הפוסט הזה מיועד לבעלי כלבות שהחליטו לא לעקר אותן מסיבות בריאותיות או אחרות. כפי שציינתי בפוסט על עיקור, הסכנה הכי מוחשית לכלבות בלתי מעוקרות היא פיומטרה - זיהום ברחם שהוא מצב מסכן חיים. לכן מאד חשוב להכיר את הסימנים ולטפל מייד. החלק הראשון של הפוסט יעסוק בזיהוי הסמפטומים ודרכי טיפול, והחלק השני יעסוק בדרכים טבעיות למניעה.
פיומטרה היא זיהום ברחם שעלול להתרחש בכלבות לא מעוקרות בדרך כלל אחרי גיל 5 (אבל בהחלט יכולה לקרות גם בגיל צעיר יותר). הגורם העיקרי הוא שינויים הורמונלים המתרחשים בתקופת היחום.
כשהכלבה נמצאת בתחופת היחום, התאים הלבנים ברחם פוחתים על מנת לאפשר מעבר של זרע. אבל הצמצום הזה פוגע ביכולת של הכלבה להילחם בזהומים. בטבע, כשהכלבה מזדווגת, הפעולה יכולה להסתיים בהריון, הפלה, או אי הריון. כשהכלבה עוברת יחום ללא הפריה, ערכי הפרוגרסטרון שלה עולים במשך 8-10 שבועות על מנת לעבות את רירית הרחם לקליטה של הריון. בנוסף, צוואר הרחם שהוא בדרך כלל סגור, נפתח בזמן היחום ומאפשר מעבר של חיידקים מוגינה לרחם.
עיבוי רירית הרחם בכל יחום עלול לגרום להיווצרות ציסטות שמתחילות להפריש כמויות רבות של נוזלים. הרמות הגבוהות של הפרוגסטרון מונעות משרירי הרחם להתכווץ ביעילות ולשחרר את הנוזלים והבקטריות מהרחם. המצב הזה גורם לחלל הרחם להתמלא בהפרשות שמהוות מצע נוח לצמיחת בקטריה כמו אי-קולי שגורם לזיהום ברחם שנקרא פיומטרה.
פיומטרה פתוחה – מתרחשת כשצוואר הרחם פתוח ומאפשר לנוזלים והבקטריות להשתחרר.
פיומטרה סגורה – מתרחשת כשצוואר הרחם סגור והוא מונע מהנוזלים והבקטריות להשתחרר. הרחם ממשיך להתמלא, הנוזלים גורמים להרעלה וכמות גדולה אף עלולה לגרום לקרע ברחם. התוצאה יכולה להיות זהום בדם ואפילו מוות.
הערה חשובה למגדלים: מתן הורמונים של פרוגסטרון ואסטרוגן לצרכי רביה עלול לגרום לאותם שינויים ברחם ולהגדיל את הסכנה של הכלבה לפיומטריה.
הסימפטומים שונים בין פיומטרה סגורה לפתוחה.
הסימפטומים יכולים להופיע 2-8 שבועות לאחר היחום אבל לפעמים יכולים להתחיל גם 12 שבועות לאחריו. הסמפטומים כוללים:
הסימפטומים של פיומטרה סגורה הרבה יותר חמורים. אם אתם מבחינים אפילו בסימפטום אחד מהסימפטומים הבאים של פיומטרה סגורה, טוסו לוטרינר. חייבים לתפוס את הסימפטומים מוקדם ולטפל מיידית.
איבחון נעשה על ידי הוטרינר שבודק את צוואר הרחם של הכלבה ואת ההפרשות. תבקשו גם אולטרהסאונד על מנת לבדוק את גודל הרחם ולשלול הריון וכן גם בדיקות דם על מנת לראות אם ערכי התאים הלבנים בדם גבוהים וכן את ערכי הגלובולינים (קבוצה של חלבונים בדם, המיוצרים בכבד על ידי מערכת החיסון). שניהם מהווים אינדיקציות טובות לאיבחון פיומטרה.
במידה וכל הסימפטומים מצביעים על פיומטרה סגורה, אתם חייבים לגשת לוטרינר על מנת שהכלבה תקבל טיפול. אל תנסו לטפל בפיומטרה סגורה בבית. זהו מצב מסוכן שיכול לגרום לקרע ברחם, זיהום בדם ומוות.
ניתן לטפל בפיומטרה פתוחה בעזרת תרופות הומאופתיות ומעקב צמוד של הוטרינר שלכם כדי שיעריך את ההתקדמות בריפוי המחלה. יש גם וטרינרים הומאופתים שניתן להתייעץ אתם ושיעבדו בצמוד עם הוטרינר הרגיל שלכם.
הוטרינרים יציעו מן הסתם טיפולים אחרים וכדאי שתכירו אותם במידה ותירצו לאמץ אחד מהם. חשוב לדעת את היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם לפני שמקבלים החלטה.
Aglepristone זהו סטרואיד סינטטי המאפשר למנגנון הניקוי הטבעי של הרחם לפעול. הטיפול מהיר ועדין ומפחית את הסיכויים בניתוח.
Prostaglandins - קבוצת הורמונים המפחיתים את רמות הפרוגסטרון בדם וידועים כמרגיעים ופותחים את צוואר הרחם, ומסייעים בכיווצו להוצאת חיידקים, נוזלים ומוגלה.
היתרונות – הימנעות מניתוח. החסרונות:
שילוב של Aglepristone ומינון נמוך Prostaglandins – יש וטרינרים הסוברים ששילוב של שתי התרופות הוא הפיתרון האופטימלי כל עוד שה- Prostaglandins ניתן במינון נמוך מאד.
אסטרוגנים – אלו עשויים להיות יעילים אבל גורמים לתופעות לוואי קשות כגון פגיעה נוספת ברירית הרחם ודיכוי פוטנציאלי של מח העצם. רוב הוטרינרים סוברים שהסיכונים גוברים על התועלת.
אפשרות טיפול חדשה: בעזרת צנתר אנדוסקופי טרנס-צווארי המשמש בדרך כלל להזרעה תוך רחמית, ניתן להזרים לרחם תמיסת מלח חמימה המכילה פרוסטגלנדין F-2a. לאחר יומיים מבצעים בדיקת אולטרסאונד ואם עדיין מתגלה נוזל, ניתן לחזור על הטיפול. השיטה הזו עדיין אינה נפוצה והיא עדיין נחקרת לכן מהססים עדיין להשתמש בה במצבים מסכני חיים.
כריתת רחם ושחלות – זה המוצא האחרון לאחר שמוצו כל האפשרויות, במיוחד כאשר טכניקות חדשות ומתקדמות כגון הנ"ל יעילות וניראות כמבטיחות בטיפול הו בפיומטרה פתוחה והן בסגורה. עם זאת, מאד ייתכן שהוטרינרים יעדיפו את האפשרות הניתוחית מכיוון שהיא מצילה חיים וגם מונעת הישנות הפיומטרה בעתיד. תמיד יש לשקול את היתרון הזה מול החסרונות הבריאותיים של עיקור. אבל כלבה מעוקרת וחיה עדיפה על לא כלבה בכלל, לכן אם זו האופציה היחידה שלכם, לכו על זה.
מה לבדוק לפני כריתת רחם ושחלות?
אם אתם מחליטים ללכת על עיקור קחו בחשבון שעיקור כשהרחם מודלק יותר מסובך מעיקור רגיל.לכן, יש לשאול כמה שאלות ולבדוק:
ברוב המקרים הכלבה תהיה בסדר אבל תמיד עדיף להתכונן לגרוע במידה וצצים סיבוכים.
טיפול לאחר הניתוח
שוב, הומאופתיה יכולה לזרז את ההחלמה. אם מצאתם וטרינר הומאופת העזרו בו. אם לא, אלו הרמדי שיכולות לעזור:
הוטרינר בדרך כלל יסכים לתת ארניקה ובליס פרניס במרפאה אם אתם מספקים את התרופות והוראות מפורטות. מומלץ לעבוד עם הוטרינר ההומאופתי על מנת לבחור תרופות שיעזרו להפחית את הסיכון מהבעיות הבריאותיות הלא רצויות הנובעות מעיקור, כמו מחלות מפרקים, בריחת שתן, עלייה במשקל, הפרעה בתפקוד ההורמונלי ועוד. הבעיות הבריאותיות המפורטות לעיל יכולות להיות קשורות גם למעי דליף.מעיים פגומים פירושם מערכת חיסונית פגומה. לכן הכי טוב לרפא את הכלב מבפנים על ידי תזונה נכונה.
החלק השני של הפוסט שיעלה שבוע הבא יעסוק בשאלה מה אפשר לעשות על מנת למנוע התפתחות פיומטרה.