מתי ליקוק כפות הרגליים מעיד על בעיה?

לראות את הכלב שלכם מלקק את כפותיו מידי פעם זה לגמרי נורמלי, אבל אם הוא מלקק אותן בצורה מוגזמת זה סימן שמשהו לא בסדר. באופן כללי, ליקוק מתמשך ואובססיבי של כל איזור בגוף הכלב דורש בדיקה, אך כשמדובר בכפות הרגליים, עליכם לבדוק את האזור לאיתור סימני פציעה. 

אם הוצאתם את הכלב שלכם לטיול לא מזמן, מדרכה חמה עלולה לגרום לכוויות, ומלח על הכביש יכול לגרום לגירויים. יכול להיות גם שהכלב דרך על משהו חד, כמו מסמר או קוץ. בידקו בין אצבעות הרגליים והרפידות של הכלב אחרי כל סימן של גירוי, כוויה או פציעה. גם פרעושים, קרציות וטפילים אחרים עלולים לגרות את הכפות ולגרום לגירוד, אז בידקו גם אם יש סימנים לטפילים.

בהנחה שפציעה או טפיל אינם גורמים לליקוק, סביר להניח שיש סיבה מערכתית יותר, שתצטרכו לטפל בה ולנטרל אותה על מנת שהליקוק ייפסק. חשוב, אגב, לפתור ליקוק מוגזם, כי הוא יכול להוביל ל-hot spot או גרנולומה ללקק. בנוסף, אם הכלב מלקק את כפות רגליו לעתים קרובות, זה כנראה בגלל שהן כואבות, מגרדות או מגורות, מה שעלול לגרום לו להרגיש אומלל אם לא מטפלים בזה. 

גרנולמה ללקק

סיבות מרכזיות לליקוקים עונתיים

אם שמתם לב שהכלב שלכם מלקק את כפותיו בעונות מסויימות בעיקר במהלך האביב והקיץ, אלרגיות סביבתיות הן סיבה סבירה. זה נכון במיוחד אם הכלב  מלקק את כל כפותיו, בין אצבעות הרגליים ואולי גם את הירכיים הפנימיות והחלק האחורי.

כשהכלב שלכם מטייל בחוץ, כפות רגליו הן כמו שואבי אבק. הן מושכות אליהן עשבים, אבק, אבקה, עובש ואלרגנים אחרים, יחד עם כימיקלים כמו דשנים וחומרי הדברה. אם הכלב שלכם אלרגי או מגורה על ידי כל אחד מהחומרים האלה, ככל שהם מצטברים על כפותיו, כך יגרד לו יותר והליקוק יגבר.

אמנם אינכם יכולים למנוע מהכלב שלכם ללקט אלרגנים עונתיים על כפותיו, אך אתם יכולים להפחית אותם באופן דרסטי על ידי השרייתם באמבט. אני ממליצה להשתמש באמבט עם מספיק מים כדי לכסות את רגלי הכלב, ואז להוסיף מעט יוד פובידון (שם המותג Betadine) עד שהמים יהפכו לצבע של תה קר. אפשר גם להשתמש בתמיסה של חצי מים וחצי חומץ לבן. להשאיר את הכפות טבולות במשך שתיים עד חמש דקות, ואז פשוט ליבש אותן. אם זה לא מפחית או מפסיק את הליקוק, יכולה להיות לכך סיבה אחרת. 

מאמרים קשורים: כשהכלב מתגרד

סיבות נפוצות אחרות לליקוק הכפות

בדומה לאלרגיות סביבתיות, גם אלרגיות למזון ורגישויות למזון עלולות לגרום לגרוד בכפות. כלבים עם רגישות למזון סובלים בדרך כלל לא רק מגירוד בעור, אלא לעתים קרובות גם מדלקות עור ואוזניים, ולפעמים גם מהקאות ושלשולים. 

בדיקת רוק NutriScan יכולה לעזור מאוד בזיהוי רגישויות למזון, ואני מציעה גם למצוא וטרינר משולב או הוליסטי שיעבוד איתכם כדי לבנות פרוטוקול ריפוי מותאם ספציפית לכלב.

זיהום שמרים הוא גם גורם שכיח לגירוד עז אצל כלבים. תוכלו לדעת אם לכלב שלכם יש זיהום שמרים לפי הריח שלו, כי לשמרים יש ריח מאוד אופייני. יש אנשים שחושבים שזה מריח כמו לחם עם עובש; אחרים משווים את הריח לפופקורן גבינה או חטיף של שבבי תירס (corn chips), ומתארים את הריח שלהם כ"רגלי פריטו". אבחנה סופית של זיהום שמרים חייבת להתבצע על ידי הוטרינר באמצעות ציטולוגיה (הסתכלות על משטח עור תחת מיקרוסקופ). 

מלבד אלרגיות או זיהום שמרים, הכלב שלכם עשוי גם ללקק את כפות רגליו עקב: 

  • כאב - ליקוק יכול לאותת על כאב גם אם הוא מתרחש בחלק אחר של הגוף. טראומה (כלומר, שבר), אי נוחות לאחר ניתוח, גוף זר, עקיצת חרקים, דלקת פרקים, זיהום בכרית הציפורניים, נזק עצבי או סרטן יכולים כולם לעורר כאב וליקוק מוגזם.
  • בעיות התנהגותיות ופסיכולוגיות - אם הכלב משועמם, מתוסכל או חרד, הוא יבטא זאת על ידי ליקוק. חרדת נטישה, מתח והפרעה כפייתית של כלבים עלולים גם הם ליצר פצעים שנגרמים מליקוק כרוני, בין השאר משום שהוא יכול לשחרר אנדורפינים שכלבכם מקשר עם תחושה נעימה המחזקת את ההרגל.

    "ראיתי כלבים שליקקו את כפותיהם עד שהפרווה נעלמה והתחילו להופיע hot spots ללא סיבה רפואית לכך. יצרנו תוכניות אילוף לכלבים שהתמקדו בעבודה שנותנת להם תחושת מטרה בכל יום, כך שכאשר הם שכבו לישון בלילה, המוח שלהם היה רגוע מספיק ולא היה צורך בליקוק. אם אתם תופסים את הבעיה הזו מוקדם, הרבה יותר קל לטפל בה. כשהיא נמשכת כבר שנים, היא כבר הופכת לבעיה רצינית". ד"ר קרן בייקר.

  • מנגה דמודקטית היא מצב לא מדבק הגורם לגירוד משמעותי, בדרך כלל רק על כפה אחת. מנגה דמודקטית  היא לעתים קרובות תוצאה של מערכת חיסון מוחלשת ועלולה להתרחש במקביל למחלת קושינג, תת פעילות של בלוטת התריס, Heartworm, סרטן או מערכת חיסונית חלשה.
  • קרדית סרקופטית (גרדת) היא מצב מדבק שיש לטפל בו בהקדם כדי למנוע התפשטות. מצב זה גורם גם לגירוד עז שעלול לגרום ללקק יתר של הכפות בתוספת פצעים וזיהומים משניים.

להגיע לשורש הבעיה של ליקוק מוגזם

כלבים אמנם מלקקים את כפותיהם לפעמים, אבל הם לא מלקקים כדי לטפח את עצמם כמו שחתולים עושים. אז אם הכלב שלכם מלקק את כפות רגליו מספיק כדי שתשימו לב, ביקור אצל הוטרינר יכול לעזור לכם לרדת לשורש הבעיה. הסיבה יכולה להיות אלרגיות עונתיות, אך חשוב לשלול את הסיבות הפוטנציאליות האחרות ולהקל על הכלב. 

מקור: Karen Becker DVM

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.