כלבים, כמו אנשים, יכולים להפיק תועלת רבה מתוספת של מזון חי וטרי לתזונה שלהם. האכלת כלבכם רק בבשר, עצמות ואיברים פנימיים (ללא מקורות מזון טריים שאינם בשריים) יכולה לפגוע בבריאות המיקרוביום של המעי, ולחסל את נוגדי החמצון, הפיטונוטריאנטים והפלבנואידים שתוצרת חקלאית טריה מספקת.
עם זאת, ירקות ובמיוחד פירות, שהם הנושא של מאמר זה, צריכים להוות רק אחוז קטן מהתזונה הנאה האופטימלית הספציפית לגזע ולצרכים של הכלב שלכם (כל ה"תוספות", כולל פינוקים וחטיפים צריכים להוות כ-10% מסך צריכת הקלוריות של הכלב).
כל 38 תת-המינים של הזאב המצוי אוכלים צמחים, כולל פירות יער ופירות בר, וגם הכלב שלכם יכול. עם זאת, לא כל הפירות שבטוחים לאנשים בטוחים באותה מידה עבור חיות מחמד, לכן חשוב להיות מודעים למה מותר ומה אסור לתת לכלבים.
כלל ברזל כשאתם מאכילים את כלבכם בפירות הוא להסיר חרצנים יחד עם ליבות, גבעולים, קליפות וזרעים. האכילו את אותם חלקי פירות שהייתם מאכילים פעוט (ללא קליפות קשות או חרצנים), ובחתיכות קטנות מאוד. תוצרת אורגנית או נטולת ריסוס היא תמיד הבטוחה ביותר. הכלל שני: כשמדובר באספקת עמילנים עמידים הבונים את המיקרוביום, כמה שיותר ירוק יותר טוב.
דבר נוסף, חשוב להימנע מפירות השייכים למשפחת הגפניים, כולל ענבים, צימוקים, סולטנות (זן של ענבים ללא גרעין) ודומדמניות. אכילה של כמות קטנה עלולה להוביל להקאות, שלשולים ואי ספיקת כליות, שיכולים להתרחש עד מספר ימים לאחר הצריכה.
מעניין לציין שלא כל הכלבים מושפעים מהפירות הנ"ל, ויש הסבורים כי חומר הדברה על בסיס פלואוריד בשם קריוליט המשמש בגידולי ענבים יכול להיות הגורם לתגובה החמורה, או כמות החומצה הטרטרית הקיימת בפירות האלה. בכל מקרה, חלק מהכלבים חלו לאחר אכילת ענבים אורגניים או גידול ביתי, ולכן עדיף לא להסתכן.
הפירות הבאים בטוחים ופופולריים בקרב כלבים, אך זיכרו להאכיל אותם במנות קטנות בגודל ביס:
אבוקדו – אבוקדו הוא פרי ששנוי במחלוקת. יש הטוענים שהבשר שלו בטוח לגמרי ורק הגלעין מסוכן כי הוא מכיל כמות גדולה של פרסין - קוטל פטריות טבעי שעלול להזיק לכלבים. בשר האבוקדו לעומת זאת מספק לכלבכם סיבים, חומצה פולית וויטמינים K, B5 (חומצה פנטותנית), B6 ו-C, יחד עם שומנים בריאים, ומכיל כמות מאד נמוכה של פרסין שאין בה די כדי לפגוע בכלב. אבל, כשיש מבחר גדול כל כך של פירות נהדרים אחרים שהם 100% בטוחים לכלבים, אולי עדיף לבחור פרי אחר. אם הכלב שלכם אוכל בטעות אבוקדו או מזון המכיל אבוקדו, כמו גוואקמולי, שימו לב לסימנים של רעילות. התסמינים עשויים לכלול הקאות, שלשולים ורגישות בבטן.
אבטיח - אבטיח הוא פינוק המספק לגוף מים וויטמינים B6 ו-C, בתוספת שפע של ליקופן מועיל. הקפידו להסיר גם את הקליפה וגם את הזרעים.
אגסים - אגסים עשירים בנחושת, ויטמינים C ו-K וסיבים. הסירו את הזרעים והגלעין לפני ההאכלה.
אוכמניות – פירות היער הקטנים והמזינים האלה (ולמרבה המזל גם מאד טעימים) מכילים בנוסף לסיבים גם נוגדי חמצון עוצמתיים יותר מכל מזון אחר. בנוסף, אוכמניות מכילות חומר מיוחד שיכול לחצות את מחסום הדם-מוח כדי לסייע בהגנה על תפקוד המוח של הכלב שלכם. מחקרים מראים שבעלי חיים שאוכלים אוכמניות הם בריאים יותר ודלקתיים פחות, והם מצליחים יותר במשימות הדורשות להפעיל את הזיכרון.
אננס - פינוק טרופי זה הוא מקור ייחודי של ברומלין, אנזים שטוב לעיכול. הציעו לכלבכם את הבשר בלבד, הימנעו מהקליפה והליבה.
אפרסקים - עם הסרת הגלעין, אפרסקים מספקים בטא-קרוטן וסיבים תזונתיים לכלב שלכם.
בננות - בננות הן מקור עשיר לאשלגן, המועיל לשליטה בקצב הלב ובלחץ הדם. הם גם מקור טוב לפלבנואידים, כולל לוטאין, זאקסנטין ובטא-קרוטן - ורוב הכלבים אוהבים אותם. (פלבנואידים הם חומרי הצבע בצמח, שתפקידם לשמור על הצמח מפני נזקי חמצון. הם בעלי פעילות נוגדת חמצון חזקה ביותר ובנוסף, בעלי פעילות אנטי-ויראלית, אנטי-דלקתית, אנטי-אלרגית ואנטי-סרטנית.)
בננות מלאות בויטמינים ומינרלים שיכולים לעזור לחזק את השרירים, העצמות והמערכת החיסונית של הכלב. אבל, בננות עשירות גם בסוכר ועמילן המזינים את החיידקים והשמרים הרעים במעיים של הכלב שלכם... אז אל תגזימו. אם אתם מאכילים אותו בבננות, הקפידו להסיר את הקליפה או לחתוך אותה לחתיכות קטנות. קליפות בננה אינן רעילות לכלבים אך הן עלולות לגרום לחסימות מעיים.
דלעת - דלעת מכילה ויטמינים רבים וחומרים מזינים אחרים החיוניים לבריאות הכלב, כולל ויטמין C, זאקסנטין, לוטאין ובטא-קרוטן. דלעת גם עוזרת לווסת את תנועות המעיים של הכלב ולהקל על ריקון הקיבה מכיוון שהיא מקור סיבים טוב. האכילו 100% דלעת פשוטה וטריה שמבושלת בעדינות, בהחלט לא דלעת המיועדת למילוי פאי או מוצרי דלעת מעובדים אחרים כמו פודינג דלעת. אם דלעת טרייה אינה זמינה, אתם יכולים לבחור ב-100% דלעת בשימורים (Pure).
דלעת מהווה פיתרון אידיאלי לעצירות ושילשול.
מלונים (קנטלופ) - מלונים עשירים בקרוטנואידים, ובנוסף מספקים מים וסיבים. להאכיל ללא הקליפה.
קנטלופ
מלונים (טל דבש) - מלוני טל דבש מכילים רמות משמעותיות של בטא-קרוטן וויטמין-C, כמו גם פוליפנולים (תרכובות הנמצאות בשפע במקורות מזון צמחים טבעיים, ובעלי תכונות נוגדות חימצון), ופלבנואידים חשובים.
מלפפונים - מלפפונים מכילים95% מים, מה שעשוי לעזור להרוות את הצמא של הכלב ביום קיץ חם. הם מכילים גם ויטמינים K ו-C, בטא-קרוטן ו-cucurbitacin, בעל תכונות אנטי-סרטניות. מלפפונים הם חטיף דל קלוריות שמתאים לכלבים עם עודף משקל. אם אתם נותנים לכלב מלפפון, הקפידו לשמור על הקליפה - היא מכילה הכי הרבה חומרים מזינים.
מנגו - מנגו, ללא הגלעין, הוא פינוק מועדף על כמה כלבים ומספק ויטמינים A, B6, C ו-E, בתוספת אשלגן.
עגבניות - ניתן לתת עגבניות בשלות כפינוק טרי ובריא או להוסיף לארוחות. הליקופן בעגבניה הוא קרוטנואיד בעל השפעות נוגדות חמצון, אנטי דלקתיות, נוגדות יתר לחץ דם, נוגדות טסיות ועוד. אבל, עגבניות מכילות גם סולנין. בדרך כלל, עגבניות בשלות בטוחות לכלב מכיוון שרמות הסולנין נמוכות. והן מלאות בנוגדי חמצון בריאים ובסיבים. אבל צריך להאכיל אותם במתינות ולא לתת עגבניות לכלבים עם מחלות דלקתיות. הסיבה לכך היא שסולנין יכול להחמיר דלקת.
עגבניות ירוקות, גבעולים ועלים מכילים רמות גבוהות של סולנין ועלולים להרעיל את כלבכם. ודאו שהעגבניות בשלות והסירו את הגבעולים והעלים לפני שאתם נותנים לכלב. לא כדאי לתת רוטב עגבניות ומוצרים אחרים המבוססים על עגבניות. הם עשויים להכיל מרכיבים (כמו בצל) שעלולים להזיק לכלב שלכם.
פטל - הפטל מציע שפע של נוגדי חמצון, כולל ויטמין C, לוטאין וזאקסנטין, כמו גם ריכוז גבוה של אלגיטנינים וחומצה אלגית התומך בתגובה החיסונית של הגוף. על פי מחקרים שנעשו בבכלי חיים, הפלבנולים בפטל עשויים גם לעזור לעכב שלבים שונים של התפתחות גידולים.
פירות הדר - (תפוזים, קלמנטינות, מנדרינות) - הם מקור מצוין לויטמין C, אשלגן וסיבים. הקפידו לקלף אותם תחילה ולהסיר את כל הזרעים. רוב הכלבים מייצרים ויטמין C משלהם, אך ככל שהכלב מזדקן, או אם הוא לחוץ, ייתכן שיהיה צורך בחיזוק תזונתי. פרי הדר מכיל גם פלבנונים אנטי דלקתיים שעשויים לסייע בהגנה על המעי ובשמירה על משקל תקין. ללימונים, ליים ואשכוליות יש את אותם היתרונות והם בטוחים לכלבים. אבל אל תהיו מופתעים אם הכלב שלכם לא יאכל פרי הדר... לרובם הם לא טעימים.
תותים – התותים עשויים לסייע בהפחתת הסיכון להשמנת יתר והתפתחות של דלקות. תותים מכילים פיסטין, הידוע כמעכב את תהליך ההזדקנות ומדכא דלקות.
תפוחים - תפוחים מספקים ויטמינים A ו-C, בתוספת סיבים ונוגדי חמצון נוספים. זיכרו להסיר תחילה את הזרעים והליבה. השאירו את הקליפה – היא מאד מזינה.
גם כשהפרי בטוח לכלב, אתם רוצים לנקוט בזהירות מסוימת. בפירות יש סוכרים ועמילנים טבעיים, וכמות גדולה מידי עלולה להזיק לכלב. עדיף לתת פירות בתור פינוק. יחד עם ירקות, פירות יכולים להוות 10%-15 מהתזונה של הכלב.
תנו לכלב פרי אחד ובהדרגה. אחרת, הם עלולים לגרום לו קלקול קיבה או שלשול. הקפידו לחתוך את הפירות לגודל ביס כדי למנוע חנק וחסימות. במידה והכלב שלכם הוא הטיפוס שבולע את האוכל שלו בשלמותו, אולי תרצו לרכך את הפרי, כדי לעזור לו לעכל אותו טוב יותר.
אתם יכולים לתת פירות טריים וקפואים אבל עדיף תמיד אורגנים. פירות וירקות מרוססים בחומרי הדברה שמזיקים לכלב. הכלב יכול גם לאכול פירות יבשים או מיץ פירות כל עוד אין מרכיבים נוספים. אבל, הם עשירים יותר בסוכר ופחות בסיבים מאשר פירות טריים, אז כמה שפחות.
חלק מהפירות הבטוחים לכלבים ברשימה למעלה עשויים להפתיע אתכם, מכיוון שכל כך הרבה אתרים מפרטים באופן שגוי מזונות כ"רעילים" שאינם כאלה. לדוגמה, אתרים רבים טוענים שדובדבנים, אפרסקים ושזיפים רעילים לחיות מחמד, כאשר הסכנה האמיתית היא שהגלעינים בפירות אלו מהווים סכנת חנק.
מזונות רעילים באמת מכילים מרכיבים שחיות מחמד לא יכולות לעכל או כאלה שגורמים נזק בגוף. יש הבדל גדול בין מזון שעלול לגרום לחנק אם לא מגישים אותו בצורה נכונה למזון שהוא באמת רעיל.
בקרוב פוסט על ירקות....
מקורות:
Karen Becker, DVM
Dogs Naturally