מה יש באוכל היבש של הכלבים?

לחלקכם, הכתוב במאמר זה יהיה מידע ישן ששוה לחזור עליו, אבל עבור רובכם הוא יהיה בגדר הפתעה מאד לא נעימה. כך זה היה עבורי בכל אופן בפעם הראשונה שלמדתי על הנושא. אבל אם אתם מאכילים את הכלבים שלכם באוכל יבש, כדאי שתבינו מה המזון שלהם עלול להכיל על מנת שתוכלו לדעת ממה להתרחק ולהשאיר על המדף. מכיוון שרוב האוכל מגיע מחו"ל, אני אציין את המרכיבים באנגלית כדי שתוכלו לזהות אותם על גבי האריזות. 

לין סטרטון, תחקירנית, פרסמה כתבה שדנה בשאלה: מה בעצם יש במזון היבש לחיות המחמד?

האם תופתעו לדעת שמה שהכלבים האהובים שלכם אוכלים עשוי בחלקו מחיות מתות? 

זו האמת לאמיתה.כל יצרניות המזון שמשקיעות הון על מנת לשכנע אתכם שבריאות הכלבים שלכם נמצאת בראש מעיינם, אם זה בעזרת פירסום או עיצוב מושקע של אריזה שעליה תצלום של נתח סטייק עסיסי, עוף, כבש, או דג, בעצם אורזות בשק הזה מזון שעשוי מחיות מתות מכל סוג – חיות שמתו ממחלה, חיות שנדרסו, חיות מגן חיות, וגם בשר של כלבים וחתולים שהומתו בכלביות. תוסיפו על זה שומן מעופש ממסעדות וכימיקלים רעילים אחרים והרי לכם ארוחה "בריאה ומאוזנת".

חיות מתות בדרכן למפעלי העיבוד


איך זה עובד?

מרבית חברות המזון לחיות מחמד הן בבעלות קונגלומרטים עולמיים (קבוצת חברות בבעלות אחת ותחת ניהול מרכזי משותף) כמו פרוקטר אנד גמבל, יצרנית Eukanuba ו- Iams, קולגייט-פאלמוליב, יצרנית דיאטת "Science" של היל, ו- Mars, המייצרת מזון לכלבים של סזאר (Cesar). אז איך כל החיות המתות מגיעות ליצרניות המזון הללו ולבסוף לצלחת של הכלבים שלכם?   התשובה היא דרך תהליך שנקרא rendering – עיבוד שמתרחש במפעלי עיבוד מה שנקרא rendering plants. התוצרים של התהליך הזה הם ארוחות שנקראות meal. ארוחת בשר ועצם, ארוחת בשר, ארוחת עוף, ארוחת דג, שומן מהחי. אני אכתוב אותם גם באנגלית כי ככה הם יופיעו ברשימת המרכיבים על האריזה: meat and bone meal, meat meal, poultry meal, hydrolyzed feather meal, blood meal, fish meal, animal digest, and animal fats.

 מאד חשוב לדעת את משמעות המילים באדום meat ו- animal

כמו שאמרנו, ארוחה או meal היא תוצר של עיבוד. כלומר, אחרי שאוספים את החיות המתות (חלקים או שלמות), מחממים את כל הבלאגן הזה, מסירים לחות ושומן ומה שנשאר נקרא ארוחה – meal. את הארוחות האלו מוכרים ליצרניות המזון שמוסיפות אותן למזון כמרכיבים באוכל היבש. אז כך אפשר להכין ארוחה שהיא עוף, דגים, או מה שמכונה "בשר". 

ולמה"בשר" ? כי אם אתם לא יודעים מה נכנס לכל התערובת הזו, אז אי אפשר לקרוא לזה בקר, עוף או דג. בשר מתייחס לכל מה שהיה עד לא מזמן חי – אם זו פרה חולה שעמדה למות, או זברה שמתה בגן חיות, חיה שנדרסה ונמצאה בצידי הכביש, או הכלב של השכן שהורדם על ידי הוטרינר. אותו דבר נכון לגבי "שומן מן החי" – מה שמופיע במרכיבים כ-Animal Fat. אין שום דרך לדעת איזה שומן מאילו חיות נכנס למזון.  

 לכן, כשאתם רואים את שתי המילים הללו meat ו- animal ברשימת המרכיבים, תשאירו את השק על המדף.

מהיכן ה"בשר" והחיות מגיעים?

 לפי המדריך שפרסמו המפעלים שעוסקים בתהליך העיבוד הזה, הם מעבדים מגוון חומרי גלם ממקורות שונים. אלו כוללים מוצרי לוואי של אריזה, שומנים, פסולת, עצם, סחוס, דם, שומנים ממסעדות ושמני בישול ממוחזרים שלא נשמרו בנפרד כנדרש, וכן גם חיות "שנפלו". מה זה אומר בעצם חיות ש"נפלו"? זה פתוח לפרשנויות. אבל שימו לב שמדובר בחיות באופן כללי ולא מסוג מסויים, והמילה "נפלו" לא מצביעה על הסיבה שבגללה החיה מתה. ולא רק זה, יש שתי קטגוריות של מעבדים. יש את אלו שקשורים לאריזת בשר או מפעלים ליצור מזון ויש את העצמאים. האחרונים, הם אלו שאוספים חיות מתות או את השאריות שלהם מהסופר, מהמסעדה, מהכלביה, או מצידי הכביש. הכל נערם לתוך משאית ומובל למפעל שבו מתרחש תהליך העיבוד שדיברנו עליו קודם – ושהתוצאות שלו מגיעות לצלחת של הכלב בתור "ארוחת בשר ועצם".

ויש גם תוספות....

תהליך העיבוד מסביר גם מדוע האוכל היבש יכול להכיל חתיכות של תגי שם, קולר נגד פרעושים, אנטיביוטיקה, פלסטיק, ועטיפות של בשר.....כן גם הן. כשהמשאית פורקת את כל מה שנאסף, כולל בשר פג תוקף מהסופר, הם לא טורחים להפריד את הבשר מעטיפות הפלסטיק והמגשיות של הבשר. הכל נזרק לסיר והולך לחימום. 

אבל כל הנ"ל הם לא המרכיבים הכי גרועים שתמצאו במזון לחיות. תוכלו למצוא שם גם את הסם סודיום פנטוברביטל שבו משתמשים הוטרינרים להרדים את כלבים בכלביות בכל רחבי ארה"ב. לפני כמה שנים הוגשה תביעה במיאמי נגד יצרנית מזון ששרידים של הסם הזה נמצאו במזון שהכלב אכל ושגרם למותו. לפי הדו"ח שהוגש על ידי ה- CVM - מרכז לרפואת הוטרינריה, הם מצאו במזון שרידים של הסם הזה מחברות שונות. כמו כן הדוח הציג את הרשימה של המרכיבים המעובדים במזון שכללו:  animal digest, animal fat, beef and bone meal, meat and bone meal. וכך צויין בדוח: "הסם, ששרידיו נמצאו במזון, לא משמש רק להרדמה לפני ניתוח אלא גם להמתות חסד שיגרתיות. רוב הסיכויים שהסם הזה הגיע לאוכל דרך כל המרכיבים הנ"ל שבתוך המזון שעברו תהליך של עיבוד שבו ממירים רקמות של בעלי חיים למרכיבים תזונתיים. מה שאומר שהסם הזה יכול לשרוד את תהליך העיבוד". אגב, לגבי שומן מהחי, ככל שהוא מופיע בתחילת רשימת המרכיבים, הסיכוי שהמזון מכיל את הסם גבוה יותר. השומן הזה זה הריח שאתם מריחים כשאתם פותחים את השק ויצרניות המזון משתמשות בו לרסס את האוכל על מנת לשפר את טעמו (ראו דוגמא למטה).

הברית המפוקפקת

מתוך כתבה שפורסמה ב- Los Angeles Times : "ללא ספק רוב חומרי הגלם שעוברים את תהליך העיבוד מגיעים מבתי מטבחיים. אבל, חלק מהמפעלים מוסיפים גם שאריות בשר ממעדניות בסופר, חיות משק מתות, חיות מחמד מורדמות, וחיות דרוסות בצידי הכביש. כלביות בלוס אנג'לס והסביבה לבדן שולחות יותר מ-120,000 חיות ממומתות בשנה למפעלי העיבוד. למעשה, יצרניות המזון הגדולות חוברות לכלביות בכל רחבי היבשת וכורתות עמם ברית לא קדושה בעליל. הכלביות מספקות את החיות שהורדמו למפעלי העיבוד, ותמורתם הכלביות מקבלות שקי אוכל ללא עלות. כך גם יצרניות המזון זוכות לפירסום האוכל שלהם בכלביות כמזון איכותי ובריא. אבל, כשעוקבים אחרי התהליך זה מה שמקבלים בעצם: הכלביות שולחות את החיות המתות למפעלי עיבוד שהופכים את הרקמות שלהם למרכיבים תזונתיים שנמכרים בזול לייצרניות המזון שמשלבת את המרכיבים האלה במזון שהיא מייצרת. המזון הזה נכנס לשק שמגיע לכלביות בחינם על מנת להאכיל כלבים חיים שקרוב לוודאי גם הם יומתו.... 

ומה עם הפיקוח?

האירגון המפקח על המזון לחיות מחמד AAFCO, מכחיש את הימצאותם של חיות במזון של יצרניות המזון שתחת פיקוחם. האירגון נמצא בוושינגטון שם הוא יכול להשפיע על החקיקה כמיטב יכולתו.  AAFCO מציע שתי קטגוריות של חברות: חברים פעילים שהם כל יצרני המזון לחיות מחמד, ושותפים שכוללים מעבדים כמו דארלינג אינטרנשיונל שהוא הגדול במדינה עם מפעלים כמעט בכל מדינה. באתר של AAFCO בחלק של שאלות-תשובות שואלים אם יש במזון של חיות המחמד חלקים של חיות חולות, גוססות ומתות? התשובה שלהם בין השורות מסתכמת ב:  כן אנחנו משתמשים בחיות חולות או שהורדמו או שנדרסו אבל כל עוד שהם מעובדים הם בטוחים אפילו אם הם הגיעו מחיות נגועות במחלות איומות כולל סרטן ומחלות עיצביות ואולי אפילו מכילות שרידים של הסם שהשתמשו על מנת להרדים אותם. 

אז בעצם דואג לחיות המחמד? לא AAFCO, לא יצרני המזון ובטח לא ה-FDA. ניחשתם נכון. אתם. ואם אתם מבינים מה כתוב על השק ומזהים את המונחים הבעייתיים, אתם יודעים ממה להמנע. לסיכום אם אתם רואים את אחת מהמילים הבאות ברשימת המרכיבים: by-product, meal, tallow, animal fat, or grease, meat דעו כי המזון מכיל מרכיבים מעובדים עם כל מה שנלווה לכך. ההמלצה היא לקנות אוכל שנחשב Super Premium או אורגני שבדרך כלל לא מכיל מרכיבים מעובדים. וכמובן ההמלצה הכי טובה היא להכין את המזון לבד – וזה לא כל כך קשה כמו שזה נשמע וזה בטוח כי אתם יודעים בדיוק מה נכנס לאוכל.

דוגמא לסיום

בואו ניקח את השק הזה למשל. השקית מעוצבת עם כל המילים והתמונות הנכונות כולל חתיכת בשר וירקות צבעוניים. השם מפוצץ - ארוחת השף, ביסטרו, הכלב מחוייך ושמח. אז מה הבעיה? כמובן במרכיבים שלא רק מכילים את המרכיבים המעובדים שדיברנו עליהם אלא גם מרכיבים רעים אחרים כמו ויטמינים סינטטים, משמרים ומלא צבעי מאכל, אבל זה כבר למאמר אחר. שימו לב ששומן מהחיה צועד בראש הרשימה כמרכיב מספר שש. 


Corn , Soybean Meal , Beef Meal and Bone Meal , Ground Wheat , Animal Fat ( BHA , Used As Preservative ) , Wheat Middlings , Corn Syrup , Water Sufficient For Processing , Animal Digest ( Source of , Roasted Flavor ) , Propylene Glycol , Salt , Apple , Hydrochloric Acid , Potassium Chloride , Caramel Color , Peas , Sorbic Acid ( Used AS A Preservative ) , Sodium Carbonate , Minerals ( Ferrous Sulfate , Zinc Oxide , Manganous Oxide , Copper Sulfate , Calcium Iodate , Sodium Selenite ) , Choline Chloride , Vitamins ( Vitamin E Supplement , Vitamin A Supplement , Niacin Supplement , D-Calcium Pantothenate , Riboflavin Supplement , Pyridoxine Hydrochloride , Thiamine Mononitrate , Vitamin D3 Supplement , Folic Acid , Biotin , Vitamin B12 Supplement ) , Calcium Sulfate , Wheat Flour , Carrots , Green Beans , Titanium Dioxide ( Color ) , Red 40 Lake , Yellow 5 , Red 40 , BHA ( Used AS A Preservative ) , Blue 2 Lake , Yellow 6 Lake , Blue 1 , DL- Methionine , Yellow 6 

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.