Apoquel לכלבים? תחשבו פעמיים!

מזג אוויר חם יותר פירושו אלרגיות עונתיות עבור אינספור כלבים. אם יש לכם כלב שסובל מאלרגיות סביבתיות בלתי נשלטות לכאורה, אתם בוודאי נלחצים כשמזג האוויר מתחיל להתחמם, הכלב מתחיל להתגרד, ועונה נוספת של אומללות יוצאת לדרך.

בקרוב, הכלב המסכן יתחיל לשרוט את עצמו ללא הפסקה, ללקק, ללעוס, לשפשף את גופו ברהיטים, ואת הצוואר והאוזניים שלו לאורך השטיח. מעכשיו ועד היום הראשון של החורף, הפעם היחידה שהוא (ואתם) תקבלו הפוגה מהיסורים היא כשהוא ישן.

אם זה נשמע לכם מוכר מדי, וניסיתם מגוון דברים במהלך השנים כדי להקל על האלרגיות העונתיות של הכלב שלכם או על בעיות עור אחרות, כנראה שאתם מחפשים נואשות משהו שסוף סוף יעבוד. אם אתם חולקים את החששות שלכם עם הוטרינר, היא או הוא עשויים להמליץ לכם על תרופה בשם Apoquel לכלבים – תרופה שכמו שאר התרופות מעלימה/מדחיקה את הסימפטומים אך לא פותרת את הבעיה מהשורש.

אבל לפני שתשקלו את התרופה הזו המדכאת את מערכת החיסון, חשוב להבין עד כמה היא בטוחה או יותר נכון לא בטוחה עבור הכלבים שלכם. שכן, שימוש לטווח קצר וארוך ב- Apoquel יכול לגרום להם לבעיות בריאותיות נוספות, כולל מחלות שבסופו של דבר תהפוכנה לקטלניות.

מה זה Apoquel? 

Apoquel היא תרופה נגד אלרגיה שוטרינרים אוהבים לתת. היא נחשבת כ"טיפול מהיר ובטוח לשליטה בגרד כלבים חריף וכרוני". גירוד פירושו גירוד. כשהכלב שלכם מגרד, אתם תעשו הכל על מנת לגרום לו להרגיש יותר בנוח. אף אחד לא רוצה לראות את הכלב שלו מתגרד כל הזמן. מנה של Apoquel יכולה להקל על גירוד תוך 4 עד 24 שעות. ובעלי כלבים מעידים שהתרופה פועלת ואכן מקילה על הגירוד של הכלבים שלהם. נשמע פתרון מצוין, נכון? לא ממש. Apoquel הורסת חלקים חיוניים במערכת החיסון של הכלב שתפקידה לסייע לו להתמודד עם מחלות.

התשובה של רפואה וטרינרית קונבנציונלית לגירוד היא "להשתיק" את מערכת החיסון של הכלב

Apoquel, המיוצרת על ידי .Zoetis Inc, קיימת בשוק מאז 2014. כפי שיודעים קוראי הבלוג שלי, אני אף פעם לא ממליצה על תרופות כמענה ראשוני ו/או יחידי לבעיה הבריאותית של הכלב למעט במצבים מאוד ספציפיים, כולל מקרי חירום שבהם תרופה תציל את חייו. זה לא המקרה עם התרופה הזו וכל תופעות הלוואי השליליות שלה, שחלקן עלולות להיות הרסניות.

לכלבים שסובלים מאלרגיות עונתיות שבדרך כלל מתבטאות בעור מגרד (גרד), יש את מה שניתן לתאר כמערכת חיסונית פעילה מדי המגיבה בצורה לא מתאימה לחומרים לא מזיקים כמו עשב ואבקה. התרופות שנקבעו על ידי וטרינרים (קונבנציונליים בעיקר)  כוללים בדרך כלל פרדניזון, ציקלוספורין (אטופיה), וכעת Oclacitinib (Apoquel) המקלות על תסמינים אלרגים על ידי דיכוי מערכת החיסון. ה"פתרונות" הפרמצבטיים הללו אינם פותרים למעשה את שורש הבעיה - הם רק מספקים הקלה זמנית בתסמינים על ידי דיכוי של מערכת החיסון.

כעת, זו אולי נראית כמו התשובה שחיפשתם עבור הכלב המגרד נואשות, אבל זה חיוני שתבינו שהתרופות הללו נושאות שורה ארוכה של תופעות לוואי שליליות, ו- Apoquel מטרידה במיוחד.

איך Apoquel עובדת?

Apoquel משתקת את פעילות האנזימים של מערכת החיסון הנלחמים במחלות ספציפיות. האנזימים האלה כוללים JAK1, JAK2, JAK3 ו-TKY2 הממלאים תפקידים מרכזים בהגנה של הכלב בפני מחלות. האנזימים הללו: 

  • מונעים היווצרות גידולים
  • שולטים בצמיחה והתפתחות של הגוף
  • יוצרים תאי דם לבנים ואדומים
  • אחראים ל-תאי B המייצרים נוגדנים ותאי Natural Killers מתפקדים היטב
  • מווסתים תגובה דלקתית

 ל-Apoquel יש מנגנון ייחודי השונה מתרופות אחרות לאלרגיה... וזה להפריע לתרכובות האיתות של תאי ה- JAKs מלתקשר ביניהם. Apoquel מונעת מה-JAKs לעבוד. ובלי JAKs המערכת החיסונית של הכלב לא יכולה לתפקד כראוי. 

  • JAK1 חיוני למעקב מתמיד בתוך הגוף של הכלב. תפקידו למצוא ולהרוס תאים חריגים שהפכו לסרטניים לפני שהם יוצרים גידולים. הוא נחוץ כדי להשמיד טפילים פולשים, פטריות, חיידקים ווירוסים.
  • JAK2 משחק תפקיד מרכזי ביצור תאי גזע של מח העצם. תאים אלו הופכים לאחר מכן לתאי דם אדומים ולבנים ולטסיות דם.
  • JAK3 עוזר למערכת הנוגדנים של הכלב (תאי B) ולתאי ה-Natural Killer שלו לפעול כהלכה.

כל ה-JAKs הנ"ל מדברים אחד עם השני ומשתפים מידע כדי לשמור על בריאות הגוף של הכלב. לכן, ברגע שמונעים מהם לתפקד כראוי עם תרופה כמו Apoquel על מנת למנוע תגובות אלרגיות, מערערים את מערכת החיסון של הכלב.

לכן, עד כמה שהגירוד הזה מאמלל את הכלב ואותכם, אני בטוחה שאתם מתחילים לראות את הסכנה הפוטנציאלית הטמונה בדרך זו של הקלה על הסימפטומים. ושוב, Apoquel ומדכאים חיסוניים אחרים אינם פותרים את הבעיה - הם רק מקלים על התסמינים הקשורים לבעיה.

האם Apoquel בטוחה לכלבים?

למרבה הצער, הסטטוס קוו בימנו הוא שהיצרן של התרופה עורך מחקר משלו על התרופה שהוא מיצר וכך עשתה גם Zoetis יצרנית Apoquel. במחקר משנת 2013 שפורסם ב-Veterinary Dermatology, צוות Zoetis ערך ניסוי בן 7 ימים על 216 כלבים (בתוספת 220 כלבים שקיבלו פלצבו).

סימנים קליניים חריגים שנצפו ב-216 הכלבים שטופלו ב-Apoquel במהלך 7 הימים היו שלשול (5 כלבים), הקאות (5), עייפות (4), אנורקסיה (3) וצמא מוגזם (3). אז נראה של-20 כלבים מתוך 216 (9.3%) היו תופעות לוואי שליליות תוך שבוע מלקיחת התרופה (אלא אם כן, אני מניחה, חלק מהכלבים פיתחו יותר מתופעת לוואי אחת, מה שהופך את המספר לפחות מ-20).

בתום שבעת ימי המחקר, החוקרים של Zoetis החליטו להמשיכו עד היום ה-30.

מתוך המחקר: "שישה כלבים (ארבעה שקיבלו Apoquel ושניים מקבוצות פלצבו) הוצאו מהמחקר במהלך שלב ההמשך בשל אירועים בריאותיים חריגים. אירועי בריאות חריגים דווחו ב-11 מתוך 179 כלבים שטופלו ב Apoquel לאחר המחקר. אלה היו כדלקמן: שלשול (ארבעה כלבים; חמור מספיק כדי להצדיק הפסקת טיפול בכלב אחד); הקאות (ארבעה כלבים); חום, עייפות ודלקת שלפוחית השתן (כלב אחד); כרית רגליים מודלקת והקאות (כלב אחד); ושלשולים, הקאות ועייפות (כלב אחד)."

לכן, 4 כלבים שקיבלו Apoquel נאלצו לנשור מהמחקר במהלך הימים 8 - 30 בגלל אירועים בריאותיים חריגים, ו-11 כלבים נוספים פיתחו אירועים בריאותיים חריגים לאחר 30 יום. ייתכן שמספר הכלבים המושפעים לא נראה משמעותי - אלא אם כן, כמובן, אחד מהכלבים האלה הוא שלכם ומשהו שנתתם לו בגלל גירוד יצר בעיה בריאותית נוספת אחת או יותר.

מחקר נוסף שבסיומו הורדמו 21 כלבים מסיק כי Apoquel "בטוחה ויעילה לשימוש ארוך טווח"

בשנת 2015, כמה מאותם חוקרים של Zoetis ערכו מחקר נוסף על Apoquel שכותרתו: "שימוש ארוך טווח של חמלה ב- Apoquel בכלבים עם מחלת עור אטופית ואלרגית: בטיחות, יעילות ואיכות חיים." 

ד"ר בייקר חושדת שבהקשר זה, המונח "שימוש בחמלה" פירושו (פחות או יותר) שהתרופה אינה מיועדת לשימוש ארוך טווח, אלא בכלבים שלא נמצאו להם חלופות.

מתוך המחקר: "רקע כללי. Oclacitinib בטוחה ויעילה לטיפול בכלבים עם גירוד הקשור לדלקת עור אלרגית ואטופית, בהתבסס על ניסויים קליניים אקראיים של עד 4 חודשים".

 "השערה/מטרות. מחקר זה העריך את הבטיחות, היעילות ואיכות החיים לטווח ארוך של כלבים שטופלו ב-Oclacitinib שנרשמו לתוכנית שימוש בחמלה."

המשמעות היא שהמחקר הארוך ביותר שערכה Zoetis על Apoquel בכלבים הוא 4 חודשים (אולי מסיבה כלשהי?). המשך המחקר נכנס לקטגוריה של "שימוש בחמלה" שמסתכם בתרופה חדשה למחקר, שכן השפעות הלוואי שלה לא נחקרו מעבר ל-4 חודשים. בסעיף "המסקנות והחשיבות הקלינית" כותבים החוקרים:

 "התוצאות הצביעו על כך ש-oclacitinib היתה בטוחה ויעילה לשימוש ארוך טווח ושיפרה את איכות החיים של כלבים במחקר זה." 

הפרשנות של ד"ר בייקר לתוצאות המחקר שלהם שונה משמעותית מהפרשנות של צוות Zoetis: 

  • מתוך 247 הכלבים במחקר, נאלצו להרדים 21 - 10 בגלל סוגי סרטן שככל הנראה לא היו נוכחים בתחילת המחקר.
  • הצעיר ביותר שהורדם היה בולדוג צרפתי בן 6 שנטל את התרופה במשך 141 ימים.
  • המבוגר ביותר היה לברדור רטריבר בן 13 שקיבל Apoquel במשך 175 ימים.
  • הנפגע הראשון היה לברדור רטריבר בוגר שאובחן כחולה בסרטן גרורתי בבית החזה ביום 17 מלקיחת התרופה.
  • לאחר מכן היו גולדן רטריברים בני 11.5 ו-12 אשר קיבלו את התרופה למשך 49 ו-52 ימים, בהתאמה.
  • שמונה מתוך 21 הכלבים הורדמו כתוצאה ממצבים שאובחנו לפני תחילת המחקר, כך שלא ניתן לאמוד את מידת השפעתה של Apoquel על התקדמות מחלותיהם.
  • שלושת הכלבים הנותרים הורדמו בגלל קרע ברצועה צולבת, הפרעה לא מוגדרת במערכת העצבים המרכזית ומיומת בטן.

הגיל הממוצע של הכלבים המומתים היה 9.8 שנים; מספר הימים הממוצע ב-Apoquel היה 279. למרות שאיננו יכולים לדעת בוודאות ש-10 הכלבים שאובחנו כחולי סרטן לאחר שהחלו את Apoquel פיתחו את המחלה כתוצאה מהתרופה, עובדה ידועה היא שתרופות המדכאות את המערכת החיסונית יכולות ולעיתים קרובות הופכות אותה לבלתי מסוגלת להעניק הגנה יעילה על הגוף מפני מחלות.

האם Apoquel בטוחה לגורים?

לאחר מחקר בטיחות בקרב כלבים בני 6 ו-12 חודשים, Apoquel הוגבלה לשימוש בכלבים מעל גיל 12 חודשים. המחקר על כלבים בני 6 חודשים הסתיים במהירות לאחר שהם פיתחו דלקת ריאות חיידקית ומאבה דמודקטית (גרדת).

הנה האזהרה כפי שהיא מופיעה באתר החברה: "מידע בטיחות חשוב: אין להשתמש ב-Apoquel בכלבים מתחת לגיל 12 חודשים או כאלה עם זיהומים חמורים. Apoquel עשויה להגביר את הסיכוי לפתח זיהומים חמורים, ועלולה לגרום להחמרת נגעי עור קיימים או סרטן קיים". 

הנה רשימה חלקית של תופעות הלוואי של Apoquel שהתגלו במחקר בכלבים בני 12 חודשים: 

  • פפילומות (יבלות)
  • פורונקולוזיס בין-דיגיטלי (ציסטות) עם תסמיני דרמטיטיס קשורים
  • בצקת ברגלים
  • דלקת ריאות
  • לימפדנופתיה (בלוטות לימפה לא תקינות או נפוחות) 

כן, קראתם נכון. תופעות הלוואי כוללות סוגים שונים של מחלות עור. אבל הרי בעיות עור הן מה שאתם מנסים לפתור באמצעות Apoquel לא כן? בנוסף, נמצא כי התרופה הורידה את מספר תאי הדם הלבנים והאדומים, וזה השפיע על בלוטות הלימפה כמו גם על מח העצם.

האם יש אלטרנטיבה ל Apoquel לכלבים?

במידה והכלב שלכם סובל מאלרגיות סביבתיות עונתיות, תתעודדו.  יש הרבה צעדים בטוחים ולא רעילים שתוכלו לנקוט כדי להקל על הסימפטומים של הכלב שלכם ובו זמנית לטפל בגורמים לאלרגיה. המפתח הוא לטפל בתסמיני האלרגיה באופן מיידי, אל תחכו שהגירוד הקל של הכלב יהפוך לבעיה מסיבית.

אם אתם יודעים שהכלב שלכם סובל מאלרגיות עונתיות, התחילו בפרוטוקול תמיכה עונתי לפני תחילת עונת האלרגיה. טיפול יזום באלרגיות עונתיות היא גישה הרבה יותר קלה מאשר לנסות לנהל דלקת לאחר שהחלה. טיפול אסטרטגי למערכת חיסונית של חיית מחמד אלרגית לוקח זמן, תכנון וקצת סבלנות בכל הנוגע למציאת התמהיל הנכון של טיפולים וגישות תומכות עבור הכלב הספציפי שלכם.

טיפולים כמו דיקור והומאופתיה יכולים לעזור לכלבים עם אלרגיות. אבל תוצאות הדיקור נוטות להיות קצרות טווח וייתכן שתצטרכו לחזור עליהן כל שבועיים. הומאופתיה עובדת היטב אבל לעיתים לאט. בחלק מהמקרים ההומאופת יצטרך לרשום סדרה של תרופות עד שתימצא אחת שמתאימה לכלב שלכם. 

להלן חמש חלופות טבעיות ל- Apoquel לכלבים שתוכלו לנסות.

פתרונות לטיפול מקומי

השתמשו במוצר שפועל להרגעת העור המגרד והדלקת. לכלבים יש פי 10 יותר תאי מאסט (פיטום) על העור מאשר לאנשים. לכן,זה לא מפתיע שהם כל הזמן מגרדים... אבל גירוד מגביר את עוצמת הגירוד, כי הוא מפעיל יותר תאי פיטום. כשאמא שלכם אמרה לכם שככל שתגרדו יותר את עקיצת היתוש, זה יגרד יותר... היא ידעה על מה היא מדברת.

אז אם אתם יכולים לטפל בנקודה המגרדת על ההתחלה, אתם ביתרון. גירוד מוליד שריטות, ואם תוכלו להתמודד עם המקבץ הראשון של הגירודים, אתם עשויים לנצח בקרב.

הנה כמה דברים שתוכלו להשתמש בהם כדי לעזור לגירוד. 

  • Dermadrops מאת Spa Diggity Dog: יש למרוח על אזורים מגרדים בהקדם האפשרי.
  • Zymox: המוצר מגיע בספריי או קרם. מצוין ל-Hot Spot מגרדות. אתם יכולים למצוא אותו באמזון. ודאו שהוא אינו מכיל הידרוקורטיזון שהוא סטרואיד.
  • סודה לשתייה: למהול כף סודה לשתיה בכוס מים לטבול רטייה ולהניח על המקום המגרד. 
  • NuStock: מוצר מהימן לגדוע גירוד באיבו. ניתן גם להזמין דרך אמזון.

זכרו, כלבים רבים סובלים מאלרגיות עונתיות. אתם יכולים לתת את הנ"ל בעונות האלרגיות הנפוצות, האביב והסתיו. נקודה חשובה נוספת היא שקשה לגמול כלבים מ Apoquel, אז אתם צריכים משהו בהישג יד.

מאמרים מקושרים:חומץ תפוחים - כיצד הוא יכול להועיל לכלב(ה)?

עשבי תיבול סיניים

טבליות Zhu Dan מ- Seven Forest יכולות לעזור עם הגירוד. מומלץ לתת עם הארוחה. מינון: 

  • 1-½ טבלית פעמיים ביום לכלב קטן
  • טבלית אחת פעמיים עד שלוש ביום לכלב בינוני
  • 2 טבליות פעמיים או שלוש ביום לכלב גדול

 Histoplex מ- Biotics Research  היא תערובת של תמציות צמחים המסייעת לוויסות מערכת החיסון. מינון: 

  • כלב קטן יכול לקבל ½ כדור פעמיים ביום
  • כלב בינוני כדור אחד פעמיים ביום
  • כלב גדול יכול לקבל עד 3 כדורים פעמיים ביום אף על פי ש-2 כדורים פעמיים ביום בדרך כלל מספיקים.

Betathyme סטרואיד שנוצר באופן טבעי שיכול לעזור לעצור את הגירוד. עקבו אחר ההוראות על התווית.

Atronex מ- Standard Process מוצר יעיל שעוזר להפחית את הגירוד. כמו Betathyme, עקבו אחר ההוראות על התווית. 

זה נכון ש-Apoquel נראית בהתחלה כמו נס עבור כלבים עם אלרגיות ועבור הבעלים שצופים בהם מגרדים. למרבה הצער, התברר שהיא רק נראית ככה. ההשפעות השליליות של התרופה הזו כמו גם של תרופות קונבנציונליות אחרות ידועות כעת. למרבה המזל, יש חלופות בטוחות ל- Apoquel שתוכלו לנסות על מנת לעזור לכלב שלכם.

להפסיק עם ההרגל הזה

לאחר שנים רבות של טיפול באלרגיה בשיטות הוליסטיות, ד"ר  Deva הגיעה למסקנה שהן עובדות הכי טוב. הן אינן פולשניות, אינן רעילות, ועוזרת לבנות מערכת חיסונית חזקה יותר שיכולה להתמודד עם מחלות. 

והכי חשוב, אם Apoquel (או כל תרופה מדכאת חיסונית אחרת) היא הדבר היחיד שמציל את הכלב שלכם מחיים של סבל או המתת חסד אפשרית, ההצעה שלי היא שתשתמשו בתרופה זו למשך הזמן הקצר ביותר האפשרי תוך כדי עבודה על איזון התגובה החיסונית המוגזמת של הכלב.

וטרינרים לרפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית מצוידים במגוון "כלים" חדשניים (מעבר לתרופות אגרסיביות) שיכולים לעזור לכם ולכלבכם לעבור את עונת האלרגיה ביתר קלות, אבל הזמן להתחיל לעבוד על המערכת החיסונית של הכלב האלרגי שלך הוא עכשיו. עיברו לתזונה טבעית, צמצמו את החיסונים למינימום והשתמשו בתכשירים טבעיים.


מקורות: Dr. Deva Khalsa VMD

 Dr. Karen Becker DVM 

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.