השקים האנאלים - מתי יש בעיה וכיצד לטפל.

הערה כללית לפני שאתחיל לדבר על השקים האנאלים. 

 בכל בעיה רפואית כלשהיא יש לנקוט בפעולות הבאות:

  • לגשת לוטרינר
  • לקבל איבחון מדוייק
  • לשמוע את המלצת הוטרינר על הדרכים להמשך טיפול
  • במידה ולא רוצים ללכת בשיטה הקונבנציונאלית, אפשר לפנות לטיפול אלטרנטיבי ביתי או מקצועי תלוי בסוג הבעיה וחומרתה.

תמיד אם יש חשש כלשהוא, דואגים, לא בטוחים שקצב ההחלמה הוא תקין, לגשת לוטרינר. עדיף להיות בטוחים מאשר להצטער אחר כך!!

וכעת לנושא המאמר. רובינו לא חושבים על השקים האנאלים לפני שיש בעיה אתם. וכשיש בעיה, היא מטרידה מאד גם את הכלב וגם את בעליו.

מהן הבלוטות האנאליות?

הבלוטות האנאליות או בשמן השני השקים האנאלים הן בלוטות ריח המכילות  את "תעודת הזהות" של הכלב בסימון הטריטוריה. השקים נמצאים מתחת לזנב בצד שמאל וימין של פי הטבעת. אפשר להתייחס לפי הטבעת כשעון כשהבלוטות נמצאות בשעה 5 ו-7 (ראו תמונה למעלה).  בכל שק יש כמות קטנה של נוזל חום ומסריח. כל פעם שהכלב עושה את צרכיו, הבלוטות האלה נלחצות מעט ומפרישות את הנוזל הזה שמתמזג עם הריח הטבעי של הכלב. זה יכול לקרות גם כשהכלב פוגש בכלב אחר. תשימו לב לשני כלבים שנפגשים בפעם הראשונה. הם מרימים את הזנב לגובה. התנועה הזו מפעילה לחץ קטן על הבלוטות והכלבים מתחילים להריח זה את הבלוטות של זו – פעולה דוחה בעיננו אבל מקבילה ללחיצת ידיים כשאנו פוגשים אדם בפעם הראשונה (לפני הקורונה בכל אופן...) אנחנו לא מרגישים בריח כי הכמות שמופרשת היא כל כך קטנה שרק כלבים עם חוש הריח המפותח שלהם יכולים לזהות אותו. אם אתם מרגישים בריח, סימן שיש כבר בעיה.

נעים מאד להכיר!

מתי יש בעיה ואיך לזהות?

השקים האנאלים הם תופעה טבעית המעידה על פעולת מעיים תקינה. מבחינה אנטומית השקים האנאלים מרוקנים רעלים ומפרישים נוזלים שמרככים את הצואה. השקים האלה נסתמים כאשר הם לא מתרוקנים בצורה טבעית, אם לא מטפלים בחסימה, נוצר זיהום ואם הוא לא מטופל יכול להיווצר אבצס (מורסה) שיכול להתפוצץ ולהוביל לסיבוכים נוספים.

לרוקן את השקים האלה אצל וטרינר באופן קבוע לא ימנע את הצטברות הנוזלים בבלוטה.ההפך, זה רק גורם להם לאבד את יכולתן להתרוקן באופן טבעי. למעשה הבלוטות תמיד תישארנה חצי מלאות.

תבדקו כל כמה שבועות לראות אם הן נפוחות או תשימו לב אם הכלב מלקק את האזור. גם אם יש קצת ריח או שהכלב גורר את ישבנו על הרצפה זה עדיין לא מעיד על בעיה ולא מצדיק ריצה לוטרינר על מנת שירוקן את השקים - הליך שבסופו של דבר יכול לגרום נזק. כשיש בעיה יודעים. מריחים סירחון כבד, הפרשות, דלקתיות, נפיחות והכלב חסר המנוח מסתכל על הישבן לעיתים קרובות ומלקק את האיזור. כשהבלוטות ממש מודלקות באופן חמור תיראו גם דליפות והכתמה בפי הטבעת.

מה מונע מבעד השקים להתרוקן באופן טבעי?

ברוב המקרים הבלוטות הן לא הבעיה עצמה אלא הצואה. אם הכלב אוכל מזון שגורם לו לצואה רכה מידי, יבשה מידי,  ושילשול כרוני אין מספיק לחץ על הבלוטות על מנת שהן תתרוקנה, ואז מצטברים נוזלים והבעיות מתחילות .צריך תזונה שתגרום לצואה להיות יותר מוצקה שתלחץ על הבלוטות ותגרום להן להתרוקן. עוד סיבות שיכולות לגרום לבעיות בבלוטה:

  • השמנה
  • חוסר פעילות
  • תזונה לא איכותית – קריא אוכל יבש 
  • תזונה שמבתבססת על עוף ואורז לבן
  • ריקון בלוטות תוך כדי תספורת
  • כלבים עם בעיה תמידית של פרעושים

סוגיות בריאותיות אחרות הקשורות לבלוטות – גידולים, פציעות בשרירים ובעמוד השידרה וחוסר איזון בכבד.

מה עושים?

החדשות הטובות הן שסתימה\חסימה של הבלוטות היא לא מצב מסכן חיים ואפשר לטפל בבית לפני שרצים לוטרינר לרוקן אותם ולתת אנטיביוטיקה, ולפעמים אפילו להגיע לניתוח מיותר. גם אם לא מזהים מייד ומתפתח אבצס, אפשר עדיין לטפל בבית, אבל אם לא רואים שיפור תוך יום יומיים, לגשת לוטרינר הוליסטי. וטרינר קונבנציונאלי קרוב לודאי יגיד לכם שיש צורך בניתוח של האבצס על מנת ליבש את השקים האנאלים ולהוריד נפיחות ובמקרים קיצוניים להסיר אותם לגמרי שזה בכלל לא מומלץ. אבצס מזהים על פי נפיחות מוגזמת ומוגלה והכלב עם חום ותשוש.

במידה ואתם כן הולכים לוטרינר, בחרו בתהליך פחות חודרני כמו שטיפה של השקים.

אז לפני שמתחילים בטיפול ביתי חשוב לאבחן באם מדובר באבצס או חסימה\סתימה בלבד. הטיפולים שונים לפי האבחנה ונדבר על שניהם.

הטיפול באבצס

אפשר לעזור לאבצס לבקוע לבד על יד התרופה ההומאופתית Silicea 30c  בשילוב עשבים שמעודדים ריפוי פנימי. הטיפול בסיליקה הוא חד פעמי. לשים 2-3 טבליות בתוך הפה של הכלב. מושכים את השפה התחתונה בסמוך לזוית הפה ושמים את הטבליות. סיליקה עוזרת לסילוק רעלים וחפצים זרים מהגוף במיוחד כשהם קרובים לפני השטח.

עשבי תיבול שעוזרים למורסה לבקוע לבד הם צמח הלחך ופטרוזיליה. שניהם אנטי בקטריאלים ועוזרים ליבש זיהומים מבלי לגרום להם להתפשט.

אופו ההכנה:

  1. לערבב בקערה עלי לחך ועלי פטרוזיליה טריים וקצוצים ומים חמים.
  2. לרסק בבלנדר ידני עד שמקבלים עיסה.
  3. לשים על גזה ולשים על השקים האנאלים למשך -20-30 דקות 3-4 פעמים ביום עד שהמורסה בוקעת. לשמור על הגזה עם העיסה ופשוט לשפוך עליה מים חמים לפני כל טיפול. כמובן המים צריכים להיות חמים ולא רותחים חלילה שיגרמו כוויה לכלב.

כהשק בוקע לפעמים צריך אנטיביוטיקה ולפעמים לא. אם לכלב יש חום והוא תשוש ואתם לא רואים שיפור יש לפנות לוטרינר.

עלי לחך Plantain

טיפול לאחר בקיעת האבצס

הדבר הכי חשוב שצריכים לזכור בטיפול במורסות הוא שקודם כל הרקמה הפנימית חייבת להחלים ורק אחר כך החיצונית. אנחנו לא רוצים להגיע למצב של היווצרות גלד בעור. על מנת למנוע זאת, יש להכין את התרסיס הבא:

  1. להמיס כפית של מלח המיאליה ב-5 כפיות מים חמימים
  2. להוסיף 6 טיפות של תמצית פרח התפוח (crab apple flower)
  3. לשים בבקבוק ספריי קטן  ולרסס את האיזור מידי יום.

לאפשר לכלב ללקק את האיזור לכמה דקות על מנת להסיר גלדים שנוצרו, לשים לכלב קונוס ואז שוב לרסס. להשאיר את הקונוס חצי שעה לפני שמתחילים לטפל באבצס. לחזור על התהליך מידי יום במשך 3-4 ימים או יותר על מנת לאפשר לרקמות להחלים מבפנים.

אזהרה: לא להשתמש בעשבי קלנדולה, קומפרי (גאמנון), או חותם הזהב (golden seal) למורסות בשקים האנאלים אלא אם כן בטוחים שכל הזהום עבר. אחרת, העשבים הנ"ל ינעלו את המוגלה בפנים.

להמשיך להשתמש בספריי כל יום. להמתין חצי שעה אחרי שמרססים את המקום ולשים קומפרסים חמים של תערובת המורכבת  ממלח הימלאיה, מים חמים, עלי לחך, תמצית אכיניצאה, 2 טיפות של Essence  Crab Apple Flower. לשים על המקום וללחוץ בעדינות עד שכל הנוזל שנותר מתנקז מהפצע.

הערה: בכל בעיה בשקים האנאלים לתת גם   Crab Apple Flower Essence לבליעה במשך 6-8 שבועות. לתת 2 טיפות פעמים ביום.

https://www.amazon.com/Bach-Original-Flower-Essences-Apple/dp/B0006NY3L8 

טיפול בשקים מלאים ללא אבצס

לשקים מלאים אבל ללא אבצס, קלנדולה היא היעילה ביותר כי שייכת לעשבי האיטום והיא פשוט אוטמת כל זיהום שמתפתח.

  1. לקחת פרחי קלנדולה יבשים, ולהשרות במים חמים ל-20 דקות.
  2. להוציא את הפרחים ולעטוף אותם בבד מוסלין (בד כותנה דק),
  3. לטבולי בתמיסה החמה ולשים על הישבן כמו קומפרס. שהקומפרס יהיה חם. אם מתקרר לחמם שוב את התמיסה.

במידה ואין פרחי קלנדולה, ניתן להשתנש בתמיסת קלנדולה מוכנה מדוללת במים חמים 1:1.

פרחי קלנדולה מיובשים במידה והשקים מדממים, להוסיף כפית של אכילאה יבשה (Yarrow) לתמיסה ממש לפני שטובלים את הבד. לשים על הישבן ל-20 דקות. שוב, אני מדגישה- קלנדולה טובה רק במידה וזה לא אבצס.

מה עם התזונה?

בקשר לתזונה שמונעת בעיות בשקים האנאלים: אם מאכילים תזונה טבעית, העצם עם הבשר עוזרת לפעילות תקינה של הבלוטות. ניתן להוסיף משמשים יבשים אורגנים (בלי צבע מאכל) - מינון: אחד לכלב גדול, חצי לכלב בינוני, ורבע לכלב קטן.  להוסיף פרוביוטיקה ופרהביוטיקה, וירקות מאודים מרוסקים כמו ברוקולי, תרד. במידה והקקי נוטה להיות יבש בעיקר בחודשי הקיץ, להוסיף קצת שמן זית לארוחה. בנוסף גם גרעיני דלעת טחונים עוזרים לשקים האנאלים לעבוד בצורה טובה - כפית ליום לכלב קטן, 2 כפיות לכלבים גדולים.

לסיכום, ניתן למנוע בעיות בשקים האנאלים בעזרת תזונה מתאימה ופעילות גופנית, וכשהבעיה כבר קיימת, ניתן לטפל בה בשיטות טבעיות. 

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.