קרציות הן לא רק דוחות אלא יכולות להעביר מחלות על ידי העברת חיידקים כאשר הן נושכות בעל חיים או בני אדם. כל שנה נדמה שהמצב מחמיר יותר ויותר. הן מגיעות יותר מוקדם (השנה דווחו על הרבה קרציות בחורף) וכל טיול בשדה, בחורשה, או ביער מועד לפורענות. הכלבים חוזרים עם קרציה או שתיים אפילו אם משתמשים בתכשירי מניעה.
החדשות הטובות הן שרוב המחלות המועברות על ידי קרציות אינן מועברות באופן מיידי. לכן, אם אתם מסירים את הקרציה מהכלב תוך 24 עד 36 שעות מהעקיצה, סביר להניח שהוא לא יידבק. לכן, מאד חשוב שאחרי כל טיול תבדקו את הכלב ותסירו את הקרציה כמה שיותר מהר. לפני שאסביר כיצד לעשות זאת נכון, הנה סקירה מהירה על המחלות המועברות על יד קרציות.
בארץ המחלה הנפוצה ביותר היא קדחת הבהרות, או בורליה.היא שכיחה באזור צפון השרון והנגב והופכת נפוצה יותר בחודשי הקיץ. קדחת הבהרות היא מחלה המועברת על ידי חיידקי ריקציה, אותם מעבירה הקרציה. מחלת הליים היא המחלה הנפוצה ביותר המועברת בידי קרציות ברחבי העולם, כאשר בארה"ב מדווחים מדי שנה 30 אלף מקרים של תחלואה בה. המחלה עשויה לגרום לחום, כאבי ראש, תשישות ופריחה בעור. היא נגרמת כתוצאה מהידבקות בחיידק מסוג Borreliosis. קדחת הקרציות היא נדירה יחסית בישראל, והיא מחלה המתפתחת אצל כלבים בעקבות טפילים מסוג ארליכיה. המחלה עלולה לגרום לעייפות, חום, חוסר תיאבון, בלוטות לימפה מוגדלות ודימום מהאף, והטיפול נעשה באנטיביוטיקה. אין חיסון כנגד המחלה, אך ניתן להישמר מפניה באמצעות תכשירים קוטלי קרציות טבעיים לכלבים.
הקרציה הנפוצה בארץ היא "קרציית הכלב החומה", הנפוצה בעיקר באזור מישור החוף בחודשי הקיץ. קרציות אינן עפות או קופצות כמו פרעושים. הן נדבקות לעור של הכלב כיוון שהן נזקקות לדמו כדי לשרוד.
כמו שכתבתי בתחילת הפוסט, הכלל הראשון הוא לבדוק את הכלב ולהסיר קרציות במהירות תוך 24-36 שעות מהנשיכה. אם הכלב מטייל כל יום באזורים עם קרציות, לבדוק את הכלב אחרי כל טיול. הקרציות אוהבות להתמקם במיוחד בין אצבעות רגליו של הכלב, במפשעה, מסביב לאוזניים או בתוכם, ובצואר (במיוחד מתחת לקולר). הן גם אוהבות את אזור סביב פי הטבעת, הזנב והעפעפיים. את הקרציות אני מוציאה בעזרת פינצטה.
קיימים בשוק עזרים לשליפת קרציות. מנסיוני, פינצטה עושה היטב את העבודה. גם הברשה מסייעת בהסרת קרציות.
קורה לפעמים שקרציה נשמטת מהפינצטה ואז מתחילים לחפש אותה.... אז הנה כמה נקודות לגבי זה:
מה אם אתם חוזרים הביתה מטיול ומוצאים קרציה על הבגד שלכם?
על פי מחקר שנערך באוניברסיטת ורמונט ההמלצה היא לשים את הבגד במיבש על חום הכי גבוה למשך 5 דקות וחסל סדר קרציות.. אם אתם שוטפים את הבגדים תחילה, טמפרטורת המים צריכה להיות מעל 45 מעלות צלזיוס כדי להרוג קרציות. אם הקרציה שורדת את הכביסה, הכניסו את הבגדים למייבש ל- 70 דקות על חום נמוך או 50 דקות על חום גבוה. שימו לב שבמחקר זה נעשה שימוש בקרציות שחורות רגליים (צבאים) ... כך שקרציות אחרות עשויות להגיב אחרת.
כמובן שלמנוע מהקרציות להגיע לכלבים מלכתחילה היא האסטרטגיה הטובה ביותר. אבל תמיד כדאי לבדוק אותם בקביעות לקרציות. אם תסירו אותן מיד, הסבירות שכלב יחלה במחלת קרציות היא נמוכה מאוד.
להלן מספר טיפים שיעזרו לכם להרחיק את הקרציות מהכלב שלכם.
ישנם תכשירים כימיים רבים למניעת קרציות העלולים לפגוע בכלבים. אלה כוללים אמפולות, תרסיסים או קולרים הדוחים חרקים כגון פרונטליין, אדוונטיקס, אדוואנטג', וסרסטו. כל אלה מכילים חומרי הדברה רעילים ועלולים לגרום לתופעות לוואי מסוכנות בקרב הכלבים.
כמובן שיש גם טבליות בליעה חודשיים כמו Nexgard, Bravecto ו- Simparica. אמנם זה נוח לתת לכלב טבליה טעימה מידי חודש או שלושה חודשים, אבל הן מאוד מסוכנות. הן מכילות חומרי הדברה הניספגים בדם של הכלב ותוקפים את מערכת העצבים של הטפיל כדי להרוג אותו. זה אומר שהם יכולים להיות מסוכנים גם עבור הכלבים כי יש להן תופעות לוואי חמורות החל מהקאות וכלה בפירכוסים ואפילו מוות. חומרי ההדברה נשארים בדם של הכלב מספר שבועות ואף חודשים. אז אם לכלב יש תגובה שלילית לתכשיר, אי אפשר להפסיק את ההשפעה שלו. הרבה יותר בטוח להימנע מתופעות לוואי אלו על ידי שימוש בחומרים דוחי קרציות אורגניים וטבעיים.
על מנת למנוע קרציות באופן טבעי יש להתמקד במזון, תכשירים מקומיים, והסביבה של הכלב.
שום שום עוזר להדוף פרעושים וקרציות באמצעות הריח השלו המופרש דרך עור הכלב. בניגוד לסברה הרווחת ששום הוא מסוכן לכלב, זו תוספת בריאה לכלב. המפתח הוא המינון הנכון - כ 1/3 כפית שום קצוץ טרי לכל 4.5 קילו ממשקל הכלב. את השום אני כותשת, משאירה 10-15 דקות עד שהאליצין שבו הופך להיות פעיל ואז מערבבת עם האוכל שלש פעמים בשבוע. אזהרה: אסור לתת שום לכלבים הסובלים מאנמיה.
דבר נוסף שאפשר לעשות זה למהול כוס חומץ תפוחים אורגני בכוס מים, לשים במתז ולרסס את הכלב לפני שיוצאים החוצה (לא הרבה ולא כל יום) . הריח קצת מרתיע אבל זה עובד. בנוסף, תוסיפו לאוכל או למים שלו 1/2 כפית ליום לכל 11 קילו ממשקל הכלב. חומץ התפוחים יגרום לו להיות פחות מושך לקרציות - וגם לפרעושים!
לדלל 10 טיפות של שמן אתרי כמו לבנדר, אקליפטוס, גרניום ב-20 מל שמן נשא (אני משתמשת ב-Grape Seed Oil). לטפטף על בנדנה ולקשור סביב הצוואר של הכלב כשיוצאים החוצה. ל"הטעין" את הבנדנה מידי שבוע. בנוסף לכך קיימים בשוק מספר קולרים עם שמנים שניתן לרכוש
הימנעו ממוצרים המכילים שמנים אתרים של ווינטר גרין, נענע הכדורים (פנירויאל) וציפורן. שמנים אלה מסוכנים לכלב.
טיפ: לקבלת התוצאות הטובות ביותר, הקדישו תשומת לב מיוחדת לאזורים אלה ...
אדמה דיאטומית היא השיטה המועדפת עלי כי היא פשוט עובדת גם כתכשיר מקומי וגם סביבתי. זו אבקה לבנה דקה העשויה משרידים מאובנים של יצורים ימיים זעירים הנקראים דיאטומים והיא חונקת את הפרעושים והקרציות. הן מתיייבשות ומתות.
אדמה דיאטומית
הערות:
בתקופת הקיץ פעם בחודש חודשיים מספיקה. בחורף אני שמה פעם אחת.
במקביל – לפזר אבקה דיאטומית היכן השהכלב רובץ. במיטה שלו, על השטיחים. להשאיר 24 שעות ולשאוב. במידה ויש לכם חצר, לפזר על הדשא בעזרת מסננת. האבקה קטלנית לקרציות ופרעושים אך בטוחה לחיות מחמד ובני אדם.היא גם לא תפגע בתולעי אדמה (שלשולים) מועילות. בנוסף, היא מכילה מינרלים טובים לגינה.
אדמה דיאטומית ניתן לרכוש כאן.
לסיכום, תנו לכלבים שלכם להיות כלבים ואל תדאגו! ישנן דרכים רבות להגן עליהם מפני קרציות. והעיקר זיכרו לבדוק את הכלב אחרי כל טיול בטבע. ואל תשכחו לבדוק גם את עצמכם!
מקורות: Dogs Naturally, Blue Cross for Pets