דיאטת מרשם - Prescription Diet היא אכן רפואית או תרמית?

הכלב שלכם סובל משלשול כרוני. אחרי ביקור או שניים אצל הוטרינר, בנוסף לכל התרופות הלא מועילות בעליל שהוא מקבל, הוא "מועבר" ברוב כבוד והדר לאוכל יבש "רפואי" – מה שנקרא בשפה השיווקית ומופיע על השק בתור Prescription Diet או Veterinary Diet - כזה שנמכר בדרך כלל על ידי וטרינרים ועולה כפול משק רגיל. טוב, אתם בטח אומרים, זה מזון רפואי. בטח יצרנית המזון ערכה מחקר בקרב כלבים שסובלים מבעיות מעיים ופיתחה בשיתוף עם וטרינרים פורמולה מיוחדת לכלבים שסובלים משלשול כרוני. ועל פורמולה כזו משלמים כפול מאוכל רגיל. הגיוני לא? גם אני חשבתי ככה עד שהתחלתי ללמוד את נושא התזונה יותר לעומק.

בפוסט הזה אציג את ה-תרמית בתזונה היבשה של הכלבים הנמכרת על ידי הוטרינרים כ-Prescription Diet  או Veterinary Diet  - שבהמשך אכנה אותה דיאטת מרשם או מזון "רפואי"\וטרינרי. 

על פי הדיווחים, וטרינרים מעבירים בין 35% ל-45% מהמטופלים שלהם למזון "רפואי" לכל מיני בעיות כמו דלקות מפרקים, מעיים, לב, דלקות בדרכי השתן ועוד. ונראה גם שרוב בעלי הכלבים מוכנים לזרום עם זה לפחות לשלושה חודשים ואם הם יכולים לעמוד בעלויות, אז לתמיד.

סקר של תעשיית המזון לחיות מחמד משנת 2011 מראה ש-83% מבעלי הכלבים האמינו שהוטרינר שלהם הוא מקור המידע החשוב ביותר בכל הקשור לתזונה. זה מפתיע, כי בהחלט אין הוכחות לכך. יש הבדל ניכר בין וטרינר לתזונאי. "רוב הוטרינרים בארה"ב מודים שההשכלה הרשמית שלהם בנושא תזונה לבעלי חיים מורכבת מקורס בסיסי אחד, שבמקרים מסוימים הועבר על ידי פרופסור מתוכנית אחרת, כי לאף פקולטה וטרינרית לא היה את הידע או את המומחיות ללמד אותו." אומרת הוטרינרית ד"ר דבי פיליפס-דונלדסון. "כל מידע על תזונה שמתקבל לאחר סיום הלימודים הוטרינרי מגיע בדרך כלל מיצרני המזון לחיות מחמד שמוכרים בערוץ הוטרינרי. המידע הזה נוטה מעצם טבעו להיות מוגבל ומוטה". 

היום אני עומדת להראות לכם מדוע כל דיאטות המרשם הן בולשיט אחד גדול.

מה אומרים הוטרינרים על מזון "רפואי" לכלבים? 

הגורו של המזון לחיות מחמד Marion Smart PhD העלתה רעיון מדליק. היא ביקשה לבדוק, "האם וטרינרים יזהו דיאטת מרשם אם יראו להם אך ורק את המרכיבים? האם הם יוכלו לדעת על פי המרכיבים בלבד האם מדובר במזון רפואי?"

הוטרינרים קיבלו ארבע תוויות של רכיבי מזון לכלבים, רק אחת מהן הייתה Prescription Diet. הראו להם אך רק את המרכיבים. הם לא ידעו את שם המותג או את שם היצרן של המזון. לאחר מכן הוטרינרים נתבקשו לדרג את סוגי האוכל לפי איכות המרכיבים ואז לרשום אילו מהם נמכרים בחנות רגילה ואילו תוויות נלקחו מדיאטת מרשם. 

להלן ארבע תוויות המרכיבים שהוטרינרים נתבקשו לזהות. האם אתם יכולים לנחש איזו מהן היא דיאטת המרשם?

מזון מס 1

מזון מס 2

מזון מס 3

מזון מס 4

התשובה: דיאטת המרשם נחשפה

עכשיו, אם יש דבר אחד שאפשר להגיד על הוטרינרים, זה שהם לא ממש עוקבים אחר ההנחיות! רק אחד מהוטרינרים באמת דירג את כל המזונות כפי שנתבקש.

אז בתור התחלה, הנה הדירוגים לפי הסדר מהטוב לגרוע מפי ד"ר מרטי גולדשטיין, מחבר הספר "טבע הריפוי של בעלי חיים": 

מזון מס' 2 מדורג במקום הראשון מכיוון שהוא מכיל מזון מלא, עוף, כבד עוף ביצים.

מזון מס' 4 מדורג במקום השני מכיוון שהוא מכיל Meal (תוצאה של עיבוד) אך חוץ מזה מכיל מזון מלא.

מזון מס' 1 מדורג במקום השלישי, הודות למוצר הלוואי של האורז + meal  ומרכיבים באיכות נמוכה באופן כללי.

מזון מס' 3 מדורג במקום האחרון, בהתבסס על השימוש בתירס כמרכיב הראשון שלו, ואחריו meal.

ואם עדיין לא ניחשתם, דיאטת המרשם ברשימה הזו היא.... מזון מס' 3!!!!!!!.

מאמרים קשורים: מה יש באוכל היבש של הכלבים?

רוצים לשמוע מה היה לחלק מהוטרינרים האחרים לומר על דיאטת המרשם הזו?

ד"ר ג'ודי גרונשטרן: האוכל הזה הכי פחות איכותי מכל הארבעה. הוא מכיל תירס מהונדס גנטית (GMO), סויה (והרבה!) שהוא אלרגן נפוץ, ויטמינים/מינרלים סינתטיים, שבבים (אם לא ידעתם, המרכיב cellulose הוא ממש נסורת), ומרכיבים שמשפרים את הטעם שמשמעותם בדרך כלל Monosodium Glutamate.

ד"ר ז'אן דודס: דיאטת המרשם היא באיכות ירודה. המרכיבים הראשונים הם תירס, שהוא לרוב GMO, ותוצרי לוואי של עוף ולא עוף שלם. בנוסף, פשתן וסויה הם פיטואסטרוגנים. 

ד"ר ג'ודי מורגן: זה מזון שנמכר על המדף בכל חנות שמוכרת מזון לחיות. תירס הוא המרכיב הראשון, לא נעשה שימוש בבשר שריר, רק ארוחה שהיא תוצר לוואי של עיבוד, תוספים של ויטמינים/מינרלים סינתטיים, תירס ופולי סויה הם GMO, חומרי מילוי ופסולת יש בשפע. במחיר מופקע לדעתי, בהתחשב באיכות הירודה, והמרכיבים הזולים בהם השתמשו. 

ד"ר די בלנקו: זה מתחיל בתירס כדי להגביר את הדלקתיות בגוף, ואז מוסיפים לו מוצרי סויה וחלבון באיכות ירודה. וכדי לפצות על המרכיבים הגרועים הללו, מוסיפים תוספי מזון סינתטיים באיכות ירודה ביותר, כגון סידן פחמתי, חומצה פולית, 'תוסף ויטמין E גנרי' וכו'. נראה שהם הוסיפו l-tryptophan  כדי להרגיע את מערכת העצבים לאחר שהכניסו את הגוף לדלקתיות יתר. טעמים טבעיים?? יכולים להיות תערובת שלמה של חומרים מסרטנים, אלרגנים ורעלים.

ד"ר פיטר דוביאס: המתכון הגרוע ביותר - המרכיב הראשון הוא תירס, אחר כך תוצר לוואי, אחר כך חומרי טעם וריח, שבבי עץ. זה אולי לא אוכל סופרמרקט אלא דיאטה וטרינרית נכון?!

אז, כפי שאתם יכולים לראות, הוטרינרים הנ"ל לא בדיוק חשבו שהמרכיבים בדיאטת המרשם איכותיים. ההפך, למרבה האירוניה, הם חשבו שרבים מהם יזיקו לכלב.

אז למה בדיוק אנחנו סומכים על הוטרינרים שלנו שיעבירו את הכלבים שלנו לדיאטות כאלו? וחשוב מכך, מדוע וטרינרים פתיים מספיק לחשוב שהמזונות האלה יכולים לעזור בבעיות בריאות כרוניות של כלבים, כגון אלרגיות, מחלת כליות, או במקרה של מזון מסוים זה, מחלת מפרקים? 

אם אנחנו באמת רוצים לבחון את האיכות של דיאטות המרשם, אני חושבת שהמקום הראשון להתחיל הוא לדעת מי מייצר אותן.

התפוח לא נופל רחוק מהעץ

השחקנים הגדולים בקטגוריה של דיאטות המרשם הם השחקנים הגדולים בקטגוריית המזון הרגיל לחיות מחמד:

חברות אלה אינן ידועות בזכות המרכיבים האיכותיים שהם מכניסים למזון שלהם. הן מייצרות מזון באיכות נמוכה שנמכר בסופרמרקט, או מזון "פרמיום" שכשמנתחים אותו מקבל ציון נמוך מאד. למעשה, רוב דיאטות המרשם מיוצרות על ידי אותן חברות המייצרות מזון באיכות נמוכה יותר שנמכר בחנויות. כמה טוב יותר לדעתכם יהיה האוכל הוטרינרי?

הבה נשווה שני מזונות של היל'ס: מזון רגיל (מתכון עוף ואורז חום טבעי לכלבים מבוגרים) ומזון מרשם לטיפול בדלקת מפרקים (j/d Canine Joint Care). 


המרכיבים במזון הרגיל שנמכר בכ-250 ₪ (13ק"ג)

המרכיבים במזון המרשם לדלקת מפרקים שנמכר בכ- 450ש"ח ואפילו יותר (13ק"ג)

עכשיו, אולי אתם חושבים שהפער במחירים נובע מהסיבה שהנוסחה של דיאטת המרשם הורכבה ונבדקה תוך מחשבה על מצב ספציפי. זה שקרי לחלוטין. האמת - דיאטות מרשם אינן כוללות מרכיבים איכותיים יותר מאלה שתוכלו למצוא במזון הרגיל, במיוחד אם שניהם מיוצרים באותו מקום. אבל תשלמו יותר עבור המזון שאתם רוכשים מהוטרינר. 

דבר נוסף שאתם חייבים לדעת. בעוד שמזון רגיל עם טענה בריאותית שכתובה על השק כפוף לתקנות ולאכיפה של ה-FDA, הם נוהגים ב"שיקול דעת”  כשזה מגיע לאכיפה בכל הנוגע לדיאטות וטרינריות.  לדוגמה, על שק מזון רגיל, אי אפשר לכתוב " מטפל, מונע או מפחית את הסיכונים להיווצרות מחלה, היפואלרגני, משפר את מצב העור והפרווה" וכל הצהרה המעידה על תועלת טיפולית או הבטחה רפואית. מצד שני, ה- FDA כן מאפשר ליצרן לרשום טענות כאלו על שק המזון "הרפואי" אף על פי שה-FDA לא בודק או מאמת את הטענות הבריאותיות של המזון הזה. הדבר היחידי שה-FDA חוקק הוא שהמזון יימכר על ידי וטרינרים בלבד בהנחה שהם ישתמשו במוצר בבטיחות ובצורה נאותה (וגם את החוק הזה הם לא ממש אוכפים). נכון להיום, אין שום ארגון עצמאי שבודק את הטענות הבריאותיות שמופיעות על שק המזון הוטרינרי שנמכר בארה"ב וקנדה. 

תפסתם את זה? אין שום אכיפה על איכות המרכיבים ואימות ההצהרות הבריאותיות שכתובות על שק המזון הרפואי – רק על מי יכול למכור אותו. אם המזון היה באמת תרופתי הוא היה צריך לעבור תהליך אישור של תרופה. אבל דיאטות המרשם עוברות תהליך אישור של מזון רגיל ולמרות זאת מאפשרים ליצרן שלהן לכתוב תועלות רפואיות. יש מעט מאוד מרכיבים בדיאטות וטרינריות שאינם נמצאים גם בדיאטות רגילות אחרות ביחוד אם שתיהן מיוצרות באותו מפעל. לפעמים המרכיבים זהים לחלוטין רק מסודרים אחרת.

לפי המרכיבים בדוגמה הראשונה שלמעלה, הייתי אומרת דווקא שהמזון שנמכר בחנות (המזון הרגיל של הילס) איכותי יותר, לא? דיאטת המרשם מכילה meals, הרבה מוצרי סויה ותירס (תחליף זול לחלבון מן החי) בעוד שהמזון הרגיל מכיל מרכיבים יקרים יותר ואיכותיים יותר. 

וחוץ מזה, מלבד שמן דגים שמופיע בדיאטת המרשם, אילו מרכיבי מזון בדיוק יעזרו לכלבים עם בעיות במפרקים? כפי שד"ר די בלנקו טענה, מזון זה יגרום למעשה לדלקתיות בגוף. יותר מזה, שמן דגים הוא תוספת איומה למזון לחיות מחמד. הוא הרבה יותר שביר מכדי להוסיף אותו למזון מעובד וברגע שהשקית תיפתח, השמן יתחמצן ויגרום לדלקתיות בגוף הכלב. אירוני לא, כשהמזון אמור מלכתחילה לטפל בדלקת?

דוגמה נוספת – השוואה בין שתי דיאטות מרשם המיועדות לבעיות רפואיות שונות

להלן שתי דיאטות מרשם שמיוצרות על ידי Hills. על הראשונה כתוב עבור דלקת מפרקים ועל השניה כתוב לטיפול בהיזדקנות המוח. כל אחת עם טענות רפואיות שה-FDA לא בדק ולא אימת. עכשיו בואו נסתכל במרכיבים של כל אחת:

דיאטת מרשם לטיפול בדלקת מפרקים


דיאטת מרשם לטיפול בהזדקנות המוח

שימו לב שבשתיהן שבעת המרכיבים הראשונים שהם הכי משמעותיים – זהים לגמרי רק מופיעים בסדר שונה וספק אם הם מרפאים משהו. ההפך, הם זולים ומזיקים. תוספת המינרלים והויטמינים הסינטטיים זהה כמעט בכל מזון. אז איפה המרכיבים שדואגים לתפקוד המוח או למפרקים? 

במזון הראשון Joint Care יש 3 מרכיבים סה"כ שקשורים למפרקים: Fish Oil, Glucosamine Hydrochloride, Chondroitin Sulfate. על איכותו המפוקפקת של שמן הדגים כבר דיברנו, והשניים הנוספים הם באחוזים מאד נמוכים לפי המיקום שלהם. אז האם האוכל הזה שווה פי שניים ממוצר מדף? האם שלושת המרכיבים האלה מצדיקים את עלותו והיעוד שלו כדיאטת מרשם לטיפול בבעיות מפרקים?

שיקלו את המקור

שתי הדיאטות האחרונות מיוצרות באותו מפעל בדיוק. היצרן משתמש באותם ספקים  של מרכיבים. האם לא הגיוני שאיכות המרכיבים תהיה זהה?

זוהי קריאת תיגר על תעשיית המזון לחיות מחמד - להוכיח שארוחת תוצרי לוואי של עוף, פולי סויה, אורז, בירה ואבקת תאית נחקרו בהרחבה והוכחו כטובים יותר מהרכיבים האיכותיים יותר המשמשים ברוב המזונות הרגילים לחיות מחמד. 

אז אם הוטרינר שלכם אי פעם יגיד שהכלב שלכם צריך לעבור לדיאטת מרשם, בקשו ממנו לעיין ברשימת המרכיבים. לאחר מכן בקשו ממנו הוכחות מוצקות לכך שהמרכיבים בדיאטת המרשם טובים יותר מאלו שבדיאטות הרגילות, ואיך המרכיבים הללו עוזרים לשפר/לפתור את המצב הספציפי של הכלב. 

אני חושבת שאנחנו יודעים מה תהיה התשובה. 

ואם קראתם את הפוסט בעיון, אז אני יודעת שאתם כבר יודעים את התשובה! 

זה כלום מלבד Bull$hit.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.