התזונה הטובה ביותר עבור הכלב(ה) שלנו היא תזונה חיה, והגרועה ביותר היא זו המעובדת והמשווקת בשקים הגדולים שאנו רוכשים. בין שני הקצוות הללו נמצא גם האוכל המבושל. ואכן, הרבה תוהים למה באמת לא אוכל מבושל? אוכל ביתי מבושל אכן עדיף על אוכל מעובד שהוא הגרוע ביותר אבל הניסיון מוכיח שבעלי חיים הניזונים מאוכל מבושל לוקים בכל המחלות השכיחות בקרב בני האדם. אוכל מעובד וגם אוכל מבושל גורמים להזדקנות מוקדמת ושרשרת של מחלות ניווניות וסרטן שמספרם עולה בעיקביות מידי שנה. גם התופעה של ריקבון שיניים השכיחה כיום בקרב כלבים ואשר אינה קיימת אצל בעלי חיים בטבע, היא ההוכחה הבולטת ביותר לנזק הבריאותי הנגרם כתוצאה מאכילת מזון מבושל. מה הגורם המשותף שהופך אוכל מבושל לא כל שכן מעובד למסוכן עבור הכלב? בישול וחימום (גובה טמפרטורה).
כשאנו מכניסים בשר גולמי לתוך סיר ומבשלים אותו, הוא עובר שינויים פיזיים וכימיים. בשינוי הפיזי קל להבחין – הבשר נעשה רך, הצבע משתנה יש שינוי בריח וגם בטעם. לעומת זאת קשה להבחין בשינוי הכימי, המהווה גורם בהרס יסודות המזון.
כל המזון המעובד, מזון שימורים, *והמזון המיובש (dehydrated) למעט מזון שהוא **freeze dried – הם מבושלים. ידוע ברבים כי הבישול הורס חלק מהויטמינים. אבל האמת היא שהבישול פוגע בכל יסודות המזון אשר בחלקם נהרסים קליל (כמו האינזימים) ובחלקם עוברים שינויים כימיים (כמו השומנים) – אשר לא רק מורידים מאיכותם, אלא אף הופכים חלק מהם לרעל.
*Dehydrated - מזון מיובש באמצעות אוויר חם.
*Freeze-Dried -מזון מיובש בהקפאה בתהליך יבוש רב שלבי.
לפני שהחלבונים נספגים בגוף, הם מתפרקים לתרכובות פשוטות יותר הנקראות חומצות אמיניות המסוגלות להיספג על ידי הדם והרקמות. קחו למשל ביצה. בשעת הבישול החלבון עובר שינויים פיזים וכימיים. התקשות הביצה והתקרמות החלב הם דוגמא לשינוי הפיזי. השינוי הכימי מתבטא בכך שחומצות אמיניות מסויימות נפגעות מהחום. לכן ההמלצה היא לתת לחיות שלנו ביצה לא מבושלת. חתולים וכלבים הניזונים מחלבון מבושל (בשר, ביצים וחלב מפוסטר) לוקים במחלות שונות של דרכי העיכול, דלקת פרקים ואפילו מחלות לב.
חימום של מזון המכיל שומן (וכמעט כל מזון בטבע מכיל שומן) יוצר חומצות חריפות ההורסות את דפנות הקיבה וגורמות להתהוות כיב ואף סרטן. ככל שהבישול נעשה בטמפרטורה גבוהה יותר (כמו במזון מעובד), כך תמצאו יותר אמינים הטרוציקליים במזון. אמינים הטרוציקליים (HCAs) הם חומרים כימיים מסרטנים הנוצרים מבישול בשר שריר כגון בקר, חזיר, עוף ודגים.
הוטימינים והמינרלים אינם יסודות של מזון, אלא תרכובות המסייעות בתהליך ספיגת המזון ובחילוף החומרים הכללי של הגוף. חוסר בויטמינים ומינרלים בגוף גורם לשורה ארוכה של ליקויים אורגניים ומביא למחלות שונות. שוב, את כל הויטמינים והמינרלים ניתן לקבל מתזונה חיה ומאוזנת, אין שום סיבה לתת אוכל מבושל ואז לתת תוספות של ויטמינים סינטטים.
חלק חשוב מתזונת הכלב הוא ירקות. גם אותם עדיף לתת חיים ולא מבושלים. הירקות המומלצים ביותר לכלבים הם כל הירקות העליים – קייל, תרד, פטרוזיליה, כרוב וכדומה, כולם מהווים מקור מצויין לויטמין E שתמיד יש בו חוסר. אבל, ירקות המבושלים במים מפסידים כמעט את כל המינרלים והויטמינים שבהם. ככל שכמות המים גדולה יותר, כן גדל ההפסד של המינרלים. לכן, אם התזונה של הכלב מבוססת ברובה על אוכל מבושל, הוא אינו מקבל יותר משליש מהמינרלים המצויים במזון. היתר הולך לאיבוד בשעת הבישול. כאשר מבשלים כרוב למשל, הוא מאבד כמחצית מהחלבון, 72% מהסידן ו-62% מהברזל.
אידוי ירקות לעומת זאת גורם הרבה פחות נזק מבישול במים. וגם פה אנו מדברים על אידוי קל, וכשמדובר בתזונה לכלבים זה גם רצוי. הסיבה היא שלכלבים, בניגוד לאוכלי עשב, אין את האינזים שאחראי לשבירת התאית בצמח שמאפשר את השחרור של המרכיבים התזונתים שלו. אם תתנו לכלב גזר חי, הוא פשוט יעבור בשלמותו לצואה ללא עיכול. אם אתם רוצים שהכלב יספוג ויטמין A מהגזר, אתם צרכים להאכיל את הכלב בשפן שלעס את הגזר. או, לחקות את תהליך הטרום-עיכול שמתרחש בקיבה של השפן על ידי בישול קל או אידוי על מנת לשחרר את המרכיבים המזינים בירק ולאפשר להם להיספג בגוף.
בקרב בני האדם, תהליך העיכול מתחיל עם לעיסת המזון דרך אינזימים שנמצאים ברוק. לעומת זאת, תהליך העיכול אצל הכלב מתחיל בקיבה והמזון מתפרק בעזרת חומצת קיבה חזקה, שילוב של חומצה הידרוכלורית, חומצה הידרוכלורית חופשית, פפסין ואנזימי עיכול חזקים אחרים הממיסים את המזון לנוזל גמיש.
חיות נולדו עם יכולת מוגבלת ליצר אינזימים, לכן הם חייבים להגיע מהמזון. הבעיה היא שהאינזימים נהרסים בקלות בדרגת חום נמוכה יחסית (עוד לפני דרגת רתיחה). לכן אם אין מספיק אינזימים במזון יש לחץ על מערכת העיכול לייצר אינזימים על מנת לעמוד בעומס של העיכול. תרופות ומזונות עשירים בסוכר מצמצמים אף הם את יכולת הגוף לייצר אינזימים.
בנוסף, פעולות הנוגעות לחילוף חומרים בגוף אינן יכולות להתבצע ברובן בלי סיוע של אינזימים. נוכחותם בשעת עיכול המזון היא תנאי הכרחי לניצול יסודות המזון לצרכי הגוף. המזון המבושל – בהיותו חסר אינזימים – אינו נעכל כראוי. חלקים ממנו מגיעים למעי בגושים גדולים ודבקיים הנדבקים לדפנות וגורמים לעצירות ומחלות אחרות.
חום הורס נוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים החופשיים שהם הגורם העיקרי לדלקתיות בגוף. הבישול גורם לאיבוד של עד 2/3 מנוגדי חמצון.
אקרילאמיד הוא חומר כימי המצוי במזון העובר טיגון, אפייה ובישול בטמפרטורות גבוהות (מעל 120 מעלות צלזיוס), בייחוד בפריטים המכילים עמילנים בריכוז גבוה – כגון תפוחי אדמה דגנים ומאפים. האקרילאמיד אינו חומר המתווסף למזון, אלא נוצר בריאקציה כימית בין סוכרים לחומצה אמינית מסויימת – אספאראגין – המצויים במוצרי המזון הנ"ל. ריכוזי האקרילאמיד במזון משתנים, בין היתר בהתאם לזמן ולטמפרטורה בה בושל המזון. הרתחה או אידוי על פי רוב אינם גורמים להיווצרות אקרילאמיד.
אקרילאמיד נמצא במחקרים רבים כמסרטן בבעלי חיים והוגדר ע"י הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC), המסונפת לאיגוד הבריאות העולמי, כחומר החשוד כמסרטן בבני אדם . אקרילאמידים נמצאים בריכוז גבוה מאד באוכל מעובד (בגלל הטמפרטורות הגבוהות שדרושות לבישולו). הם גם מייצרים נוירוטוקסינים המשפיעים על המוח. אם הכלב שלך אוכל את המזון אפילו בכמויות קטנות מדי יום, הרעלים האלה יצטברו וייצרו בעיה בריאותית לטווח הרחוק.
אוכל מבושל עשיר בעמילן, לכן להשתדל לא לתת אורז. בנוסף, מכיוון שאסור לתת לכלב עצמות מבושלות, צריך למצוא אלטרנטיבה לקלציום. קליפות ביצים לבדן אינן מספיקות כי הן אינן מכילות את כל המינרלים.
ריקבון שיניים בקרב כלבים נובע לרוב מתזונה לקויה. הריקבון נגרם כתוצאה מכך שהדם המזין את השן אינו נקי וחסר ביסודות חיים.
כנסו לפוסט בנושא כיצד לשמור על שיניים בריאות.
לסיכום, אם אתם רוצים להמנע מכל הנ"ל, הימנעו מאוכל מעובד שמבושל בטמפרטורות מאד גבוהות. אוכל מיובש (Dehydrated) ואוכל משימורים עדיפים על אוכל מעובד. אוכל שהוא Freeze Dried הוא טוב יותר משלושת הראשונים אבל הוא מאד יקר. וכמובן תזונה טריה וחיה היא האיכותית ביותר. אם אתם חייבים לבשל מסיבה כלשהיא, בשלו לפחות בטמפרטורה נמוכה אחרת הכלב יהיה בסיכון למחלות כמו זה שאוכל מזון מעובד.
ההמלצה הגורפת שלי היא להאכיל את הכלב שלכם בכמה שיותר מזון טרי שאתם יכולים להרשות לעצמכם. אם אינכם יכולים להרשות לעצמכם תזונה גולמית או מבושלת בעדינות, הציעו לכלבים שלכם חטיפי מזון טריים. מחקרים מראים כי מתן מזון בריא לכלבים וחתולים בכל כמות שהיא עדיפה מהימנעות טוטלית ממזון בריא.
מקורות: