה שאתם מכירים וסומכים עליה, ואפשר גם לקנות בשר גם מהסופר. בשני המקרים אתם חייבים להקפיא אותו לשבוע-שבועיים על מנת להרוג פתוגנים. כשאתם קונים מזון חי מסחרי (כמו ביודוג, אבוריגינל), היצרנים בודקים את המזון לפתוגנים ובקטריה כיוון שהמזון נועד להאכלה כשהוא חי. אבל בשר שנמכר בסופרים וקצביות מיועד לבישול, אז מן הסתם אין להם צורך בבדיקות לבקטריה. תמיד עדיף לקנות בשר אורגני שמבוסס על פרות שאוכלות עשב כמו בשר חי בריא של מרעה רמת הגולן.
עוף מאד עשיר באומגה 6 שהיא פרו-דלקתית אלא אם כן מאזנים אותה עם אומגה 3 שהיא אנטי-דלקתית. אז גם אם החלטתם לתת עוף והגור עף על זה, ובמיוחד אם כל הדיאטה מבוססת על עוף (בשר+חלקים פנימים), אתם חייבים לאזן עם מקור של אומגה 3 אחרת תהיו בבעיה. מקור מצויין לאומגה 3 הם סרדינים שמכילים גם EPA ו DHA (שתי חומצות שומן חיוניות*) או שמן אצות אם אתם לא אוהבים דגים. מקור צמחי של אומגה 3 כגון שמן זרעי פשתן הוא לא מספיק כי הוא מכיל רק ALA. זה אמנם נכון ש-ALA יכול להיות מומר ל-DHA ו EPA אבל אי אפשר לסמוך על זה כי עדיין אין מחקרים שהוכיחו זאת באופן נחרץ. וחייבים את שתי החומצות הנ"ל על מנת לאזן את כמות האומגה 6 הגבוהה שבעוף.
*חיוניות פרושן שהגוף של הכלב לא יכול ליצר אותן והוא חייב לקבל אותן דרך התזונה.
חייבים איזון בין אומגה 6 ו-3 – הכלב חייב לקבל את שניהם בכמות מספקת.
להוציא את הבשר מהמקפיא ולהפשיר במקרר למשך הלילה. כשהבשר מופשר לחלוטין, לקחת 2-3 כפות מהבשר, לשים בצלחת שטוחה, ולהוסיף קצת מים רותחים. המים מרככים את האוכל ומקלים על עיכולו. לתת להתקרר (טמפרטורת החדר), ואז להגיש לגור.
זה יכול להיות רגע מאד מרגש אבל גם בלאגן. אז לבחור איזור בבית שהוא לא סלון, לפרוש מגבת על הרצפה ולהניח את הצלחת במרכז ולאפשר לגורים לאכול. הם בעיקר יפזרו את האוכל מסביב ויאכלו מעט. אם האמא בסביבה, לשים כמות יותר גדולה ולאפשר לה להדגים לגור איך לאכול. מכיוון שהאמא זקוקה להרבה קלוריות בשלב זה, קרוב לודאי שהיא תאכל את רוב המנה אבל אין צורך לדאוג, לגורים מספיקים כמה ליקוקים רק כדי להרגיש את הטעם בפעם הראשונה.
הערה: יש שממליצים לתת תחליף חלב לפני שמתחילים עם תזונה חיה. זה לא הכרחי. גורים יודעים לאכול תזונה חיה. ותחליף חלב הוא ממש לא חי ולא טרי. לתת מוצרי חלב בשלב זה יכול לגרום לבעיות ותגובות למזון במיוחד שיש גם כלבים שרגישים ללקטוז.
הגורים זקוקים לכמות גדולה של סידן לבניית העצמות שלהם. רובו מגיע מההנקה. כשהם מתחילים לאכול תזונה חיה, אתם חייבים לדאוג לסידן על ידי הוספת עצמות טחונות. זה המקור הכי טוב לסידן. גם קליפות ביצים טובות אבל רק כמקור נוסף, לא יחיד. קליפות ביצים מכילות Calcium Carbonate שאינו נספג טוב בגוף הכלב. בגיל 6 שבועות הם כבר יכולים להסתדר עם גרונות עוף שאתם יכולים לשבור בעזרת פטיש.
תוסיפו את העצמות הטחונות לבשר יחד עם חתיכות קטנות של כבד או לב. כשהגור בן 10 שבועות אפשר להוסיף כמות קטנה של ירקות מאודים קלות ומרוסקים על מנת להוסיף סיבים ויטמינים ומינרלים וכמובן להפוך את הארוחה ליותר טעימה ומהנה. כדאי להציע מגוון של ירקות שיתרגלו לכל הטעמים ולא יהיו בררנים בגיל מאוחר יותר.
עוד מילה לגבי תגובות למזון והמערכת החיסונית שעדיין אינה מפותחת דיה בקרב הגור. וזה גם קשור לעוף... הרבה כלבים בוגרים מפתחים רגישות לעוף כי יש הרבה עוף במזון, ומה לעשות כלבים אוהבים עוף. הסיבה לרגישות היא שהתרנגולות סגורות בתוך לולים וניזונות מדגנים, בעיקר תירס, מרכיב מהונדס שעשיר בעצמו באומגה 6 שמגביר דלקתיות בגוף. כשתרנגולות לא נחשפות לשמש, הן לא סופגות ויטמין D וכיוון שהן לא ניזונות מעשב, זרעים או חרקים הן לא מקבלות בכלל אומגה 3. לכן שוב, אם אתם בוחרים להתבסס על עוף כמקור עיקרי בתזונה, רוב הסיכויים שהגור יפתח רגישות לעוף בשלב יותר מאוחר בחייו. לכן, אם כבר נותנים עוף, עדיף לקנות מחוה אורגנית (תרנגולות חופש שנחשפות לשמש) וחייבים לאזן עם דגים.
לכן אני מדגישה תמיד – תזונה מאוזנת היא תזונה מגוונת. להתבסס רק על סוג בשר אחד מבלי לאזן את הארוחה זו טעות.
כשמתחילים להאכיל גורים, לתת 3-4 פעמים ביום (לחלק את המנה היומית ל-4) זה חשוב במיוחד בגזעים קטנים שנוטים לסבול מרמת סוכר נמוכה. בגיל 8 שבועות אפשר לעבור ל-3 פעמים ביום.
תנו 2-4% ממשקל של כלב בוגר (זה קל יותר אם יש לכם כלב גזעי ואתם יודעים פחות או יותר מה צריך להיות המשקל האידיאלי שלו כשהוא בוגר). אם יש לכם כלב מעורב, או שפשוט אינכם בטוחים,האכילו 7-10% ממשקל הגור. הדרך הכי טובה להגיד אם מאכילים מספיק, היא למשש את הכלב באזור הצלעות. אם מרגישים אותן אז כמות האוכל תקינה. אם לא מרגישים את הצלעות – מאכילים יותר מידי. אם רואים את הצלעות אז מאכילים פחות מידי. צריך להרגיש את הצלעות ומעליה שכבת עור בעובי של חולצת טי.
הצריכה המקסימלית של מזון מתרחשת בגיל 4-6 חודשים. זה הגיל שבו תיראו זינוק בגדילה. זוהי תקופה קריטית לצריכת סידן לא רק עבור בניית העצם אלא גם עבור השיניים המתחלפות. כשהשיניים הקבועות בוקעות, תראו ירידה בצריכת האנרגיה והגור יכול לעבור לאכול פעמיים ביום.
כן אפשר. לא כדאי. מכיוון שאוכל יבש דורש pH שונה לעיכול מאוכל חי, הגור יהיה יותר רגיש לבקטריה בבשר הנא. כשהגור אוכל רק בשר נא, הקיבה שלו תהיה חומצית יותר ותאפשר לו להתמודד עם הבקטריה הזו בלי בעיה, אבל ברגע שמוסיפים לו אוכל מעובד, הבשר ישאר במערכת העיכול כפול זמן. פירוש הדבר שיש סיכוי גדול בהרבה להצטברות חיידקים מזיקים.
להקפיד על בשר רזה. יותר מידי שומן ינטרל את החלבונים הויטמינים והמנרלים. זה מאד חשוב גם בדיאטה של כלב בוגר אבל בגורים זה ממש קריטי.
להתחיל עם מקור אחד של חלבון ולתת אותו במשך שבוע. רואים שהכל בסדר ואין בעיות עיכול, מוסיפים עוד אחד וכך מתקדמים.
לא לדלג עליהם כי הם מקור לויטמינים ומינרלים אבל לא להגזים. ושןב לעשות הכל בהדרגה. לא לתת לב כבד כליות ריאה בבת אחת. לתת אחד, לראות אם הכל בסדר ואז להמשיך. בסופו של דבר חשוב שיהיה מגוון. שימו לב לכבד, הוא גורם לצואה רכה. לא לתת יותר מ-5% ולא יותר מ-10% אם אתם נותנים רק כבד. בהתחלה, כשהכלב רק מתחיל לאכול אוכל חי, לודא שהצואה קשה ותקינה למשך שבועיים ואז להתחיל עם החלקים הפנימיים.
וודאו כי לגור שלכם יש הרבה מים טריים מינרלים. הוא זקוק להרבה אוויר צח ופעילות גופנית מתונה שלא תפעיל לחץ על המפרקים. הקפידו על משחקים קצרים ועל טיולים קצרים - כחמש דקות בגיל חודש, וכל חודש להוסיף עוד 5 דקות עד גיל חצי שנה.
לפניכם מתכון לדוגמא שאפשר להאכיל מגיל 4 שבועות (במקביל ליניקה) עד 4 חודשים בערך. להאכיל5-8% ממשקל הגור מידי יום ולחלק את המנה ל-4 ארוחות או 6 תלוי בגיל ואם הם עדיין יונקים.
יש לחתוך לחתיכות קטנות או לרסק בבלנדר. להגיש בטמפרטורת החדר ולהוסיף מים חמימים (שהורתחו קודם) אם העיסה יוצאת קצת קשה.
מרכיב | גרם | אחוז |
בשר | ||
בשר טחון רזה | 258.3 | 51.7 |
לב בקר | 129.1 | 25.8 |
סה"כ | 387.4 | 77.5 |
חלקים פנימים | ||
לב בקר | 34.4 | 6.9 |
סה"כ | 34.4 | 6.9 |
עצמות | ||
עצמות טחונות* | 15.5 | 3.1 |
סה"כ | 15.5 | 3.1 |
ירקות | ||
קישוא חי | 34.4 | 6.9 |
תרד חי | 8.6 | 1.7 |
סה"כ | 43.0 | 8.6 |
עשבים ותבלינים | ||
פטרוזיליה יבשה | 8.6 | 1.7 |
מלח הימאליה או מלח ים | 2.6 | 0.5 |
עשב נבט חיטה יבש | 2.6 | 0.5 |
טימין יבש | 4.1 | 0.8 |
סה"כ | 17.9 | 3.6 |
שמנים | ||
שמן כבד בקלה (Cod Liver Oil) | 1.7 | 0.3 |
סה"כ | 1.7 | 0.3 |
סך כל הארוחה | 500ג | 100% |
*עצמות טחונות - לאדות עצמות עוף ובשר עד שהן מתרככות ולרסק במעבד מזון.
התפריט הנ"ל הוא מאד מדוייק, ומורכב לפי הנחיות האירופאיות לתזונהת כלבים וחתולים FEDIAF. (אי דיוקים בסיכום הכללי נובעים מעיגול מספרים).
מגיל 4 חודשים עד גיל שנה, אפשר לגוון, להוסיף עצמות לא טחונות ולהמשיך לפי החלוקה הזו:
על זה אפשר להוסיף ירקות בערך 7%
כמו שציינתי קודם, להאכיל 7-10% ממשקל הגור.
בגיל שנה הכלב כבר נחשב בוגר. להאכלה טבעית לכלבים בוגרים ליחצו כאן. במידה והגור שהבאתם אכל אוכל יבש ואתם רוצים להעביר אותו לאוכל טבעי, המאמר הזה יסביר לכם כיצד לעשות זאת.
מקורות: Emma Rutherford - תזונאית לחיות מחמד