למספר קטן של תוספי מזון יש השפעה כה גדולה על המערכת החיסונית והבריאות כמו פרוביוטיקה לכלבים. חיידקי המעי ממלאים תפקיד גדול בבריאות ובמחלות, לכן חשוב לתמוך במיקרוביום של הכלב על ידי שימוש בפרוביוטיקה הנכונה בזמנים הנכונים.
חיידקים חיים בכל חלקי מערכת העיכול של הכלב. כמה מהם חיים בקיבה... אבל ככל שמתקדמים למעיים, מספר החיידקים עולה. אבל ללא ספק, המספר הגדול ביותר של חיידקים חיים נמצא במעי הגס של הכלב.
הקהילה המורכבת של חיידקים ומיקרואורגניזמים אחרים במעי הכלב נקראת מיקרוביום. חיידקים אלה פועלים כולם יחד, והם פועלים בדיוק כמו כל איבר אחר. למעשה, מדענים מכנים את המיקרוביום "האיבר הנשכח". לכל כלב מיקרוביום יחודי משלו, ממש כמו טביעת אצבע. הסיבה לכך היא שכל כלב נחשף לסביבה שונה ולתזונה ייחודית.
מכיוון ש-80% ממערכת החיסון של הכלב נמצאת במעיים שלו, אוכלוסיית חיידקים מגוונת ומאוכלסת היטב היא קריטית לבריאות הכלב !!! החיידקים השוכנים במעי הכלב מחולקים לשתי קטגוריות:
כאשר המיקרוביום של הכלב בריא, זה אומר שיש איזון אופטימלי של חיידקים טובים ומזיקים. כאשר מתרחש חוסר איזון המאפשר צמיחת יתר של חיידקים פתוגניים, הכלב שלכם יפתח תחילה בעיות במערכת העיכול שלו, ובעקבותיהן, בסופו של דבר, מצבים בריאותיים אחרים הנובעים מחוסר היכולת של מערכת החיסון שלו לתפקד כפי שהיא צריכה.
שינויים קטנים במיני החיידקים החיים במעיים של הכלב יכולים להיות בעלי השפעה ניכרת על המארח שלהם. למעשה, רוב המחלות קשורות לשינויים באוכלוסיות החיידקים במיקרוביום של הכלב. אמנם, ככל שלכלב יש מספר רב של חיידקים מגוונים במעיים, השינויים הללו יהיו פחות משמעותיים וישפיעו פחות על בריאותו. אבל שינויים בחיידקים מתרחשים כל הזמן והם יכולים להיגרם על ידי:
בין המשפיעות החזקות ביותר על חיידקי המעי של הכלב תופסת מקום ראשון האנטיביוטיקה. התרופות האנטיביוטיות למיניהן מיועדות להרוג חיידקים מזיקים, אך הן פועלות ללא הבחנה והורגות גם חיידקים טובים. בנוסף, מרשמים לאנטיביוטיקה ניתנים יתר על המידה ברפואה האנושית וברפואה הוטרינרית.
שימוש באנטיביוטיקה שלא לצורך עלול לגרום להשמנה באמצעות תהליכים היוצרים דלקת או המשנים את הפעילות המטבולית במעיים. תהליכים אלה יכולים לגרום לא רק להשמנה, אלא גם לסוכרת ולמחלות כבד שומני. מחקרים מראים שככל שהאנטיביוטיקה ניתנת מוקדם יותר בחיים, כך ההשפעה שלה עמוקה יותר.
לצערי, וטרינרים רבים ממהרים לרשום אנטיביוטיקה לבעיות בריאות שניתן (וצריך) לטפל בהן בצורה מוצלחת יותר באמצעים אחרים. אנטיביוטיקה נותנים רק אם לכלב יש זיהום חיידקי וודאי (לא זיהום חיידקי "סביר") ובמידת הצורך, הוטרינר ביצע בדיקות תרבית ורגישות כדי לקבוע איזו תרופה תהיה היעילה ביותר. וגם במקרה כזה, מומלץ לתת אנטיביוטיקה רק אם שום טיפול אחר לא עוזר.
פרוביוטיקה לכלבים מורכבת מחיידקים מועילים וידידותיים למעיים, שנבחרים בהתאם לתועלת שהם מביאים לכלבים. חיידקים אלה נמצאים גם במזונות מותססים ובתוספי מזון. מינים מסוימים של שמרים נחשבים גם הם פרוביוטיים. לחיידקים הטובים יש כמה תפקידים מרכזיים בגוף הכלב. הם עוזרים:
מכיוון שהמיקרוביום במעי של הכלב חייב לשמור על רמה בריאה של חיידקים טובים כדי לתמוך במערכת החיסונית - ומכיוון שכלבים מתמודדים היום עם מגוון גורמי לחץ במהלך חייהם - מומלץ להשלים את התזונה שלהם עם חיידקים מועילים (פרוביוטיקה) כדי למנוע מחיידקים פתוגניים להשתלט על מערכת העיכול.
כאשר חיידקי המעי של הכלב מאוזנים עם הכמות והסוג הנכון של חיידקים בריאים, נוצרת סימביוזה. דברים טובים קורים בתוך הגוף - ויטמינים נוצרים, סיבים צמחיים מעובדים ביעילות, חיידקים מזיקים נשמרים בשליטה ורעלים מנוהלים היטב.
אנו נוטים לראות בפרוביוטיקה כמועילה בעיקר לבעיות עיכול. אבל מחקרים הן בבני אדם והן בחיות מחמד מצביעים על כך שהיא משפיעה על מגוון רחב של מצבים בריאותיים, כולל אלרגיות, סוכרת, השמנת יתר, מחלות כבד, דלקות בדרכי השתן, שלשול, דלקת הלבלב והפרעות במצב הרוח וההתנהגות. מחקרים גם מצביעים על כך שטיפול פרוביוטי אינו מלווה בתופעות לוואי, וכי פרוביוטיקה היא תוספת בטוחה וקלה עבור חיות מחמד.
הימנעו ממזון מסחרי לחיות מחמד בתוספת פרוביוטיקה, כמו גם מפרוביוטיקה אנושית, מכיוון שהיא פותחה במיוחד כדי לחזק את מיני החיידקים המצויים במערכת העיכול האנושית. לכלבים ולחתולים יש זנים ספציפיים של חיידקים ייחודיים להם, ולכן הם מסתדרים בצורה הטובה ביותר עם פרוביוטיקה מותאמת להם.
אבל, דבר אחד חשוב לדעת: החיידקים בפרוביוטיקה חייבים להיות חיים ובעלי יכולת להתרבות כדי שהם יועילו. זו הסיבה שמזונות מסחריים לחיות מחמד המכילים פרוביוטיקה אינם שווים את הכסף. בדיקות של מזון לכלבים הטוענים שהם מכילים מיקרואורגניזמים פרוביוטיים הראו שהטמפרטורה הגבוהה בתהליך הייצור הורגת יותר מדי מהחיידקים החיים, מה שהופך את האפקט הפרוביוטי לחסר תועלת עד שהמזון נארז ונשלח.
הרוב המכריע של הפרוביוטיקה לכלבים מכיל חיידקי חומצה לקטית מחלב מותסס. תראו את שמות הזנים שלהם על תווית התוסף, יחד עם שם המין. המינים Bifidobacterium ו-Lactobacillus מוצגים לעתים קרובות בתור .B או .L, אז הכיתוב על המדבקה יכול להיות B. Longum או L.acidophilus .
Saccharomy boulardii היא פרוביוטיקה מבוססת שמרים שמשתמשים בה במקרים של שילשולים אקוטיים וכרוניים. מה שמייחד את S. boulardii הוא שלא ניתן להרוג אותו על ידי אנטיביוטיקה. לכן, זו אחת הפרוביוטיקה הטובה ביותר לכלבים שמטופלים באנטיביוטיקה (השניה היא פרוביוטיקה מבוססת אדמה שעליה נדבר בהמשך).
בעת בחירת פרוביוטיקה איכותית לחיות מחמד, חפשו את חמשת המאפיינים החשובים הבאים:
פרוביוטיקה טובה עם 14 זנים שונים ו-CFU גבוה אפשר לרכוש מ-i-herb
כמו כן זיכרו שהכלב או החתול שלכם צריכים לקבל את רוב אבות המזון מתזונה טרייה, מלאה, ומאוזנת. שיקלו גם להוסיף לתזונה של הכלב כמה ירקות מותססים המציעים מגוון רחב יותר של חיידקים מועילים מאשר תוספי פרוביוטיקה, ויתרונות בריאותיים נוספים. תסיסה של חיידקים מתרחשת כשיש מזון צמחי במעי הגס.
תוסף מועיל נוסף לקידום עיכול בריא בקרב הכלב או החתול הוא אנזימי עיכול. אנזימי עיכול איכותיים לחיות מחמד צריכים להיות מבעלי חיים (לא צמחים או פטריות), וצריכים להכיל באופן אידיאלי חלק מהמרכיבים האלה או את כולם: בטאין HCI, תמצית מרה של שור, ברומלין, פפאין, פנקריאטין, פרוטאז, עמילאז וליפאז.
פרה-ביוטיקה מורכבת מסיבים מסיסים ובלתי ניתנים לעיכול ... והם המזון שהפרוביוטיקה צריכה כדי להתרבות. ללא פרה-ביוטיקה, הפרוביוטיקה תהיה פחות פעילה, פחות יעילה ובסופו של דבר תמות. אבל אם הפרוביוטיקה מוזנת היטב, היא תגדל ותעודד מושבות חדשות של חיידקים ידידותיים להתאכלס במעי של הכלב, ובקרוב הם יתחילו לדחוק את החיידקים המזיקים.
מזונות עשירים בסיבים הם הבחירה הטובה ביותר להאכיל אוכלוסיות של חיידקים מועילים ולתמוך במעיים בריאים. תוספות פרה-ביוטיות בריאות למזון הכלב כוללות:
מזונות פרוביוטיים נפוצים כוללים:
יוגורט הוא חלב מותסס המיוצר עם מיני החיידקים Streptococcus thermophilus ו-Lactobacillus bulgaricus. ישנן כמה בעיות בשימוש ביוגורט כפרוביוטיקה. ראשית, מוצרי חלב יכולים לגרום לדלקת ולבעיות חיסוניות אצל כלבים. שנית, רוב היוגורט מכיל מעט מאוד פרוביוטיקה אבל הוא עשיר בסוכר, מה שעלול לגרום לשינויים לא רצויים במאזן החיידקים במעיים.
מזונות כגון צ'אגה וקפיר יכולים להוות חלק בריא מהתזונה של הכלב שלכם. מה שמיוחד במזונות מותססים הוא המספר הגדול ביותר של פרה-ביוטיקה שהם מכילים. הבעיה היא שהפרה-ביוטיקה אינה ספציפית לגבי מיני החיידקים שהיא מאכילה, ולכן מזונות מותססים עלולים להאכיל חיידקים ושמרים מזיקים. מזון מותסס יכול להוות בעיה גם עבור כלבים עם SIBO (גידול יתר של חיידקי המעי הדק) וזיהומי שמרים, אז השתמשו במתינות ובזהירות ואל תתנו בכלל אם הכלב סובל כבר מבעיית מעיים כלשהי (מעי דולף, סיבו וכדומה).
רוב הכלבים יסתדרו היטב עם פרוביוטיקה יומית, במיוחד כלבים שאוכלים אוכל יבש או דיאטה עשירה בעמילן. עם זאת, כלבים עם גידול יתר של חיידקים במעי הדק או כלבים שסובלים מגזים לא צריכים לקחת פרוביוטיקה מדי יום.
פרוביוטיקה מקובלת על ידי הוטרינרים (גם הקונבנציונאלים)ורבים אפילו מוכרים אותה במרפאות שלהם. בדרך כלל הם רק ירצו שתיתנו לכלב שלכם פרוביוטיקה המכילה זנים שנחקרו היטב.
פרוביוטיקה על בסיס אדמה (Soil-Based) היא בחירה מצוינת עבור כלבים מכיוון שהם כבר לא אוכלים מהאדמה וצורכים חיידקים מהאדמה. זני חיידקים אלה עמידים יותר ובעלי סיכוי גבוה יותר לשרוד את סביבת המעיים הקשה של הכלב.
רוב הזנים הפרוביוטים מבוססי חומצה לקטית, כמו לקטובצילוס וביפידובקטריום, מאוד שבירים ורובם לא שורדים את "הטיול למעי" דרך הקיבה... אלה ששורדים, מתקיימים רק כ-24 שעות לפני שהם מסולקים מהמעיים. פרוביוטיקה על בסיס אדמה מכילה את זני ה-Bacilli שיוצרים ציפוי קשיח המגן עליהם מפני החום, החומציות של קיבה ואנטיביוטיקה. הציפוי גם עוזר להם להתיישב במעי הגס לשם הם שייכים, ולא במעי הדק.
בגלל כל היתרונות שתיארתי, אתם יכולים לבחור פרוביוטיקה עם כמות קטנה יותר של CFU מכיוון שהם שורדים בקלות את החומציות בקיבה. (1 ביליון ומעלה CFU). היא גם יעילה לכלבים עם אלרגיות למיניהן בעיקר לחלב.
הפרוביוטיקה הטובה ביותר שתעזור לשקם את המיקרוביום של הכלב לאחר אנטיביוטיקה היא מבוססת אדמה (Bacillus subtiliis ו-Bacillus coagulans).
צירפתי לינק לפרוביוטיקה מבוססת אדמה טובה, רק הבעיה שהם לא שולחים לארץ. אם יש לכם חברים או משפחה בארה"ב וקנדה, הם יכולים לרכוש ולשלוח לכם.
לרוב, פרוביוטיקה לכלבים היא תוסף בטוח לחלוטין שיש לו מחקרי בטיחות רבים. תופעות הלוואי השכיחות ביותר הן הפרעות עיכול, גזים ונפיחות, ולפעמים גוון שחור של צואה.
גידול יתר של חיידקי המעי הדק (SIBO)
רוב החיידקים של הכלב נועדו לחיות במעי הגס שלו. גדילת יתר של חיידקי המעי הדק (SIBO) מתרחשת כאשר מספר גדול באופן חריג של חיידקים תופס מקום במעי הדק. חיידקים אלה עלולים להפריע לעיכול ולספיגה של חומרים מזינים במעי הדק. SIBO יכול להיגרם על ידי מספר גורמים, כולל:
ההערכה היא שכ-80% מהאנשים עם בעיות עיכול כרוניות סובלים מ-SIBO. והמספר בכלבים עשוי להיות גבוה באותה מידה. התסמינים של SIBO כוללים:
מכיוון ש-SIBO הוא גידול יתר של חיידקים, מתן פרוביוטיקה לכלב יהיה כמו הוספת דלק למדורה... תלוי בפרוביוטיקה. אז אם התסמינים של הכלב מחמירים עם פרוביוטיקה, זה יכול להיות סימן שיש לו SIBO.
אם אתם נותנים פרוביוטיקה לכלבים למניעה, אז אפשר לתת להם כמעט כל יום. פרוביוטיקה מבוססת אדמה היא בדרך כלל בחירה טובה יותר עבור פרוביוטיקה יומיומית, מכיוון שהם נוטים פחות לגרום ל-SIBO.
אם לכלב יש שלשול, אז פרוביוטיקה מבוססת חומצה לקטית מחלב מותסס עם CFU גבוה אמורה לעזור תוך מספר ימים. כמה מחקרים מראים כי פרוביוטיקה יכולה לקצר את זמן ההחלמה בערך בחצי. עדיף להמשיך את הפרוביוטיקה במשך כמה שבועות, כדי לעזור לפתור את בעיות המעיים הבסיסיות.
אם לכלב יש שלשולים כרוניים או הפרעת עיכול, אז פרוביוטיקה טובה עם מספר גבוה של זנים, יחד עם צמחי מרפא מרגיעי מעיים היא בחירה טובה. במקרה זה, תרצו לשמור על הכלב על פרוביוטיקה לטווח ארוך או עד שהשלשול יעבור לחלוטין.
מקורות:
Dogs Naturally
Dr. Karen Becker