ארבע דרכים להתמודד עם שלשול

אם הכלב(ה) שלכם הוא שואב אבק או פח אשפה מהלך, סביר להניח שהפוסט הזה הוא בדיוק בשבילכם. יש כלבים שאוכלים פגרים ושותים מים מעופשים ורוב הזמן הם יהיו בסדר כי מערכת העיכול שלהם היא עמידה להפליא. אבל לפעמים היא נתקלת במשהו שקשה לה להתמודד אתו ואז הכלב משלשל.

לא משנה מה גרם לשילשול, אנחנו רוצים לטפל בו ללא תרופות וכימיקלים שיכולים להזיק למעי שלו. בפוסט הזה אספר לכם על פתרונות טבעיים לשלשול אצל כלבים.(אם הכלב משלשל עכשו, אל תבזבזו זמן. עיברו ישר לקטע שעוסק בתרופות). אבל אם אין כרגע מקרה דחוף, כדאי להתעמק בגורמים לשלשול ולטפל בהם. בכל מקרה, אם אתם ממש לא שקטים מכל סיבה שהיא, גשו לוטרינר.

מה הצואה של הכלב יכולה להגיד לכם?

אפשר ללמוד הרבה מהצואה של הכלב. אז קודם נלמד מה נחשבת צואה נורמלית ומה לא.

צואה נורמלית 

  • ניראת כמו בול עץ ורטובה מעט בשכבה העליונה
  • מוצקה אבל גמישה כמו פלסטלינה
  • בעלת מרקם אחיד ללא מקטעים
  • כשאוספים אותה היא מותירה שאריות אבל נשארת מוצקה

קקי במירקם של גיר מתפורר אופייני לכלבים שניזונים מאוכל חי ומעיד על כמות גדולה מדי של עצם. 

תדירות היציאות: לרוב הכלבים יש פעילות מעיים 1-2 פעמים ביום בדרך כלל באותה שעה בערך.

צואה לא נורמלית

צואה רכה
לצואה הזו יש מרקם של גלידה, ויהיו לה את אחד מהמאפיינים הבאים: 

  • מאד רטובה, ניראית כמו בול עץ, מאבדת צורה כשמרימים אותה ומותירה שאריות
  • מאד רטובה, ניראית כמו ערימה להבדיל מבול עץ, ומותירה שאריות כשאוספים אותה.

צואה נוזלית
צואה מימית או חוטית בעלת אחד מהמאפיינים האלה: 

  • יכולה להיות בעלת מרקם, ללא צורה מובהקת ומותירה שאריות כשאוספים אותה
  • יכולה להיות מימית, ללא מרקם, נראית כמו שלולית שאי אפשר לאסוף

תדירות לא תקינה: מספר יציאות ביום (כולל על השטיח). 

אם לכלב יש צואה חריגה לעיתים קרובות, הוא סובל משלשולים כרוניים. במקרה כזה חייבים לברר את הסיבה לעומק על מנת להגיע לריפוי מלא. צואה לא תקינה נובעת גם מעצירות. במקרה כזה היא תהיה קשה ויבשה, לרוב בצורה של כדורים, היא תצא לאחר מאמצים מרובים, ולא תותיר שאריות כשאוספים אותה. בנוסף, כשיש בצואה דם או ריר היא נחשבת כלא תקינה ללא קשר למראה או למרקם. בהמשך תמצאו הסבר נוסף לגבי דם בצואה, אבל קודם בואו נסתכל על צבע הצואה.

מה אומר הצבע של הצואה?

צואה נורמלית היא בגוונים של חום וקשורה למה הכלב אכל. אם הכלב אוכל דיאטה על בסיס תירס, הצואה תהיה בגוון צהבהב אבל עדיין תחשב נורמלית. 

צואה צהובה
צואה בצבע צהוב אומרת שמשהו קורה. הגורמים השכיחים לצואה צהובה הם: 

  • הטפיל coccidia.
  • ריבוי חיידקים פתוגניים.
  • שינויים בכבד.
  • הצואה נעה דרך מערכת העיכול מהר מידי מכדי לאסוף מיצי מרה שהופכים את הקקי לחום.

 צואה צהובה יכולה להופיע כשהשלשול הוא אקוטי או כרוני. 

צואה כתומה
זה בדרך כלל אומר או שהכלב אכל משהו עם צבעי מאכל, או שהקקי עשוי להכיל כמויות קטנות של דם או שיש חוסר במיצי מרה שאחראים להפוך את הצבע לחום. זהו נושא אקוטי שלעתים קרובות ייפתר על ידי צום ודיאטה עדינה. 

צואה ירוקה
צואה ירוקה יכולה לנבוע מאכילת הרבה דשא או ירקות עליים כמו תרד. אז צפו במה שהוא מנשנש בפארק ואלו ירקות הוא אכל. ואם זו הסיבה, אל תדאגו. אם הצואה ממשיכה להיות ירוקה יותר מכמה ימים, פנו לוטרינר. 

צואה כחולה
התייחסו לקקי כחול כאל חירום. יכול להיות שהכלב אכל רעל חולדות (שהוא בדרך כלל כחול) או צעצוע. קחו דגימה מהצואה וסעו לוטרינר יחד עם הכלב. זהו נושא אקוטי הדורש טיפול מיידי של וטרינר. 

צואה שחורה
צואה שחורה או חומה כהה מאוד פירושה לעתים קרובות שיש דם בצואה. זו יכולה להיות בעיה חמורה יותר. המשיכו לקרוא כדי ללמוד עוד על המשמעות של דם בצואה. 

צואה לבנה
צואה לבנה בקרב כלבים שאוכלים תזונה חיה מעידה על עודף סידן – משמע הכלב אוכל יותר מידי עצם. בקרב כלבים שאוכלים אוכל יבש, צואה לבנה מעידה על עודף במינרלים. יש לערוך בדיקת צואה.

צואה עם "אורז לבן" 
חתיכות דמויות אורז לבן בצואה בדרך כלל פירושן שלכלב יש תולעי Tapeworm. הצואה עשויה להיות מוצקה או רכה.

 צואה אפורה
צואה אפורה ושומנית עשויה להעיד שהכלב סובל מבעיה בלבלב או בכיס המרה. 

כתמים ורודים או אדומים בקקי אדום בצואה אומר שיש דם בצואה. שוב, אעסוק בזה עוד מעט. 

ריר בקקי בעיקרון זה לא צבע  ... אבל ריר הוא תגובה לניקוי רעלים. מערכת העיכול של הכלב מנסה להיפטר ממשהו. זה בדרך כלל נושא אקוטי וייפתר מעצמו.

האם השלשול מגיע מהמעי הדק או הגס?

למה זה חשוב לדעת? כי אחד מהם הוא יותר רציני. שלשול מהמעי הגס ילווה בפעילויות מעיים תכופות שתתבטאנה גם ב"תאונות" בבית. הקקי ייראה חצי עשוי עם מעט ריר ואולי תיראו כתמי דם טריים על פני הצואה.

שלשול מהמעי הדק ילווה בפעילויות מעיים תכופות פחות והכלב יוכל לשלוט בהן יותר. שילשול מהמעי הדק אינו מלווה בדם נראה לעין והסיבה לכך שהדם מתעכל במעי הדק.

אתם עשויים לחשוב ששילשול המעי הדק פחות חמור ... אבל זה בעצם חמור יותר. הכלב מעכל את רוב המרכיבים התזונתיים במעי הדק שלו. כאשר הוא מודלק, הוא אינו יכול לספוג אותם. המזון עובר מהר מדי למעי הגס.

מה יכולה להיות הסיבה לדם בצואה?

דם יכול להופיע בצואת הכלב בדרכים שונות:

דם בשכבה העליונה למרות שלמראית עין זה נראה מפחיד, הדם מגיע מהמעי הגס, וכמו שאמרנו, זה פחות רציני משילשול שמגיע מהמעי הדק. זה יכול לקרות גם עם צואה רגילה. לא להיבהל ... אבל עיקבו אחר הצואה של הכלב למקרה שזה קורה בתדירות גבוהה יותר. 

צואה שחורה דלקת במעיים עלולה לגרום לדם בצואה אך בדרך כלל לא לצואה שחורה. במקרים של דלקת, תראו גוף צואה קטן יותר עם כתמים או פסי דם קטנים. צואה שחורה לעומת זאת מצביעה על כך שהחלק העליון של מערכת העיכול מדמם. הדם הופך לכהה כשהוא עובר דרך המעי הגס. חסימות יכולות לגרום גם הן לצואה שחורה. צואה שחורה זה מצב שעשוי להיות מסוכן עבור הכלב ודורש טיפול חירום.

צואת "מילקשייק תות" או "ריבת תות" צואה בצורת מילקשייק תות ניראית כאשר הדם מתערבב ומתעכל חלקית בפעילות המעיים. הצואה  תיראה עם כתמים או מערבולות בצבע אדום או וורוד. זה שונה ממראה "ריבת תות", שאז הצבע ורוד או אדום סולידי יותר. לעתים קרובות זה יכול להעיד על מצב חמור הנקרא HGE - hemorrhagic gastroenteritis והוא מלווה בדרך כלל גם בהקאות.

 שני סוגי הצואה האחרונים מתריעים על דימום במעי הדק של הכלב. זה אומר שיש הרבה דלקת ... וזה יכול להיות רציני.

מה יכולות להיות הסיבות לשילשול?

שילשול והקאות הן דרך של הגוף להיפטר מרעלים ולרפא את עצמו. לכן, אסור לדכא שילשול והקאות על ידי מתן תרופות. אם הרעלים לא יוצאים החוצה, הם נדחקים פנימה לתוך הגוף יוצרים דלקת שנהפכת לכרונית. השלשול הוא רק סימפטום. יש שני סוגי שלשול – אקוטי וכרוני. שלשול אקוטי הוא שילשול חריף שמופיע וחולף במהירות. הסיבות יכולות להיות זיהום חיידקי או ויראלי, מזון מקולקל, לחץ, לקיחת אנטיביוטיקה, מוצרי חלב, רגישות לאוכל, הרעלת מזון. שלשולים כרונים הם עקביים ונמשכים זמן רב ויכולים לנבוע מזיהום חיידקי או ויראלי, דלקות במעי, ולחץ.

מדוע לא כדאי להשתמש באנטיביוטיקה כדי לעצור שילשול?

אם לכלב יש שלשול, לא להיבהל! יש תרופות טבעיות שיעזרו לו להתאושש במהירות. ראשית, בואו נדבר על למה אולי לא תרצו ללכת מיד לוטרינר. אם אתם לוקחים את הכלב לוטרינר קונבנציונאלי בשל שלשולים, קרוב לוודאי שהם יתנו לכלב אנטיביוטיקה ... (כמו Metronidazole Flagyl) או מדכאי שלשולים אחרים שיעצרו את השלשולים וההקאות של הכלב אחרי כמה מנות. הצרה היא ... שזה כל מה שהם עושים. הם מפסיקים את הסימפטומים מבלי לטפל בסיבה  – מה גרם לשילשול?. אז השלשול חוזר.

אנטיביוטיקה וסמים אחרים אינם הפיתרון הטוב ביותר והם יכולים להזיק עוד יותר למעי של הכלב. נזק שיכול להיות קבוע ... והמעיים של הכלב לעולם לא יחלימו. תבינו, לדכא סימפטומים של מחלה לא מרפא אותה, וככל שהתרופות לדיכוי סימפטומים יותר חזקות, ככה המחלה נהפכת לנצחית – קרי מחלה כרונית. שלשול זו הדרך של הגוף להיפטר מרעלים. שימוש בסמים כלשהם לדיכוי הפרשת הרעלים שהם המקור לחולי לא רק שלא ירפא את הכלב שלך מהשלשול שלו אלא יהפוך אותו לכרוני.

עכשיו ... יש פעמים שרצוי להתייעץ עם הוטרינר כדי להיות בטוחים. לדוגמא, אם הכלב הוא: 

  • רָדוּם
  • בטנו נפוחה
  • מקיא לעיתים קרובות
  • רואים כמות גדולה של דם בצואה
  • אכל משהו מסוכן כמו רעל עכברים

רוב השלשולים החריפים (אקוטים) נמשכים פחות מיום-יומיים. ותוכלו לנהל אותם בבית. איך? הנה כמה דרכים.

4 צעדים פשוטים לטיפול בשלשול

 שלב 1: צום 

כלבים רבים צמים בעצמם כשיש להם קילקול קיבה. אם הכלב שלכם עושה זאת, אל תנסו לגרום לו לאכול. במידה והכלב שלכם לא צם בעצמו, מומלץ לתת לו לצום 12 עד 24 שעות. ההפוגה הזו תאפשר למעיים שלו לנוח ולהבריא. אם זה נראה לכם ארוך מדי, אפשר בשקט להתחיל עם 6 עד 12 שעות ללא מזון או מים. 

צום הוא אינו עבור גורים. אם הכלב מתחת ל-6 חודשים, עיברו ישירות לשלב 2. גור בין 6 חודשים לשנה יכול לצום 6 שעות. זהירות: אם הכלב קטן מאוד או נוטה להיפוגליקמיה (רמה נמוכה של סוכר בדם) ... תנו לו ללקק כמויות דבש זעירות כל שעה. אם הוא נראה חלש ורועד, אתם יכולים לתת בתדירות גבוהה יותר, לפי הצורך.

ברגע שהכלב לא מקיא, והשלשולים נעצרו או האטו, הציעו לו לגימות מים קטנות. לכלבים קטנים מאד, התחילו עם כמה כפיות כל מספר שעות. עבור כלבים גדולים, הגדילו את הכמות לחצי עד 1 כוס. הקפידו להשתמש במי מעיינות או מים מזוקקים ... אף פעם לא במי ברז לא מסוננים.

 לאחר 6 שעות של מים בלבד, תוכלו להתחיל עם מרק או כמויות קטנות של אוכל רך (ראו שלב 2). מרק עצמות הוא אופציה לאוכל רך ומזין. הוא עשיר במרכיבים תזונתיים, קל לעיכול ופשוט להכנה בעזרת המתכון הזה. במשך 4-5 ימים הבאים, אפשר להגדיל את כמות האוכל בהדרגה. 

היזהרו מהתיבשות: שימו לב שבמקרים של שלשולים, מניעת התייבשות היא חובה. אובדן נוזלים יכול לקרות במהירות. סימני התייבשות: עיניים עמומות, חניכיים עבות ויבשות, עייפות (תרדמה) וחולשה. אם הכלב לא שותה מים, השתמשו במזרק על מנת לספק לו נוזלים. שוב, אם אתם חושבים שכלבכם מיובש, השתמשו בתמיסת אלקטרוליטים שדיברנו עליה בפוסט בנושא הקאות.

שלב 2: האכילו את הכלב ארוחות רכות וקלות

כשהכלב חוזר לאכול בהדרגה, הקפידו על תזונה רכה וקלה שתקל על מערכת העיכול שלו ותעזור למנוע שלשולים נוספים. חישבו על הפעם האחרונה בה חוויתם קילקול קיבה או הרעלת מזון. מה רציתם לאכול? אוכל קליל ומרק עוף, ככל הנראה. אותו דבר הכלב שלכם. ברגע שהוא מתחיל לאכול שוב, עדיף לעזור לו ולמנוע קלקול קיבה נוסף. ומרק הוא דרך נהדרת להתחיל ... רוב השלשולים גורמים לאיבוד מים, נתרן ואשלגן וחידוש חומרים אלה הוא חיוני להחלמת הכלב. עודדו את הכלב לשתות הרבה מים ומרק. 

אפשר גם לתת אורז לבן ועוף מכובס או בקר טחון. אבל מרק היא דרך עדינה יותר להקל על המעבר של הכלב לתזונה הרגילה שלו ... ללא התוספת העמילן. 

הנה מתכון למרק מרגיע לכלבים עם שלשול 

  1. הניחו בסיר גדול 2 ירכי עוף והוסיפו שש כוסות מים.
  2. הביאו לרתיחה ובשלו על אש קטנה במשך שעה וחצי עד שעתיים.
  3. הסירו עור ועצמות, והניחו בצד את הבשר.
  4. הוסיפו למרק ירקות כמו ברוקולי וגזר,כרובית, קישוא ובשלו עוד 20 דקות.
  5. הניחו לו להתקרר לפני ההגשה.

אתם יכולים להציע רק את המרק כהתחלה או להכין מנות קטנות עם בשר, פירה ירקות ומרק. תנו מנות קטנות (כמה כפיות לכלבים קטנים מאוד, ובין חצי כוס לכוס אחת לכלבים גדולים יותר). המתינו 4 עד 6 שעות ותיראו עם הכלב משלשל או מקיא לאחר הארוחות הראשונות האלו.

שלב 3: אזנו את המעי

מתן פרוביוטיקה ופרהביוטיקה יעזור לאכלס מחדש את המעיים של כלבכם בחיידקים בריאים.

פרוביוטיקה 

מחקרים מראים כי פרוביוטיקה עוזרת למערכת החיסונית לתמוך בכל הגוף. היא גם מסייעת בבניית ושיחזור רירית המעיים של הכלב. מתן תוסף פרוביוטיקה יעזור. פעלו על פי המלצות המינון של היצרן. מקורות לפרוביוטיקה במזון הם קפיר, יוגורט, ירקות מותססים, חומץ תפוחים אורגני.

הערה: פרוביוטיקה אינה מיועדת רק לשלשולים! מומלץ לתת אותה באופן קבוע כדי להגביר את בריאות וחסינות המעיים. פרוביוטיקה חשובה בבמיוחד אם הכלב שלכם חייב אנטיביוטיקה. פשוט תנו אותם בזמנים שונים. 

פרוביוטיקה יכולה להועיל גם בתקופות לחוצות ... כמו גמילה מהנקה, עלייה למטוס, או נסיעות. 

פרהביוטיקה

פרהביוטיקה הם סיבים בלתי ניתנים לעיכול הנודדים למעי הגס. ברגע שהם במעי הגס הם מתסיסים והופכים לחומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA). SCFA תומכות במעי הגס של הכלב על ידי: 

  • עיכוב צמיחה של חיידקים מזיקים
  • מתן מקור אנרגיה לתאי המעי הגס
  • שמירה על איזון של אלקטרוליטים ונוזלים

 מערכת החיסון של הכלב נמצאת במעי והיא בנויה מפלורת חיידקי עיכול בריאה. פרהביוטיקה מגבירה את כמות החיידקים הללו. תנו תמיד בפרהביוטיקה ופרוביוטיקה במקביל. הפרהביוטיקה מאכילה את הפרוביוטיקה והופכת אותה ליעילה יותר. אם אתם מאכילים פרוביוטיקה לבד, הם יכולים להאכיל חיידקי מעיים מזיקים. מהסוג שעלול לגרום לשלשול. אז שוב ... הקפידו גם להאכיל פרהביוטיקה. 

שום, שורש עולש, שורש בורדוק, פטריות זנב תרנגול הודו, ירקות עליים ירוקים, בננה, תפוח עם הקליפה, אספרגוס, זרעי צ'יה  הם מקורות פרה-ביוטיים מצויינים. 

תוספי מזון פרה-ביוטיים רבים מכילים FOS (פרוקטו-אוליגוסכריד) או עיסת סלק. היזהרו עם עיסת סלק מכיוון שהיא עלולה לגרום לנפיחות, בחילות וגזים.

שלב 4: תרופות טבעיות לעצירת השלשול

שלבים 1 עד 3 יעזרו לכם להתמודד עם השלשול של הכלב כשהוא מתחיל ... אבל חשוב גם לעזור לגוף להחלים. להלן כמה תרופות שיעזרו לכלב להחלים משלשול. בחרו אחת או שתיים מהתרופות האלו כדי לראות מה מתאים לכלב שלכם. 

הימנעו מקאופטקט ופפטו-ביסמול Kaopectate and Pepto-Bismol (למרות שחלק מהוטרינרים ממליצים עליהם). שתי התרופות הנפוצות הללו מכילות סליצילטים ואינן בטיחותיות לכלבים.

 Slippery Elm

צמח עדין המרגיע את רירית הקיבה. הוא בטוח, יעיל ועדין עבור כאבי הבטן של הכלב. ניתן למצוא את הצמח בצורת כמוסות ואבקות ברוב חנויות הבריאות. מינון כמוסות:  

  • כלבים קטנים- רבע כמוסה פעמיים ביום
  • כלבים בינוניים -חצי כמוסה פעמיים ביום
  • כלבים גדולים- כמוסה אחת פעם או פעמיים ביום

 רוקנו את הקפסולה וערבבו אותה עם האוכל או המרק שהכנתם. 

מינון אבקה רבע כפית לכל 4.5 קילו ממשקל גוף הכלב. מערבבים את האבקה עם האוכל או המרק. 

L-Glutamin 

L-Glutamin היא חומצת אמינו שלה תפקיד קריטי בכל הקשור לתפקוד הפיזיולוגי התקין של תאי המעי. היא מקדמת את השגשוג התקין שלהם, היא מווסתת את חדירות רקמת המעי לחומרים שונים (ומכאן חשיבותה במצבי מעי דליף), היא תורמת לדיכוי של תהליכים דלקתיים במעי והיא אף מגינה על תאי המעי מפני נזקים והרס. אתם יכולים לתת אותה לבד או עם תוספי מזון אחרים. היא ניתנת לרכישה ברוב חנויות הבריאות. 

מינון 500 מ"ג לכל 11 קילו ממשקל הכלב ליום. 

Marshmallow Root  

זהו צמח שימושי נוסף להרגעת מערכת העיכול לאחר שלשולים. אתם יכולים למצוא אותה בצורת תמיסה או תוספי מזון מוכנים כמו Gut Soothe. מינון לתמיסה :0.5 עד 1.5 מ"ל לכל 9 קילו ממשקל גוף הכלב, 2-3 פעמים ביום. 

אנזימי עיכול

אנזימי עיכול יכולים להיות מצויינים לכלבים שאוכלים אוכל יבש כיוון שהם מספקים אנזימים חיים שהם אמורים לקבל ממקור מזון גולמי טבעי. אנזימי עיכול ישפרו את מערכת העיכול של הכלב ויועילו לרוב הכלבים. אבל, לחלק מהכלבים, הם יכולים לגרום לנפיחות בבטן וגזים. אז עיקבו אחרי הכלב שלכם והתחילו עם מינון מופחת, הגדילו בהדרגה. שימו לב שהרבה תוספי פרוביוטיקה לכלבים מכילים אנזימי עיכול ... אז הקפידו לקרוא את התוויות כדי לא לתת יותר מדי.

תרופות פרחי באך

מתח יכול לגרום לשלשול בקרב כלבים. אם אתם חושבים שייתכן וזה הגורם לשלשול שלו, שיקלו תמציות פרחי באך. אלו תמציות עדינות ובטוחות המופקות מפרחים. הן עוזרות לרפא את ההיבט הרגשי של מחלות גופניות. אם תתנו אותן לכלב שלכם והוא לא צריך אותם ... פשוט לא תהיה להם השפעה! אז תרגישו בטוחים לנסות. אם לא יועיל, בוודאות לא יזיק. אתם יכולים להוסיף כמה טיפות לקערת המים שלו או לטפטף ישירות לתוך הפה מספר פעמים ביום. 

מתי לראות וטרינר? 

אם הכלב בריא ויש לו מערכת חיסונית חזקה, הפתרונות הטבעיים האלה יעשו את הטריק תוך מספר ימים. שלשול אמור להיפסק תוך 1-3 ימים, לאחר מכן, אם הכלב עדיין מראה סימני מחלה ושלשול, או במידה ומתלווים לשילשול סמפטומים כמו הקאות, כאבים, נפיחות, דם בצואה, חום, גזים, ומוגלה, התייעצו עם הוטרינר (הוליסטי עדיף) שלכם כדי לברר מדוע. כמו כן גשו לוטרינר במידה והשלשול הוא מימי ויש חשש שהכלב מתייבש. במידה והשלשול של הכלב הופך להיות כרוני (כלומר הוא חולה בשלשול באופן קבוע) ... התייעצו עם הוטרינר ההוליסטי שלכם שיכול להציע: 

  • התאמת תזונה לכלב
  • ביצוע בדיקת צואה לשלילת טפילים
  • בדיקת דם כדי לתפקוד איברים
  • צילומי רנטגן או אולטרסאונד בבטן כדי לשלול עצמים זרים, חסימות וסרטן
  • אנדוסקופיה לצפייה ברירית הקיבה והמעיים

למרבה המזל, רוב מקרי השלשול נפסקים בעצמם. בעזרת מעט עזרה מכם, הכלב יכול לחזור לעצמו במהירות.

מקורות:

Rita Hogan Canine Herbalist

Dana Scott - Dogs Naturally

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.